Vilhelmina
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A honvédosok kiállnak Puskásért, a klub hallgat

2011.11.10. 16:17
A kispesti drukkerek továbbra is tiltakoznak a Puskás-hagyaték Felcsútra szállítása miatt, és már ott tartanak, hogy magát a Puskás Akadémia elnevezést is bírálják. Szerintük a Honvédot mindig kihagyták abból, ami leginkább őket illetné meg. Hemingway klubtulajdonos szerint ha minden úgy lesz, ahogy Orbán Viktor ígérte, akkor mindenki megnyugszik, noha négy éve még azt mondta, Puskás csak a Kispesté.

Nem nyugszanak a kedélyek Kispesten. Az ultrák és a klubot támogató egyesület közleményt adott ki a csapat szurkolói oldalán, amiben tiltakoznak Puskás Ferenc hagyatékának a Felcsúti Puskás akadémiára kerülése ellen. A Honvéd hivatalos honlapja eközben csöndes, és úgy tűnik, inkább kimaradnának az ügyből. A dukkerek viszont magukhoz ragadták a kezdeményezést, és több olyan múltbeli sérelmet említenek, ami szerintük azt bizonyítja, hogy a klubot következetesen kihagyták a Puskással kapcsolatos eseményekből.

"A kispesti futballszurkolók szervezett csoportjait tömörítő Ultras Kispest, és a Honvéd-híveket összefogó Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesület tagjai határozottan tiltakozunk az ellen, hogy Puskás Ferenc hagyatékát Felcsúton helyezzék el! A klubunkhoz, a 102 éves történelmünkhöz, a kerületünkhöz, és sokunkhoz személy szerint is ezer szállal kötődő világsztárunk nevét évek óta folyó szisztematikus munkával, tudatosan sajátítják ki."

"Nem sokkal később a sportnapilap címoldalán közölt egy manipulált fotót a fiatal Puskás Ferencről. Az ott viselt mezéről egyszerűen kiretusálták az óriási Bp. Honvéd-feliratot, hogy aztán illusztrációs céllal magyarázzák a visszás eljárást. Ezt követte a felcsúti labdarúgó-akadémia feltűnően sietős elnevezése, még félkészen - de legalább megelőzve a kispesti intézmény névadását, (...) a legenda földi maradványait nem a kispesti temetőben, ahol szülei is nyugszanak, hanem a Bazilikában helyezték örök nyugalomra."

"A Puskás márkanévvel eladott, különféle termékeket (ásványvíztől a Puskás, Hungary című mozifilmig) pedig azóta is úgy népszerűsítik, hogy a cikkek, sajtóanyagok írói mintha tudomást sem akarnának venni a tényekről." A teljes közlemény itt olvasható.

George Hemingway, a klub tulajdonosa szerdán azt nyilatkozta az Indexnek, ha Puskás hagyatéka olyan módon kerül majd feldolgozásra, ahogy az Orbán Viktor ígérte, akkor a Honvéd-drukkerek is megnyugszanak majd. Azt is elmondta, ők is akarták maguknak a hagyatékot, de pénzük sem lett volna, és arról sem tudtak, hogy tavaly hazakerültek a tárgyak.

2006. december 9. Puskás, hat ló húzta, ágyútalpra helyezett koporsója halad az Andrássy úton
2006. december 9. Puskás, hat ló húzta, ágyútalpra helyezett koporsója halad az Andrássy úton
Fotó: Kollányi Péter

Egy fórumozó viszont előkereste a klubtulajdonos egyik régebbi interjúját, ami a Honvéd hivatalos honlapján jelent meg, 2007-ben. Ott egy NB II.-es csapat Puskás-szobor avatása kapcsán kérdezték Hemingwayt, aki akkor finoman szólva is sokkal egyértelműbb választ adott arra, hol van a legnagyobb magyar futballista helye. "Nem ez lesz az első alkalom, amikor bohócságból lovaggá ütnek embereket. Én pedig jövő héten Albert Flórián emlékszobrot fogok avatni Csajágaröcsögén. Ezeknek a dolgoknak igazából nincs jelentősége. Ráadásul, ha foglalkoznánk velük, nem tudnánk a fontos dolgokra időt fordítani. Puskás Ferenc egy nagy ember volt. Halála után mint piranhák az Amazonas folyóban, minden senkiházi előjött, hogy részesüljön a vélt dicsőségből. Puskás Ferenc a Honvédé és Kispesté, függetlenül attól, hogy hány iskolát neveznek el róla Büdösszékpusztán."