Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Agykárosodást okozhat a sok fejelés

2011.11.30. 17:44

Agyrázkódáshoz hasonló sérülésekhez vezethet, ha egy focista sokszor fejel a labdába - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC.

Az amerikai Albert Einstein orvosi egyetem munkatársai 32 fiatal, amatőr játékos agyát szkennelték egy speciális MRI vizsgálattal, az úgynevezett diffúziós tenzor képalkotással. A mágneses rezonancián alapuló módszerek közül ez a technika lehetővé teszi, hogy tanulmányozzák az agy vízmolekuláit, valamint az idegeket és a szöveteket.

A vizsgált önkénteseket arról is kikérdezték, hogy játék közben milyen gyakran fejelnek. Nagyjából évi ezer fejelésnél lehet a határ, aminél már károsodhat az agy - ezt állapították meg a 32 résztvevő agyának szkennelése alapján a kutatók.

Az agyi elváltozások szerencsére ilyenkor is enyhének bizonyultak, öt agyterületen, főként a koponya elülső részénél találtak kisebb elváltozásokat a gyakran fejelgetőknél. A sokat fejelő önkéntesek, akik agyában elváltozásokat tapasztaltak, a verbális memóriát és reakcióidőt mérő teszteken is gyengébben szerepeltek.

Michael Lipton kutatásvezető elmondta, egy focilabda körülbelül 55 kilométeres óránkénti sebességgel érkezhet az amatőr játékosok fejéhez, és akár kétszer ilyen gyorsan a profikhoz. A fej labdával való gyakori ütközése hosszabb távon eredményezi a kimutatott sérülést, amely a kutatók szerint idővel helyreállhat.

A tanulmányt Lipton az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves tudományos találkozóján ismertette részletesen.