Ötmilliárdért kezdik a Puskás Stadiont bontani

2011.11.04. 11:25 Módosítva: 2015.05.17. 03:21

Megtárgyalta és elfogadta a kabinet a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésével kapcsolatos koncepciót - közölte a kormányszóvivő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Giró-Szász András kifejtette: egy 40 ezer férőhelyes - igény esetén 55 ezer férőhelyesre bővíthető -, UEFA 5-ös kategóriájú sportlétesítmény épül összesen 35 milliárd forintból. (Bukarest 55 ezres vadonatúj stadionja 70 milliárdba került.)

29 ilyen stadion van eddig Európában, 2015-re azonban akár negyven is lehet. Svájcban, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban egyelőre nincs ilyen szintű létesítmény.

Megjegyezte, a jelenlegi épület részeinek az elbontása körülbelül ötmilliárd forintba kerül. A stadiont 2015-ig átadják. A költségvetés októberi tervezetében még nem volt benne a nemzeti aréna, a kormány talált erre pénzt.

Ez a stadion alkalmas Európa Liga döntőjének megrendezésére, de a BL szóba sem jöhet, mert 60 ezer nézőnek kell látnia a helyszínen az UEFA jelenlegi szabályai szerint.

Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos pénteken közleményt adott ki.

Ebből kiderül, a terület teljes rehabilitációja két ütemben, 2011-től 2020-ig valósul meg 65,8 milliárd forintból.

"Az új stadionhoz valamint a hozzá kapcsolódó parkolóház tervezéséhez és építéséhez a kormány négy ütemben, 2011-2015 között összesen 43,5 milliárd forintot biztosít, amelyből az előkészítés 500 millió forint, a stadion építési költsége 35 milliárd forint, míg a bontás 5 milliárd forint és a parkolóház költsége 3 milliárd forint."

A 2015 és 2020 közötti időszakban fejeződik majd be a teljes rehabilitáció, mely magába foglal egy korszerű atlétikai stadiont és kerékpárpályát is.

"A program elindításához rendelt 500 millió forint a költségvetésben jelenleg zárolva van, melynek feloldását követően indulhatnak az előkészítési munkálatok. A program első ütemének megkezdéséhez a 2012. évre szükséges 7 milliárd forintot a jövő évi költségvetésben biztosítja a kormány. 2020-ra ez a 38 hektáros terület Európában egyedülálló módon, a főváros közepén szolgálja majd a verseny-, szabadidő- és parasportolókat, valamint az utánpótlás-nevelést, miközben a stadion kulturális rendezvények helyszíneként, közösségi térként és parkként is működni fog" - olvasható a közleményben.  • Hírek
  • Hírek