Gusztáv
-4 °C
1 °C

Bundaügy: Aczél Zoltán előzetesben

2011.12.02. 11:32 Módosítva: 2011-12-02 13:23:30

A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken előzetes letartóztatásba helyezte Aczél Zoltánt, a Siófok labdarúgócsapatának korábbi, a Haladás Sopron Bank jelenlegi vezetőedzőjét, aki ellen kötelességszegés és vesztegetés a vád. A Nemzeti Sport információi szerint harminc napig kell börtönben maradnia.

Aczél - akit szerdán a Videoton-Haladás Magyar Kupa-mérkőzés után állítottak elő - ügyvédei fellebbezéssel élnek, ennek elbírálásáról 10-14 napon belül döntenek majd. Az edző a Központi Nyomozó Főügyészség fogdájába kerül.

01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ügyvédje, Czeglédy Csaba fellebbezett a döntés ellen. Szerinte Aczéllal kapcsolatban soha nem vetődött fel a sportszerűtlenség. "Aztán két futballista mégis úgy határozott, hogy Aczél Zoltánt belekeveri egy olyan kabátlopási ügybe, amelyből nem lehet jól kijönni. A vád szerint Aczél is tudott róla, sőt, aktív résztvevője volt annak, hogy a Siófok ne jusson be a Magyar Kupa fináléjába, illetve hogy essen ki az élvonalból" - áll az ügyvéd sajtóközleményében.

Czeglédy szerint az a vád, hogy Aczél vesztes összeállításban küldte pályára csapatát, egyszerűen nem igaz, ugyanis a Siófok szinte ugyanazzal a kezdőcsapatával játszott mind a Magyar Kupában, mind pedig az NB I.-es meccseken. Aczél Zoltán személyiségével ez nem összeegyeztethető. "Jelentette volna! Sokkal kisebb vétségért is tett ki játékost a csapatából, és aki vele dolgozott, az ezt pontosan tudja."

A közlemény kiemeli, hogy a vád szerint a Siófoknak a Zalaegerszeg elleni meccs előtt már nem volt esélye élvonalbeli tagságának meghosszabbítására. Czeglédy szerint ez sem fedi a valóságot, ugyanis abban az esetben, ha a Siófok megnyerte volna utolsó két bajnokiját, a Nyíregyháza vagy a Kispest pedig elvesztette volna azokat, úgy pontazonosság miatt - mivel több győztes mérkőzésük lett volna a sárga-kékeknek - a Siófok maradt volna az NB I.-ben.

A sajtóközlemény szerint Aczélnak a pénz miatt sem állhatott szándékában búcsúzni az élvonalból, mert „egy győztes meccsért 100 ezer forintot kapott volna, ha a csapat kivívja a bennmaradást. A tréner tehát emiatt is ellenérdekelt volt abban, hogy a csapat búcsúzzon a legmagasabb osztálytól.”

"Helyt adtak az ügyészségi indítványnak, de természetesen bejelentettük a fellebbezést - amit a védencünkkel együtt mi magunk is ki fogunk egészíteni -, amelyet tíz-tizennégy napon belül tárgyalnak, de természetesen addigi is bármikor szabadlábra helyezhetik, ha a nyomozati cselekmények azt indokolttá teszik, tehát például az általunk indítványozott szembesítés olyan eredménnyel zárul" - nyilatkozta Lehóczky Dávid ügyvéd, Aczél másik jogi képviselője.

"Hárman-négyen dolgoztunk szinte egész éjjel, és egy nagyon részletes indítványt tettünk, mellékletekkel, és gyakorlatilag ezen mentünk most végig - tette hozzá Czeglédy Csaba. - Örülök annak, hogy volt időnk részletes indítványt készíteni, és ezt át tudtuk beszélni az ügyészek előtt is. Öröm az ürömben, hogy a nyomozási bíró is érdemben áttekintette az ügyet, tehát nem futószalag szerint mentek az események."

Czeglédy szerint az előzetes letartóztatás előrehozott büntetés is, ugyanis "egy edző, aki harminc napig előzetesben ül, nehezen tud dolgozni."

Az ügyvédek hozzátették: az ügyészség nem nyilatkozott minden kérdésben. Most a meghallgatáson is kiderült, hogy lehetnek olyan iratok, amelyek szerintük megalapozhatnak gyanút, de ezt a védők nem tudják egészen pontosan megítélni.

A Haladásnál a jövő héten taggyűlést tartanak

"Félévente mindig tulajdonosi taggyűlést tartunk, ahol megbeszéljük a teendőket, az edző pedig beszámol elvégzett munkájáról. A kialakult helyzetre tekintettel a jövő héten mihamarabb taggyűlést tartunk, de hogy melyik nap, azt most még nem tudom megmondani - mondta a klub honlapjának Tóth Miklós, a Haladás Sopron Bank ügyvezetője.

Szombaton, a Videoton elleni kupamérkőzés visszavágóján Székely Tibor, az eddigi másodedző irányítja a csapatot.

Aczél Zoltán az ügyvédein keresztül engedélyezte a médiának, hogy a felvételeken takarás nélkül mutassák az arcát, illetve a cikkekben leírják a teljes nevét, mert mint fogalmazott, semmi takargatnivalója nincs.

Az ügyben keletkezett, és a védőügyvédek rendelkezésére álló nyomozati iratokat  - például Aczél Zoltán vallomását - a haladas.nyugat.hu internetes oldalon hamarosan publikálni fogják.