Jenő
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Többé nem kell a gólon vitatkozni

2011.09.26. 15:21
Maruzsi László kilenc éve fejleszti találmányát, ami kérdéses góloknál és a leshelyzeteknél is segítheti a játékvezetőt. Az úgynevezett intelligens realtime technológia pályánként 70 millió forintba kerülne, amit szerinte az itthoni klubok meg tudnak fizetni, de Maruzsi felajánlotta, hogy önköltségi áron felszereli az itthoni első osztályú pályákra.

"A rendszer automatikusan jelez, amikor a labda áthalad a gólvonalon, az alapvonalon vagy az oldalvonalon. Nincs emberi tényező, ráadásul egy másodpercre sem kell megállítani a játékot" - magyarázta Maruzsi az Indexnek.

A FIFA ellenzett bármilyen videóbírós technikát, de a 2010-es vb óta egyszerűen nem tehetik meg, hogy ne foglalkozzanak az üggyel, és az ezzel kapcsolatos technikai találmányokkal. Lampard meg nem adott gólja a németek elleni találkozón sokaknál kiverte a biztosítékot. Volt már egy teszt, de akkor a körülmények nem voltak megfelelőek, a FIFA technikai csapata sem tudta, mi ez az egész. Olyan pályán kellett bemutatni a rendszert, ahol a kamerákat tartó oszlopok mozogtak. November 11-én viszont külön, kizárólag Maruzsi László találmányát jönnek megnézni Magyarországra, ha tovább jut a második körbe, onnan már csak egy lépés, hogy licenszet is kapjon.

"Csak a gólvonalas verziót nézik, egyelőre ennyit sikerült elérni. Ez még semmi, mert nem ez a lényeg, ilyen szituáció ezer meccsen egyszer történik. Persze jó ez így is, mert ha esetleg elfogadják, utána már könnyebben jöhet a többi. A kétes lesek kiszűrése sokkal fontosabb lenne, olyanból tényleg sok rossz ítélet születik. A FIFA egyik embere egyszer azt mondta nekem ezzel kapcsolatban, hogy erre még száz évig nem lesz szükség..."

Hogy működik?

Pályánként húsz kamera lenne felszerelve. A kamerák mindegyikéhez tartozik egy számítógép, ezek a központi szerverrel együtt elemzik és a kapott jelet küldik a partjelző zászlajába. A zászlón van egy érzékelő, ami az asszisztens kezére rezgő, csipogó jelet ad. Ha a labda áthalad a gólvonalon, az alapvonalon vagy az oldalvonalon, akkor automatikusan jelez a partjelzőnek. A FIFA illetékesei egy órát is kértek a vezetőbíró részére, azt is elkészítették.

Maruzsi találmányának elég komoly konkurensekkel kell szembenéznie, ott van például az Adidas és az ő labdába szerelt érzékelőjük. Ő viszont hisz a saját rendszerében, annak más irányú előnyeiben. Az Adidas labdája nem tud mást, csak a gólvonalon túl jelezni. A Maruzsi System viszont a játékosokat is tudja követni, ami az edzőknek is hihetetlenül hasznos lehet.

A FIFA előírása szerint bármely rendszernél egy másodperc alatt kell megkapnia a jelet a partjelzőnek és a bírónak, ez az ő rendszerénél jelenleg 38 századmásodperc.

Egy ilyen felszerelés pályánként nagyjából 70 millióba kerülne, ami a feltaláló szerint nem is sok, bármelyik magyar klub meg tudná fizetni, de először nyilván nem itt vezetnék be. A teniszben is csak a nagy tornákon van az úgynevezett sólyomszem. "Mi az a 70 millió? Nem lehet tétel egy csapatnak sem. Ott, ahol 150 millióból csinálják a gyepet? Egyébként az MLSZ-nek felajánlottam, hogy önköltségi áron felszerelem az összes első osztályú klub pályájára, ha tényleg licenszet kapunk."

A november 11-i bemutató a Bozsik stadionban lesz, a rendszert eddig is ott tesztelték.