Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Betalál-e a moldávok Dzsudzsákja?

2011.09.06. 12:38

A magyarok előtt sem teljesen ismeretlen a moldávok egyik legtöbbre tartott játékosa, Alekszandru Szuvorov. A tavalyi, Budapesten játszott Európa-bajnoki selejtezőn ő lőtte Moldova szépítő gólját.

Szuvorov sokban hasonlít Dzsudzsák Balázshoz, bal lábas, váratlan megoldásokra képes, távoli szabadrúgásokkal meccseket képes eldönteni, és középályásként is bátran betör az ellenfél tizenhatosára. Emellett higgadt tizenegyeslövő is, csapataiban sokszor bízzák rá a büntetőt. A világbajnoki selejtezősorozatban a Svájcot irányító Ottmar Hitzfeld is Szuvorovot nevezte meg a legveszélyesebb moldáv játékosként.

A Dzsudzsákot letaroló Gatcan is válogatott

Egy moldáv oldal elővette a Rosztov moldáv játékosát is, aki az Anzsi elleni bajnokin ütközött Dzsudzsákkal. A magyar szélső kulcscsonttörést szenvedett, ő és edzője is azt mondta, Gatcan szerintük szándékosan tarolta le Dzsudzsákot, aki emiatt a svédek ellen sem játszhatott és ma sem lehet ott a keretben. "Nem tudok mit mondani erről, mert nem láttam a mérkőzést, de az Anzsi Mahacskala edzője azt mondta, hogy szándékos volt a szabálytalanság." - mondta ezzel kapcsolatban Egervári Sándor, szövetségi kapitány. Gatcan egyéként jelenleg nem kerettag, de ez még nem jelent semmit, a svédek elleni két selejtezőn például játszott.

A 24 éves Szuvorov már 15 évesen bemutatkozhatott a moldáv első osztályban, ugyan csak két meccsen szerepelt, de mindjárt bajnok is lett a Sheriff Tiraspollal. A Sheriffel ez nem különösen nagy bravúr, 2002 óta verhetetlenek. Suvorov 2005-től vált a csapat alapemberévé, 2007-ben aztán átment a városi rivális FC Tiraspolhoz, náluk a 2008/09-es szezonban futotta élete formáját 17 meccsen 8 gólt lőtt. A Sheriff mindjárt vissza is szerezte.

2010-ben Suvorov a lengyel bajnokság középcsapatához a Cracovia Krakówhoz igazolt át, ő lett a klub legdrágább játékosa, 300 ezer eurót fizettek érte.

Keletre mennek

A moldáv futballisták egyelőre jobbára csak keleten értékesíthetőek, amelyik válogatott játékos nem hazája bajnokságában játszik, az Oroszországba, Ukrajnába, Kazahsztánba szerződik. Moldovából ketten próbálkoznak nyugaton Szuvorov mellett, Szergej Alekszejev Kaposvárig jutott, Petru Racu a svéd Norrköpingben játszik. Szuvorov mellett az Dinamo Moszkvában játszó Alekszandru Epureanut tartják a legjobb moldáv játékosnak. A védő Epureanu a válogatott csapatkapitánya is.

A Cracoviában is szép gólokat lő, de a csapata a kiesés ellen küzd, jelenleg az utolsó előtti helyen állnak a lengyel bajnokságban. Szuvorov az öt meccsükön két gólt szerzett.

A válogatottban 28-szor szerepet kapó Szuvorov négy gólt lőtt. A mostani a selejtező sorozatban a magyarok mellett a finneknek és svédeknek is betalált idegenben. A finneknek távolról, szabadrúgásból lőtt gólt. (A videón 1:53-tól.) A svédeknek pedig a 16-osról rúgott kapásból, bombagólt.

A pénteki Eb-selejtezőn Finnország visszavágott Moldovának, 4-1-re verték őket. Szuvorov nem játszotta végig a meccset, az 55. percben lecserélték.