Orbán: A magyar futballt megskalpolták

2011.09.03. 18:37
A miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója szerint az akadémiákról kikerülő fiatalok minőségi váltást hozhatnak a magyar futballban, melynek előrelépéséhez az is szükséges, hogy szervezett vállalkozói világ működtesse.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elindulásának ötödik évfordulójára az akadémia honlapjának adott interjúban Orbán Viktor miniszterelnök helyzetelemzésében többek között arról beszélt, hogy az első osztály korábban az NB II.-ben nevelkedett játékosokból építette folyamatosan újra magát, manapság viszont a külföldi bajnokságok második vonalának légiósai érkeznek Magyarországra.

"Ennek a megváltoztatása csak úgy lehetséges, ha az akadémiák képesek lesznek nagy számú, képzett NB II.-es tömeget teremteni, amely aztán az NB I. számára játékosokat tud feladni. Úgyhogy talán nemcsak a Puskás Akadémia, hanem a magyar labdarúgó-akadémiák általában történelmi változások küszöbén állnak."

Orbán Viktor szerint rendkívül fontos, hogy a fiatal tehetségek megfelelő morális képzésben is részesüljenek: "A konszenzus úgy hangzik, hogy a futballban első a klub, második a csapat, harmadik a játékos. Ebből fakad aztán, amit alázatnak, klubhűségnek, odaadásnak nevezünk. Ahol ez a sorrend megbomlik, ott baj van, és Magyarországon ez történt. Ennek a rendnek a világossá tétele az akadémiai nevelés egyik fontos feladata."

Orbán kérdésre válaszolva beszélt az első akadémiát létrehozó, de idén az NB I.-től búcsúzó MTK-ról is. Szerinte nem az akadémiai képzés bizonyult kudarcnak az MTK-nál, hanem a klub nem találta el, hogyan kell egészséges arányban és jó ütemezésben ötvözni az idős meg a fiatal játékosokat. "Abban reménykedem, hogy a Videoton sokat tanul ebből a hibából, és ha lassabban is, mint ahogy az MTK-nál történt, de stabilabban és tartósabban tud utat nyitni az akadémiáról kikerülő fiataloknak" - utalt a bajnoki címvédő és a PFLA kapcsolatára.

Tőkeerős klubok kellenek

A miniszterelnök szerint nagyon fontos, hogy a magyar klubok tőkeerős gazdasági vállalkozások legyenek, legalább annyira, hogy Közép-Európában versenyképesekké váljanak. Mint mondta, jelenleg a Debrecen, a Győr és a Videoton tűnik a legbiztosabb lábakon álló három klubnak, és szépen zárkózik a Diósgyőr, valamint a Pécs is, de hozzátette, hogy "ezek a klubok a maguk költségvetésével nemcsak a Manchestertől meg a Barcelonától maradnak el, hanem a Legia Varsótól, meg a Sparta Prahától, a Maribortól, a Kolozsvártól, a Belgrádtól meg a Zágrábtól, a Steaua Bukaresttől is".

Úgy vélte, hogy az MLSZ ebből a szempontból remek munkát végez, mert igyekszik a magyar futballt üzletileg is újjászervezni, és jó üzleti modelleket kidolgozni a kluboknak. Mint mondta, szükség van arra, hogy Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökeként képes legyen nagy cégeket és nagy támogatókat bevonni a labdarúgás vérkeringésébe.

A magyar futballt megskalpolták

Orbán szerint a magyar futballt, ami nem csak a profikat jelenti, megskalpolták. "Az utánpótlásról beszélek, a grundokról, a pályákról. Rengeteg pénzt vettek el, elsősorban létesítmények felszámolásával, a gyerekektől."

A miniszterelnök beszélt a reményeiről is, említést téve a társaságiadó-kedvezményről, illetve az ehhez kapcsolódó pályázati lehetőségekről. Azt várják, hogy újraépülnek majd pályák és grundok, megint lesznek tisztességesen megfizetett edzők, és alulról, a tömegesítés szintjéről is megújul a sportág.  • Bérelnék
  • Bankszámla