Hermina
15 °C
27 °C

Hihetetlen, mik mennek a Milannál

2011.12.23. 14:50

Elégedett az AC Milanban eltöltött eddigi öt hónapjával a 16 éves Tamás Krisztián, akit a szombathelyi Illés Akadémiáról igazoltak le az olaszok. Az utánpótlásválogatott tagja a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: már bemutatkozhatott a felnőtt tartalékok között a Primavera csapatban is, itt a világbajnok Filippo Inzaghi és az első csapatban egyre többet játszó Stephan El Shaarawy mellett játszhatott.

Tamás a Milan ifjúsági csapatának alapjátékosa lett, minden meccsen kezdő, a bal oldalon gyakorlatilag minden poszton bevethető, és úgy érzi, a csapat vezetői is elégedettek teljesítményével. A tartalékcsapatok edzője magyarul beszél vele, ugyanis a Primavera-keret edzéseit Aldo Dolcetti, a Honvéd és a Siófok egykori trénere vezeti.

„Elképesztő a különbség Magyarországhoz képest. Sikerült már megtapasztalnom az első csapat körüli légkört is, hihetetlen, mik mennek a felnőtt csapatban. Egy profi játékosnak hétköznap gyakorlatilag nincs szabadideje, szinte az egész napját az edzőközpontban tölti.”

Fotó: illesfociakademia.hu

A Milan ifjúsági csapatának külföldi játékosai egy szállodában laknak, innen járnak egy hétköznapi iskolába, ahonnan busszal viszik őket edzésre. „Rengeteg légiós van, a világ különböző tájáról érkeztek a csapattársaim, vannak köztük argentinok, brazilok, afrikaiak”. A 16 éves magyar szeretne majd a felnőtt csapatban is bemutatkozni, de akkor sem lesz elkeseredve, ha idővel egy másik első osztályú klubban folytathatja.

„Nyáron öt-hat ifjúsági játékossal fel fogják tölteni a Primavera-keretet, az a célom, hogy én is közéjük tartozzam. De két és fél év múlva mindenképpen eldől a sorsom, lejár a szerződésem, és kiderül, hogy maradhatok-e a klubnál, eladnak vagy kölcsönadnak.”

Januárban franciaországi és katari tornákon játszhat, többek között a Manchester United, a Barcelona és az Arsenal korosztályos csapatai ellen. Addig is a kéthetes karácsonyi szünet minden napján edzenie kell, erre külön edzéstervet kapott.

Fotó: illesfociakademia.hu

Édesapja, Tamás István azt mondta, nincs közvetlen kapcsolata a klubbal, csak fia menedzserén keresztül kapnak hivatalosan híreket, a Milan tudatosan zárkózik el a fiatal játékosok szüleitől. Milánóban kapott fizetését Krisztián maga költheti el, nem kell hazaadnia belőle. „Már az könnyebbség, hogy nem nekünk kell minden költséget állni. Mielőtt Szombathelyre, az Illés Akadémiára került, mindent mi fizettünk, szerelést, cipőt, szállást, utaztatást. Ez nagyon komoly anyagi megterhelés volt”.

Tamás a játékoskarrierje csúcsának a Milan ifjúsági keretéhez tartozva is az angol Arsenalt tartaná. „Az Arsenal az álmaim netovábbja. Nagyon szeretem azt a klubot, mindent megadnék, hogy egyszer ott játszhassak”.