Márk
13 °C
28 °C

Egy tinédzser élesztette újra az MTK egykori klasszisát

2011.10.27. 11:42
Barcsa Zoltán
Barcsa Zoltán

Az MTK korábbi válogatott játékosa, Kovács Béla egy keddi öregfiúk meccsen kapott infarktust, és esett össze, a 15 éves Barcsa Zoltánnak köszönheti életét.

Barcsának a második kerületi Kolozsvári úti pályán volt amerikaifutball-edzése a Budapest Titansszal, amikor észrevette, hogy valami baj van a másik pályán. „Jöttek oda ordibálva, hogy ki tud újraéleszteni. Én azonnal odarohantam, megnéztem, hogy a földön fekvő játékos nem nyelte-e le a nyelvét. Megmutattam egy másik ott lévő srácnak, hogyan nyomja a mellkasát, én pedig az orrán át kezdtem mesterségesen lélegeztetni. Nyolc perc után kezdtem megszédülni, ekkor átvette az egyik mtk-s - Fülöp Ferenc. Kicsit meglepődtem, hogy ezt meg tudtam csinálni, és véletlen, hogy pont egy nappal előbb tanultam ezt" - számolt be Barcsa. 

Fülöp elmondta, először csak azt észlelték, valaki fekszik a pályán, később tudatosult bennük, hogy Kovács az. A játékos még eszméleténél volt, fel akart kelni, de nem engedték neki. Amikor látták, hogy nem mozdul, a hátára fordították, alátámasztották a fejét, és megpróbálták az újraélesztést. „Talán egy perc múlva érkezett két amerikai futballista srác, ők vették át tőlünk, jóval szakszerűbben csinálták mint mi, és nagy köszönet jár nekik ezért".

Dr. Bíró Krisztina orvosnak Barcsával egy csapatban játszik a fia, már az életmentés után érkezett, de többekkel beszélt a pályán: „Az elmondások alapján nagyon meglepett, hogy milyen szakszerűen és nyugodtan végezte az életmentést. Ez nemcsak őt, hanem azt is dicséri, aki megtanította neki".

A fiú a Hunfalvy János középiskola 9. osztályos tanulója, éppen az iskola által szervezett közúti elsősegélynyújtó tanfolyamára jár. Ahogy Barcsa, édesanyja, Barcza Edina is elmondta fia hőstette, más iskoláknak például szolgálhat, érdemes az életmentésre is felkészíteni a diákokat. 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója megerősítette : „a beteg élete az azonnal megkezdett, szakszerű újraélesztésnek (kiérkezéskor egy fiatalember végezte), valamint a gyorsan kiérkező mentők sikeres beavatkozásának (defibrilláció) köszönhető".

Az MTK azt írja a család tájékoztatása alapján, hogy Kovács Béla állapota továbbra is stabil, de még nincs túl az életveszélyen. A játékost a Honvéd Kórház intenzív osztályán kezelik.