Hermina
15 °C
27 °C

Ötven éve volt ennyire egyoldalú döntő

2011.12.18. 13:56

Nem sokáig volt kérdéses, hogy a brazil Santos megszorítani sem tudja a Barcelonát. A katalánok ugyan váratlan pontvesztéseik miatt csak másodikak a bajnokságban, de a Real legyőzése után, nagy önbizalommal érkeztek Japánba. Az előző Libertadores kiírásban győztes Santos viszont csak tizedik Brazíliában, ami előre sejttette nem lesz egy súlycsoportban a két csapat.

Nem volt olyan tudósítás, amelyik ki ne emelte volna Neymar és Messi külön párharcát, még arról is cikkeztek, hogy az argentin 19 évesen mennyi gólt lőtt, és csak néhány találattal volt jobb Neymarnál.

A finálé azonban ritka egyoldalú játékot hozott, pedig David Villa lábtörése miatt klasszikus csatár nélkül állt fel a Barcelona. Guardiola ismét három védővel játszott, 3-4-3-as felállásban, vagyis Dani Alves többnyire a támadásokat segítette, Puyol húzódott ki a helyére, ő volt a jobbhátvéd.

Az első gólnál Xavi sarokkal vett át egy labdát, azonnal indított, a védő hibázott, így Messi az elé kerülő labdát felpörgette a kapus felett, a menteni igyekvő védő már nem tudta kivágni a labdát a gólvonalról.

A második gólt Xavi lőtte a kapuba, az átvétel után azonnal tüzelt. A harmadik gól kalandosabb volt, hiszen Xavi közeli fejesét - bevetődött az irányító - még kiütötte Cabral, Fabregas azonban négy méterről nem hibázott.

Ezelőtt még rúgott egy kapufát is Thiago, Valdesnek mindössze egyszer kellett védenie, Neymar alig találkozott a labdával. Brazil csapat nyilván nincs ahhoz szokva, hogy ennyire reménytelenül üldözze a labdát.

A második félidőben már voltak a Santosnak is ziccerei, Neymar és Borges ezeket kihagyta, és sokáig úgy látszott, hogy a katalánok sem tudnak már annyira összepontosítani a kapu előtt. Fabregas és Messi is hatalmas helyzeteket hagyott ugyanis ki.

Az argentin arról azért hét perccel a vége előtt gondoskodott, hogy keretbe foglalja a meccset, Dani Alves kiváló ütemű passzával kilépett, a kapus mellett elvitte a labdát, majd begurította.

71 százalékban a Barcelonánál volt a labda, mint egy átlagos spanyol bajnokin, és az egész döntő összképe is olyan volt, mint egy spanyol bajnokinak.

1961-ben a Benfica kapott ki 5-0-ra az uruguayi Penaroltól, akkor volt utoljára ekkora különbség a két földrész legjobb csapata közt.

A torna legjobbjává Messit választották, aki rögtön hangsúlyozta: a vb megnyerése az egész csapat érdeme. A Santost erősítő ellenfele, az egyik legnagyobb tehetségnek tartott Neymar - aki csak helyzetig jutott a döntőben - elismerte: „A Barcát lehetetlen megállítani, de legalább mi vagyunk a világ második legjobb csapata.”

A brazilok kispadján ülő Muricy Ramalho kijelentette: „A Barcelona a világ legjobb csapata, senki se tud velük lépést tartani. Ők jelenleg legyőzhetetlenek, és még a 0-4 sem szégyen ellenük.”