Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

El kéne törni pár svéd játékos lábát

2011.10.06. 13:32

A magyar válogatott számára sorsdöntő Eb-selejtező lesz a pénteki finn-svéd. Ha a finnek legalább egy pontot szereznek, akkor még kijuthatunk a 2012-es Eb-re. Ehhez az kell, hogy jövő kedden itthon verjük őket, a svédek pedig ne verjék meg Hollandiát. Utánajártunk kicsit, milyen a helsinki meccs sajtóvisszhangja. Finnországban és Svédországban élők is megosztották tapasztalataikat. A svédek magabiztosak, velünk nem foglalkoznak, a finneket megverik, így a hollandok elleni meccs már csak lazítás lesz. Finnországban sokan azt sem tudják, mi lesz pénteken, van, aki szerint jó lenne a magyarok kedvére tenni egy iksszel.

A finneket megverik, a hollandok ellen már nyugi lesz

000 Par6484867
Fotó: Attila Kisbenedek
A Stockholmban élő Dani alaposan átnyálazta a svéd sajtót, alább az ő gyűjtését olvashatjuk.

A svédek úgy szamolnak, hogy mindenképpen megverik a finneket, legalabbis Ibrahimovic, akinek - mint mindig - most is elég nagy az arca. A holland meccsen már felszabadultan, tét nélkül, a biztos második hely tudatában akarnak pályára lépni, és csak élvezni a meccset a remek ellenféllel szemben.

Ibra már érzelmes, konkrétan melankolikus húrokat penget a visszavonulásáról: "Kiveszőben a régi tűz, de saját bevallása szerint a csúcson akarja abbahagyni. Egy elbukott selejtező mindazonáltal nem jelentené az azonnali visszavonulást."

Erik Hamren szövetségi kapitány középpálya-felállását kritizálják, mert az eddigi nyolc selejtezőmeccsen nyolcféle középpályával állt fel. Legutóbb San Marino ellen három ponton változtatott a budapesti meccshez képest.

A Dagens Nyheter - az egyik legnagyobb svéd lap - sportrovatában szerdán dupla oldalon szerepelt az Eb-selejtező, de a magyarokról egy szó sem esett, csak Zlatanról és a finn valamint a holland meccsről - vagyis, hogy a svédek biztosan nyernek a finnek ellen, nem kérdés, és így mennek a holland meccsre.

A válogatott egyik megfigyelője azt mondja, most jóval nehezebb dolga lesz a svédeknek, mint a nyári, 5-0-s győzelemnél volt, mert a finnek összeszedték magukat.

Alex, aki gyerekkorában került ki Magyarországról Svédországba úgy véli: "Abszolút a svédek a favoritok, de sajnos sokukon érezhető egy túlzott magabiztosság, ami öntelté teheti őket. Ez már látszott a magyarok elleni meccsen. Ezért lett vereség a vége. A finneket legyőzni minden svédnek öröm, akármilyen sportágról is van szó."

Stockholmi informátorunk még hozzátette, minden svéd drukker biztos abban, hogy a hátralévő két meccsből egyet meg fognak nyerni. Sőt néhányan azt is ki merik jelenteni, Svédország hat pontot szerez a hátralévő két meccsén.

Egy döntetlennel a magyarok kedvére tenni

"Sajnos a legtöbben a TV előtt fognak ülni, és ha az Eb-selejtezővel egy időben levő Premiere Anaheim - Bufffalo NHL meccset be tudják fogni valamelyik ingyenes csatornán, akkor a többség azt fogja nézni. Érdekli az embereket a futball, de gyengék a selejtezős eredmények. Itt egyébként is jobban szeretik a sikereket, mint magát a sportágat" - mondta el az Indexnek a finn Lasse.

000 Par6319068
Fotó: Jonathan Nackstrand

Ha a közelmúltat nézzük, nem túl érdekes a finn-svéd focitörténelem, pár barátságos meccs, más semmi. "Nincsen gyűlölködés a két nemzet között, a svédek egyfajta kisebb testvérként néznek ránk."

Egy másik, finnországi magyar forrásunk egy fokkal forróbb hangulatot tapasztalt, bár a megkérdezettek fele nem is tudta, hogy pénteken lesz ez a találkozó. Azt mondták, jó lenne az 5-0-ért bosszút állni és egy döntetlennel a magyarok kedvére tenni. Olyan is volt, aki szerint jó lenne párnak eltörni a lábát, és nem tetszene a helsinkieknek, hogy a svédek a szemük láttára ünnepelnek. A legjobb indok: Azért fognak a finnek nyerni, mert náluk nincsenek bevándorlók.

A meccset péntek este negyed héttől rendezik Helsinkiben, a találkozót online követheti az Indexen.