Szabolcs
20 °C
35 °C

Ronaldinho segítette bajnoksághoz a Cort

2011.12.05. 12:54 Módosítva: 2011.12.05. 14:22

A Corinthians nyerte a brazil futballbajnokságot, a klub a vasárnap elhunyt volt legendás játékosa, Sócrates emlékének ajánlotta története ötödik sikerét.

A Sao Pauló-i csapatnak már egy pont is elég volt, mivel két ponttal és több győzelemmel előzte a Vasco da Gamát. A hihetetlen durva, gólt nem, de több kiállítást hozó meccsen ezt sikerült is elérnie, miközben a Vasco nem bírt saját pályáján a Ronaldinhóval felálló Flamengóval.

Az indulatok a 71. percben szabadultak el, amikor a két csapat játékosai előbb lökdösték, majd rugdosták is egymást. A játékvezető végül négy piros lappal nyugtatta le a kedélyeket, mindkét csapat kilenc emberrel fejezte be a bajnoki döntőt.

„Nagyon kiegyensúlyozott bajnokság volt – mondta a meccs után Jorge Henrique a bajnok csatára – A 27 fordulón át vezettünk, ami azt mutatja, hogy teljesen megérdemelten lettünk elsők.”

A Corinthians legjobbja, a korábban a Sporting Lisszabonban futballozó Liedson lett, aki 12 góllal járult hozzá a bajnoki címhez.

000 Mvd6139901
Fotó: Yasuyoshi Chiba

A Cor 1990-ben lett először bajnok, 1998, 1999, 2005 után – akkor még Carlos Tévezzel – ötödször nyerte a Brasileirót. Mélyről kapaszkodott vissza a paulista klub, 2007-ben kiesett a másodosztályba, de egy évvel később bajnokként jutott vissza a legjobbak közé.

A vasárnap elhunyt Sócrates egyébként hat évig volt a Corinthians játékosa, 297 mérkőzésen 172 gólt szerzett az együttes színeiben. A 63-szoros válogatott futballista vasárnap, 57 éves korában hunyt el egy bélgyulladásból kialakult fertőzés miatt.

Argentina - Boca

Argentínában még két forduló van hátra a bajnokság nyitányából, az Aperturának nevezett szakaszából, de már biztos a Boca Juniors első helye, amely vasárnap a Banfieldet intézte el 3-0-ra, két fantasztikus góllal. A Boca első helyéhez kétség sem férhet, 27 meccs óta nem kapott ki a Buenos Aires-i klub.

Ez volt az 1905-ben alapított klub 24 bajnoki címe a profi érában, vagyis 1931 óta. A Boca legutóbb a 2008-as Aperturát nyerte meg. Argentínában két szakaszban zajlik a bajnokság a nyitányban (Apertura) és a zárásban (Clausura) is avatnak bajnokot, a két kieső, illetve az osztályzós a két szakasz után, ráadásul az elmúlt három szezon figyelembe vételével dől el.

Urugauay: Nacional

Nemcsak a két legnagyobb dél-amerikai országban, hanem Uruguayban is eldőlt a bajnoki cím. A Nacional a Liverpool 1-0-s legyőzésével végzett az élen az Aperturában, és a szezon második részének - a Clausurának - aranyérmesével találkozik majd az összetett bajnoki címért. A korábban a Nacionalban is futballozó argentin Marcelo Gallardo, a klub jelenlegi edzője remekül kezdte karrierjét, ugyanis rögtön első idényében bajnoki címet ünnepelhetett.