Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Dzsudzsák erős, gyors és technikás

2011.09.16. 09:44
Dmitrij Alejnyicsev, az oroszok 55-szörös válogatott futballistája szerint Dzsudzsák Balázs remek játékos, ám klubjának, az Anzsi Mahacskalának időre van szüksége ahhoz, hogy kiemelkedő eredményeket érjen el.

"Három-négy év kell hozzá, hogy igazi csapattá érjenek, a Manchester Citynél is hosszú éveken át csak költötték a pénzt, de az átütő sikerre egészen mostanáig kellett várni" - nyilatkozta az MTI-nek a Champions League Trophy Tour elnevezésű eseményre érkező Alejnyicsev, aki 2006-ban fejezte be aktív pályafutását.

Dzsudzsák játékát látta már (élőben nézte a Szpartak Moszkva-Anzsi meccset, amelyet a fővárosiak nyertek 3-0-ra), erős, gyors és technikás futballistának tartja a magyar szélsőt.

A 38 éves középpályás az egyetlen orosz futballista, aki BL-győztes, 2004-ben a José Mourinho vezette FC Portóval, egy évvel korábban az UEFA-kupát is elnyerték. (Rajta kívül még Vlagyimir But (Borussia Dortmund 1997) és Igor Dobrovolszki (Olympique Marseille 1993) mondhatja magát BL-győztesnek, ám a döntőben egyikük sem játszott.)

"Kétségtelenül ez volt életem legjobb időszaka. Mourinho fantasztikus edző. Az, amit a médiában lehet látni róla, hogy esetleg arrogáns, vagy agresszív, csak színjáték. Mindig nagyon figyelt arra, hogy az öltözőben lévő atmoszféra tökéletes legyen, a játékosokból pedig külön-külön kihozta a lehető legjobbat" - mondta Alejnyicsev, aki a Celtic elleni UEFA-döntőben, majd egy évvel később Gelsenkirchenben az AS Monaco elleni fináléban is gólt lőtt. (Rajta kívül két játékos, Ronald Koeman, valamint a brazil Ronaldo mondhatja el magáról, hogy egymást követő két európai kupadöntőben is gólt lőtt.)

Alejnyicsev tavaly vette át az orosz U18-as csapat irányítását. Azt szeretné, hogy a 2018-as orosz rendezésű világbajnokságra ebből a garnitúrából épüljön fel egy ütőképes válogatott. A legnagyobb álma az, hogy egyszer a Szpartak Moszkva vezetőedzője legyen, de számára egy hazai rendezésű vb-n hazája válogatottját is hatalmas megtiszteltetés lenne irányítani.