Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Egyetlen jelölt vagyok, a labda nem nálam van

2011.10.26. 17:03 Módosítva: 2011-10-26 17:21:59
Litvánia egyszer már megpróbálta külföldi futballkapitánnyal, az addig ismeretlen portugál Couceirónak voltak figyelemre méltó győzelmei, aztán Oroszországba szerződött. A következő külföldi kapitány az erdélyi László Csaba lehet.

Az Európa-bajnoki selejtezőkön mindössze egy győzelmet elérő Litvánia szövetségi kapitánya, Raimondas Zutautas a sorozat végén lemondott, azóta nincs szövetségi kapitánya az országnak. A helyi szövetség egyetlen jelöltje: László Csaba. A kinevezést nem sürgetik, mert Litvánia nem kötött le novemberi, barátságos válogatott meccseket, ezért idén ráérnek a kapitány beiktatásával.

„Három hete tárgyaltunk, természetesen nagyon hízelgő, hogy más jelölt akkor sem volt, és tudtommal, azóta sincs. Kedvemre való feladat, de azért nagyon át kell gondolni mindkét félnek, belevágjon-e, mert mégiscsak négyéves szerződésről van szó. Litvániát ismerem, voltak litván játékosaim a Heartsnál. A csoport nem túl nehéz, mert Görögország került be az első kalapból, ami mégsem Anglia vagy Hollandia, Spanyolország. A szlovákok, bosnyákok erősek, de nem verhetetlenek, a lettekkel pedig biztosan nagyon kemény meccs lesz, ahogy két szomszédos országnál ez gyakorta előfordul. Elmondtam a terveimet, a vágyaimat, a labda nem nálam van” – kezdte az Indexnek a székelyudvarhelyi szakember, aki legutóbb a belga Charleroi-nál volt, de most nincs csapata.

Mivel Skóciában tartózkodik - kollégái az év menedzserének választották, miután elérte a dobogót a Hearts-cal -, könnyen kikövetkeztethető, érdeklődnek iránta az országból. Azt sem lenne nehéz kitalálni, bajba került csapatokról van szó, de László nem szerette volna megnevezni őket.

„Felesleges találgatni, az a lényeg, megmozdult a piac. Sokkal jobb a helyzet, ha jó és még jobb ajánlat között kell dönteni, mint esetleg két rossz közül valamelyiket elfogadni. A litvánoknál össze kellene fogni az egész szakmai munkát a tizennyolc éves válogatottól felfelé, de ezt egyedül képtelenség megtenni, csak stábbal együtt lehet vállalni. A mentalitásuk szimpatikus, azt hiszem, az enyém is nekik. A szakmai programom náluk van, sok mindent leírtam benne” – jelentette ki a magyar válogatott korábbi pályaedzője, aki Ugandában már irányított válogatottat 2006 és 2008 között.

László egy jóslata már tökéletesen bejött. Skóciában kijelentette, ha nem figyelnek, rosszabb lesz a futballjuk, mint a magyar. Az idei és tavalyi kupasorozatban a skótok rosszabbul teljesítettek az UEFA-koefficiens szerint, mint a magyarok.

Litvánia a teljesen ismeretlen portugál José Couceirónak tökéletes ugródeszka volt. Csapatával Romániában, selejtezőn 3-0-ra nyert, jelenleg az orosz Lokomotiv Moszkva edzője.

Lászlónak van meccséhsége, a Fradiról annyit mondott: „ha a nyáron nem is jött össze, ami késik, nem múlik, még csak 48 éves leszek februárban.”

Névjegy

László Csaba 1964. február 13-án, Székelyudvarhelyen született. A Sopronnál, az FTC-nél, majd az ugandai válogatottnál volt edző. A magyar válogatottnál másodedzőként dolgozott Lothar Matthäus mellett. Később a skót Heartshoz került, onnan Belgiumba, a Charleroihoz.

A román-magyar vb-selejtezőről is véleményt alkotott. „A legfontosabb, nem szabad elhitetni önmagunkkal, hogy jók vagyunk. A román válogatott most gyengébb, de lehet, hogy a visszaesés csak átmeneti. Mert csak nézzük meg a román klubcsapatokat: egy van a BL-ben, három az EL-ben. Tehetséges fiatalok, jó légiósok vannak. Magyarországon viszont azért is küzdeni kell, hogy egykori neves, jelenleg csapat nélküli játékos egyáltalán végighallgasson. Románia kaput jelent a nagy bajnokságokra, a magyar nem. A folyamatos jó eredményeknek nincs meg a hátországuk Magyarországon. Amikor a Hearts megnézte a paksi pályát, libalegelőt és gumicsizmás embereket látott. Ez nagyon sokáig téma volt itt, míg a román bajnokság megítélése, az infrastruktúra, a stadionok nem rosszak, ők reálisabban várhatnak jó eredményt. A magyarok majd akkor várhatnak tartósan jó eredményeket, ha az Újpest és a Fradi több játékost ad a válogatottba. Amíg csak két hazai van a csapatban, nem lesz pezsgés.”