Szilárda
0 °C
6 °C

Domingo és Kissinger veheti el Katartól a vb-t

2011.07.29. 12:56 Módosítva: 2011-07-29 13:48:07

A 2014-es futball-vb selejtezőinek sorsolásán, Rio de Janeiróban tartózkodó Sepp Blatter, FIFA-elnök egy sajtótájékoztatón jelentette be, kész felülvizsgálni a 2022-es vb helyszínének jelölését, amelyet Katar kapott.

Az utóbbi időben kirobbant állítólagos vesztegetési kísérletek, a biztonság, az 50 fokos meleg, illetve a heves tiltakozás sivatagi állam rendezésének jogosságával kapcsolatban késztette Blattert, hogy vizsgálatot kezdeményezzen.

Az elnök elmondta, egy problémamegoldó bizottság feladat lesz, hogy megfogalmazza a jogos kritikákat. Ennek a társaságnak Johann Cruyff és – döbbenet, de – az egykori amerikai külügyminiszter, a most 88 éves Henry Kissinger, valamint a spanyol operaénekes-tenor, Placido Domingo is a tagja.

Nemcsak a külső nyomás nagy Blatteren a katari rendezés miatt, hanem most már a szervezeten belül is támadják. A közelmúltban a végrehajtó bizottságba választott német, Theo Zwanziger, valamint az egyik főszponzor, az adidas is a döntés helyességének felülvizsgálatát várja.

Bár Blatter cáfolta, hogy eddig bármelyik szponzor kritikát vetett volna fel, hozzátette, meg kell vizsgálni a problémákat. Korábban arról is szó volt, hogy télen rendezzék a tornát, de ezt a nagyobb európai klubok nyomására, egyelőre lesöpörték az asztalról. Blatter még hozzátette: „Tudom hogy sok gond akad, de még nagyon sok idő van addig és még a pontos programot sem fogadtuk el. Lehet az időponton is változtatni, de ez nem az én döntésem.”