Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ha Király a meccs embere, nem nyerhetünk

2011.10.11. 22:34
Egervári Sándorral első döntetlenjét játszotta a magyar válogatott. A finnek a hajrára jobbak voltak, emiatt fájó a gól nélküli meccs, de az eredmény teljesen reális.

A svédeknek gólpasszt adó és gólt lövő Rudolf Gergely is a sérültek közé került, így a régóta sérült Gera, valamint Szalai mellett ő sem állhatott a kapitány, Egervári Sándor rendelkezésére az utolsó, már tét nélküli Eb-selejtezőn; Dzsudzsák Balázs pedig, ahogy előre egyeztették, csere volt.

Helsinkiben Dzsudzsák utolsó perces bombájával nyertünk, azt sejteni lehetett, hogy ez a négy támadó szellemű alapjátékos hiányozni fog. Kivált, mert a finnek megerősödtek egy év alatt, náluk is volt jelentős mozgás a keretben és a kispadon is.

Rudolf formájára, lendületére és kreativitására nagy szükség lett volna a finnek ellen, talán az ő motivációja átragadt volna a többiekre – a tét nélküliség érződött néhány játékoson -, és különösen mert a vendégek öt középpályással, és mindössze egy csatárral vették fel a harcot. Az első látásra is szervezett és masszív védelmet vele nyilvánvalóan sokkal könnyebb lett volna feltörni.

Priskin az első félidőben többször próbálkozott, a tizedik percben volt is egy életerős lövése, de nem kellően helyezett. A 35. percben tíz méterre a kaputól fordult rá a labdára, ezt már helyezte, de fél méterrel mellé.

A fordulás után a sebesség mellett az ötlet is elveszett a mieink játékából, a türelem is elfogyott, a begyakorolt támadások helyett kapkodást és ennek megfelelően pontatlanságot láttunk.

A pénteken is játszó finnek feljöttek, sokkal jobban bírták a második félidőt. Király Gábornak sorra kellett fontos labdákat hárítania, lényegében ő tartotta a lelket a csapatban, és ő hozta a döntetlent, mert a hajrára a védelem teljesen szétesett, sorozatos helyezkedési hibákat láthattuk.

Szerencsével egy gólt még így is ki lehetett volna brusztolni – Szabics gurítása kevéssel ment mellé -, a szokásos utolsó perces kisebb helyzetünk is megvolt, de most nem úgy pattant a labda.

A végére 7-3 lett kapuralövések aránya oda, Dzsudzsák Balázs beállítása is csak átmeneti lendületet hozott. Készültek rá, blokkolták, amikor kellett.

Egervári Sándor: „Nem játszottunk jól. Szerettünk volna 21 ponttal zárni, de ma szürkébb volt a teljesítményünk. Az ellenfél sokszor fölénk kerekedett, mert voltak olyan hiányosságaink, amik korábban nem. Előzetesen sem számítottunk könnyű meccsre, és a finnek többet mutattak, mint a svédekkel szemben pénteken. Nem hiszem, hogy a hiányzókkal kellene foglalkozni, nem fog mindig minden összejönni. Megdolgoztunk az egy pontért, igaz, ez egy izzadságszagú döntetlen volt. Elmarasztalni a csapatot ugyanakkor nem szeretném.”

Mixu Paatelainen, a finn válogatott szövetségi kapitánya: "Elégedett vagyok a játékkal, különösen az első félidővel. Jól védekezett a magyar csapat, de a miénk is remekelt. A folytatásban megpróbáltuk a magyarok passzait megfékezni, ez sikerült is. Sajnálom, hogy a támadásainkat nem tudtuk befejezni, pedig győzhettünk volna."

Magyarország 19 ponttal harmadik lett csoportjában, az utolsó fordulóban az Ibrahimovicot nélkülöző Svédország - fordulatos meccsen - 3-2-re verte Hollandiát, így pótselejtező nélkül, legjobb másodikként jutott ki az Eb-re.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Finnország 0-0
Puskás Ferenc Stadion, 28 ezer néző, v.: Alberto Undiano Mallenco (spanyol)
sárga lap: Moisander (81.)

Magyarország: Király Gábor – Varga József, Korcsmár Zsolt, Juhász Roland, Vanczák Vilmos – Koman Vladimir, Elek Ákos, Sándor György (Vadócz Krisztián, 59.), Hajnal Tamás (Stieber Zoltán, 87.) – Szabics Imre, Priskin Tamás (Dzsudzsák Balázs, 59.)

Finnország: Otto Fredrikson – Jukka Raitala, Niklas Moisander, Joona Toivio, Kari Arkivuo (Veli Lampi, 55.) – Tim Sparv, Mika Va:yrynen – Alexander Ring, Roman Eremenko, Kasper Ha:ma:la:inen (Teemu Pukki, 84.) – Mikael Forssell (Timo Furuholm, 62.)