Konrád
4 °C
17 °C

Állami támogatásból, a tervezettől arrébb épülhet fel az új Fradi-stadion

2011.10.25. 11:29

Az új Albert Stadiont a mostaninál hátrébb, az Üllői úti saroktelek Gyáli út felőli részén építenék fel, a telek értékesebb részét, az Üllői úthoz és a Könyves Kálmán körúthoz közelebb fekvő területet a tervek szerint vállalkozói kézbe adnák hasznosításra. Ahogy azt Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos elárulta, az új stadiont állami pénzből építik fel a Ferencvárosnak.

Springer Miklós, a Ferencvárosi TC elnökségi tagja a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, hogy a klub elnökségi ülésén számolt be Kubatov Gábor a projektről. Az FTC elnöke hamarosan megállapodást köt a korábbi tulajdonos Kevin McCabe-bel a stadion visszavételéről. Orosz Pál, a futballcsapatot működtető cég vezérigazgatójának korábbi nyilatkozata szerint egy hónappal kitolták a végső határidőt, de már csak a részletekről egyeztetnek.


Albert Stadion nagyobb térképen való megjelenítése

A visszavásárlás után telekmegosztást hajtanának végre, mert Springer szerint az államnak a teljes telek visszavásárlásához, majd fenntartásához nincs elég pénze. Az elöl lévő terület a tervek alapján vállalkozók kezébe kerülne hasznosításra, a hátsón pedig állami befektetéssel épülne fel az új stadion. Az elnökségi tag megerősítette: a projekt a Ferencvárosnak egy fillérjébe sem kerülne, de nem is lenne rá pénze.

Springer szerint az építkezéshez azokat a terveket használnák fel, amelyeket még McCabe vezetése idején készítettek. Az öltözőket a stadion közepén helyeznék el, mert korábban kifogásolta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), hogy azok jelenleg az egyik kapu mögött találhatóak.

Fürjes szerint egy 22 ezres, fedett lelátós stadion épülhet fel a 12 milliárdos állami támogatásból. A tervei szerint az új aréna két év alatt lehet kész. A ferencvárosi létesítmény felépítése azért is lehet szükséges, mert egyelőre nincs meg a kormányzati szándék a Puskás-stadion átépítésére, helyette inkább két kisebb stadiont kap a magyar futball: a ferencvárosi mellett a debrecenit.

A debreceni stadionról tavaly döntött a kormány, két év alatt 12,5 milliárdos állami támogatást nyújtanak a Nagyerdei Stadion átépítésére, helyére egy 20 ezer fős létesítményt terveznek. Az építkezésnek a tervek szerint még idén el kellen kezdődnie.