Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Itt vannak az év góljai

2011.11.18. 21:11 Módosítva: 2011.11.19. 11:30
Mivel az első két kiírás legjobbja - Cristiano Ronaldo és Hamit Altintop - ezúttal nincs a tíz jelölt között, biztosan új győztese lesz a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által alapított Puskás-díjnak.

Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic és Wayne Rooney is versenyben van a Puskás-díjért, azaz az ő egy-egy találatuk is szerepel azon a pénteken nyilvánosságra hozott tízes listán, melyen az elmúlt év legszebb góljai kaptak helyet az illetékes szakmai bizottság megítélése szerint.

Az idei tíz jelölt listája:

Benjamin De Ceulaer (belga, Lokeren) - szeptember 18., Lokeren-FC Bruges belga bajnoki mérkőzés

Giovani dos Santos (mexikói, Tottenham, kölcsönben Racing Santander) - június 25., Aranykupa döntő, Mexikó-Egyesült Államok

Julio Gómez (mexikói, CF Pachuca) - július 7., U17-es világbajnokság, Németország-Mexikó

Zlatan Ibrahimovic (svéd, Milan) - január 16., Lecce-Milan olasz bajnoki mérkőzés

Lisandro López (argentin, Arsenal) - szeptember 25., Olimpo-Arsenal

Lionel Messi (argentin, Barcelona) - március 8., Barcelona-Arsenal Bajnokok Ligája-mérkőzés

Neymar (brazil, Santos) - július 27., Santos-Flamengo brazil bajnoki mérkőzés

Heather O'Reilly (amerikai, Sky Blue FC) - július 28., női vb, Egyesült Államok-Kolumbia

Wayne Rooney (angol, Manchester United) - február 12., Manchester United-Manchester City angol bajnoki mérkőzés

Dejan Stanković (szerb, Inter) - április 5., Inter-Schalke Bajnokok Ligája-mérkőzés

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke 2009. október 20-án, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián jelentette be, hogy a FIFA Puskás-díjat alapít, mellyel az év legszebb gólját, annak szerzőjét jutalmazza. A díjnyertes gólról internetes szavazás dönt, a győztes minden évben a FIFA "Év játékosa" gálán veheti át a díjat.

Kié legyen a Puskás-díj?

Elsőként Cristiano Ronaldo kapta meg a trófeát 2009-ben, a Manchester United színeiben szerzett találatáért. A portugál Puskás Ferenc özvegyétől, vehette át a díjat. Ronaldo 17 százalékkal nyert.

2010-ben Hamit Altintop győzött több mint negyven százalékkal, aki a török válogatottban hatalmas gólt lőtt a Kazahsztán elleni Eb-selejtezőn.

A FIFA "Év játékosa" gála időközben még rangosabb lett, miután összevonták az Aranylabda-díjátadó ünnepséggel. 2011 tíz legszebb gólját idén egy szakértőkből álló bizottság választotta ki.

A FIFA.com és a francefootball.fr olvasói december 5-ig szavazhatnak arról, melyik gólt ítélik a legszebbnek, ekkor egy párizsi sajtókonferencián jelentik be, melyik három gól kapta a legtöbb szavazatot.

Rögtön ezután újabb szavazás következik, ekkor már csak a fennmaradó három találat közül lehet választani. A szavazást 2012. január 9-én zárják le, és a FIFA Aranylabda-díjátadó gáláján, Zürichben hirdetik ki a győztest.

Annak ellenére, hogy a világ legerősebb bajnoksága az angol, idén is csak egy gólt adott a tízbe, tavaly pedig egyet sem. Messi még egyszer sem került a három közé, most jó esélyei vannak.

15%
3999 Ft
3400 Ft
20%
3490 Ft
2792 Ft