Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Feltámadva hajráztuk le Svédországot

2011.09.02. 22:17
Pontszámban beérte Svédországot a magyar labdarúgó-válogatott, igaz, egy meccsel többet játszott az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban. A finnek legyőzése után megint a hajrában nyert a nagy akarattal játszó csapat. Kedden Moldova jön, ennek a sikernek akkor van igazán értéke, ha ott is meglesz a győzelem.

Egervári Sándor kapitány támadó szellemű csapatot ígért a svédek elleni sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőn, azt viszont túlzottan nagy kockázatnak tartotta, ha egy védekező középpályással állunk fel, így Pintérnek és Eleknek kellett a támadásokat szűrniük, valamint előbbinek fél szemmel Ibrahimovicsra figyelnie.

A Zaragoza játékosa közel állt ahhoz, hogy meglepje az ellenfelet az első percekben, mert egy megszerzett labdával bátran megindult, ám amikor lőhetett volna, kibillentették hátulról.

Gyanús helyzet volt, a 17. percben viszont egyértelmű büntetőt kaptunk. Hajnal tolta ki a labdát a bal szélen megiramodó Laczkóhoz, aki beívelt, Rudolf és Wendt küzdött, a labda a védő kezére pattant.

Hajnal Tamás jobbra lőtte a 11-est, magasan, de túl magasan, mert a kapufáról vágódott vissza a mezőnybe.

A svédek azonnal válaszoltak: Elmander fordult könnyen Korcsmárról - a fiatal védőt többször nem játszották át -, a jobb oldalról befelé húzott, és ballal a rövid sarkot vette célba, de a kapufa hárított. A visszapattanó labdát is jól lőtte el a Bolton csatára, Varga azonban fontos helyzetben blokkolta. Elmander lőtt egy szabadrúgást is, Király Gábor nagy vetődéssel ütötte ki a labdát a kapufa mellől.

Koman labdavesztését büntetlenül hagyták a svédek – Elmander önző volt, nem passzolt Zlatannak -, a svédek hibáját ugyanakkor kihasználta a magyar csapat.

A labdaeladás után Rudolf rágyorsított a védelemre, nagyon hitelesen adta elő, hogy lőni fog, de ehelyett a három védő közt jól kilépő Szabics Imrét választotta. A Sturm csatára átnyeste a labdát a kimozduló Isaksson felett és vezettünk.

Rudolf a gólpassz után a második félidő elején gólt is lőhetett volna, miután lecsapott Wendt gyenge hazaadására, de Isaksson mellett nem tudta elpasszolni a labdát. A svéd védelem bizonytalansága ennél a helyzetnél csúcsosodott ki.

Az 55. percben viszont a magyar védelem keresgélte a labdát, a svédek szépen adogattak, a beadás után pedig Ibrahimovics fejelhetett, de nem túl erősen, pedig nagyon egyedül maradt, így Király eldőlve megfogta a labdát.

Ekkor már érződött: nemcsak feljöttek a svédek, veszélyesek is, és az egyenlítés sem maradt el. Elmander öt védővel szemben használta ki fizikumát, betört a tizenhatoson belülre, Pintér lepattant róla, az érkező Wilhelmsson az üres kapuba gurított.

A következő nagy helyzet Ibrahimovicsé volt, akiről reménytelenül lemaradt Laczkó Toivonen centerezésekor, de a Milan csatára három méterről centikkel mellé lőtt.

Lipták sérülése és kiválása után Pintér ment vissza a védelembe, Sándortól pedig azt remélte a kapitány, hogy majd lendületet hoz.

A meccs irama visszaesett, ha a svédek olykor ritmust váltottak, bajban voltunk, Källströmnek volt is egy nagy lövése, de centikkel mellément.

A fáradni látszó magyar válogatott váratlanul feltámadt az utolsó öt percre. Varga indításával Stieber került helyzetbe, de Isaksson becsúszva szerelte, a labda Komanhoz került, aki 35-ről azonnal visszaemelte, de kevéssel fölé.

Meccslabdának látszott ez a helyzet, de nem az volt, mert Rudolf indította a szélre húzódó Priskint a 89. percben, ő három védő közt beadott, a berobbanó Rudolf három méterről vágta az üres kapuba a labdát.

A hátralévő percekben volt egy vérfagyasztó jelenet, de a svéd beívelés elsuhant a kapu előtt, így az egyenlítés nem sikerülhetett.

Egervári kapitány így értékelt: „Az utolsó erőfeszítéseinkből gól lett, így hosszú idő után legyőztük a svédeket. Nem játszottuk le hiba nélkül ezt a meccset, de egy ilyen masszív csapatnak kettőt lőttünk, és még egy tizenegyest kihagytunk. Hátul voltak nehézségeink, de hideg fejjel, hatalmas szívvel játszottunk. Végig rohanni nem tudtunk volna, de előrefelé megint hatékonyak voltunk, és bebizonyítottuk, hogy talajon verhető ez a svéd válogatott.”

Kollégája, Erik Hamrén így látta: "Kifejezetten gyengén futballoztunk az első félidőben, különösen annak az első huszonöt percében. Nagyon csalódott vagyok az eredmény miatt. A magyarok nagyon jól játszottak, főleg a kontratámadásaik voltak veszélyesek. Nem játszottunk eléggé agresszívan, egyszerűen csapatként ma nem működtünk megfelelően. Ezzel a vereséggel elszálltak a reményeink, hogy megszerezzük az első helyet a csoportban."

Jegyzőkönyv

Magyarország-Svédország 2-1 (1-0)
Puskás Ferenc Stadion, 25 ezer néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
gólszerzők: Szabics (44.), Rudolf (90.), illetve Wilhelmsson (60.)
sárga lap: Lipták (48.), Szabics (50.), illetve Majstorovic (18.), Ibrahimovic (35.),Wilhelmsson (48.)
Magyarország: Király Gábor - Varga József, Lipták Zoltán (Sándor György, 74.), Korcsmár Zsolt, Laczkó Zsolt - Pintér Ádám, Elek Ákos - Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Stieber Zoltán, 66.), Rudolf Gergely - Szabics Imre (Priskin Tamás, 80.)
Svédország: Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Daniel Majstorovic, Oscar Wendt – Anders Svensson (Rasmus Elm, 53.), Kim Ka:llström (Pontus Wernblom, 88.) – Sebastian Larsson (Ola Toivonen, 68.), Johan Elmander, Christian Wilhelmsson – Zlatan Ibrahimovic

Hollandia-San Marino 11-0 (3-0)
Finnország-Moldova 4-1 (2-0)
A csoport állása:
1. Hollandia         7  7  -  -  32- 5  21 pont
2. Svédország     7  5  -  2  21- 8  15
3. Magyarország 8  5  -  3  20-14  15
4. Finnország     7  3  -  4  15-12   9
5. Moldova         7  2  -  5   8-13   6
6. San Marino    8  -  -  8   0-44   0

A csoport további programja:
szeptember 6., kedd: Finnország-Hollandia, Moldova-Magyarország, San Marino-Svédország
október 7., péntek: Finnország-Svédország, Hollandia-Moldova, Rotterdam 20:30 ó
október 11., kedd: Svédország-Hollandia, Magyarország-Finnország, Moldova-San Marino, Kisinyov 20 ó  • Vennék
  • Hírek