A legjobbak hiányoznak az Afrika-kupáról

2011.10.10. 22:44

Már az is meglepő volt az afrikai kontinens futballvezetőitől, hogy Gabon és Egyenlítő Guinea kapta a 2012-es Afrikai Nemzetek Kupája rendezést. Bár Gabon az Egyenlítő közelében fekvő térséghez képest jómódú államnak számít, de társrendezőjéhez hasonlóan az ország nagy része mélyszegénységben él, arról nem is beszélve, hogy a két ország futballkultúrája is igencsak szegényes. Előbbi 67, utóbbi csak a 157. a világranglistán.

Tovább csökkenhet a 2012. január 21. és február 12. között rendezendő torna nézettsége, mivel a selejtezőben olyan nemzetek buktak el, mint Nigéria, Kamerun, Dél-Afrika, Egyiptom. Vagyis a legutóbbi kilenc kontinens torna bajnoka - Tunéziát leszámítva - nem lesz ott a jövő évi tornán. Nigéria, Kamerun és Egyiptom eddig 13 aranyéremmel áll a korábbi 27 Afrika-kupán.

A selejtezőben 12 csoportba osztották a résztvevőket, egyedül a K csoportban szerepeltek öten. Ide sorolták a korábban kizárt, majd visszavett Togót. Innen ketten, Botswana és másodiknak Tunézia jutott tovább.

Egyiptom a G csoportban utolsó lett, hat meccséből csak egyet tudott megnyerni. Nigériának az utolsó meccsén Guinát kellett volna verni saját pályáján, de csak 2-2-re volt képes. Az egykori kiváló futballista, Samson Siasia hiába fejezte ki sajnálatát a kiesés miatt a meccs után, a házát és a családja testi épségét a szombat óta a katonaság különleges alakulat őrzi.

Kamerun hiába nyert Samuel Eto'o-val az utolsó meccsen Kongóban, Szenegál az idegenbeli sikerrel az élen tudott maradni. A hírek szerint az Anzsi futballistája nem is utazott haza a csapattal, hanem egyből Oroszország felé vette az irányt. Félelme nem volt alaptalan, Yaoundében több tízezres, feldühödött tömeg akart elégtételt venni a futballistákon.

A legviccesebb Dél-Afrika kiesése volt. Az 1994-es visszatérése után egy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot nyert válogatott kitörő örömmel ünnepelte a Sierra Leonéval szembeni 0-0-t, de a játékosok, sőt még a vezetők is rosszul tudták a szabályokat, nem a gólkülönbség, hanem az egymás elleni eredmény döntött, ami Dél-Afrika bukását jelentette.

Egyiptom egyébként 1978 után először nem jutott túl a selejtezőkön, 1982-óta – akkor visszalépett – egyszer sem hiányzott az eddigi hétszeres bajnok. Kamerun 22 év után először nem szerepelhet a legjobbak között. A legutóbb negyeddöntőig jutó válogatott négyszer nyert korábban. Nigéria az utolsó öt Afrikai Nemzetek Kupáján négyszer lett bronzérmes.

A jövő januári tornán így három olyan válogatott is lesz – a rendező Egyenlítő Guinea, Niger és Botswana – amely most indul először. Mellettük öt olyan csapat szerepel – Marokkó, Elefántcsontpart, Ghána, Tunézia és Szudán -, amely korábban már nyerni tudott. A csoportok beosztását október 29-én, Egyenlítő Guineában, Malabóban sorsolják. A torna január 21-én kezdődik, a döntőt február 12-én játsszák a gaboni Libreville-ben.

A 2012-es Afrikai Nemzetek Kupája résztvevői

Gabon (rendező), Egyenlítő Guinea (rendező), Botswana, Elefántcsontpart, Burkina Faso, Szenegál, Ghána, Guinea, Zambia, Angola, Tunézia, Mali, Niger, Líbia és Szudán (a két legjobb második).


  • Hírek
  • Hírek