Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Détári három gólt lőtt a szovjeteknek

2011.08.27. 20:46

Barátságos 5-5-ös döntetlennel végződött Telkiben rendezett gálamérkőzés, amelyen az 1986-os magyar és szovjet labdarúgó-válogatott játékosai csaptak újra össze.

"Ne az irapuatói 0-6-ot ünnepeljük, hanem az 1983 és 1986 között szép sikereket elért magyar válogatottra emlékezzünk, amely többek között olyan csapatokat győzött le, mint Hollandia, Németország és Brazília" – ez volt a mottója a mexikói vb-meccs 25 éves évfordulójára megtartott magyar-szovjetnek. 

Az iram természetesen nem emlékeztetett a negyedszázaddal ezelőtti meccsre, ám a két együttes szerelése és a meccs kezdete egyértelműen 1986-ot idézte.

Akárcsak egykor Irapuatóban, ezúttal is két percet kellett várni az első szovjet gólra, ezúttal azonban nem Jakovenko, hanem Belanov szerzett vezetést. Az akkori szovjet henger a szurkolók nagy örömére most elmaradt, Détári Lajos és Bognár György pedig több ízben legszebb napjaikra emlékeztető megoldásokat mutatott be. Bár a magyar csapat egyszer sem vezetett, a hajrában 5-5-ös döntetlenre mentette a meccset.

A két legnagyobb név, Belanov, illetve Détári emelkedett ki, mindketten háromszor találtak a hálóba. A 1986-os magyar vb-keretből 12-en, a szovjetből kilencen léptek pályára.

Az ex-szovjet játékosok véleményét Alekszandr Bubnov fogalmazta meg legjobban: "le vagyunk nyűgözve, hogy a magyarok szembe mernek nézni a múltjukkal, ebben van futballjuk felemelkedésének záloga".

Az előmérkőzésen az 1996-os magyar olimpiai együttes mérkőzött meg a Fesztivál-válogatottal, és 4-3-ra nyert.

Az első, egész napos FociFesztiválon minden, labdarúgáshoz kapcsolható szakág megjelent, a gombfocitól kezdve a futsalon, a csocsón és a freestyle-on át egészen a strandfociig. A rendezvényre több mint kétezren látogattak ki, a bevételt jótékony célra fordítják.