Szabolcs
20 °C
35 °C

Zlatan: Királynak lőttem az egyik legjobbat

2011.12.27. 21:59

Zlatan Ibrahimovic életrajzi könyvéből megjelenésekor már szemezgettünk, akkor a beszólásokra koncentrálva. A svéd összeszedte benne legjobb góljait is, és el kell ismerni, válogatása több mint impresszív. Sokat ki kellett hagynunk, kilencet vettünk ki, köztük egyet, ami Magyarországnak is emlékezetes, persze nem örömteli. Hozzá is csaptunk egyet, amit ő maga nem említ, de ott a helye legjobbjai között.

1. Malmö-Moss

A La Manga-i edzőtáborban 2001. telén felkészülési meccsen átívelte a védelmet, befutott mögéjük, és a kapuba lőtt a 19 éves Zlatan. A csel az igazán nagy, neki meg azért emlékezetes, mert a meccs után megkereste az Ajax, amit ő ennek a találatnak tulajdonít. A következő szezont már a hollandoknál kezdte, 8 millió euróért szerződtették.

2. Ajax-NAC

Amszterdamban gyorsan beilleszkedett, legnagyszerűbb ottani gólját az év találatának is megválasztották. Elképesztő szóló az ellenfél teljes védelmén át, a végén különösen nagy visszacsellel. Ez a gól tette őt híressé.

3. Roma-Juventus

Az Ajaxból a Juve vitte el Ibrahimovicot, azt mondja, a torinóiaknál a Romának rúgta a legjobbat. Elképesztő sarkos átvétel-esernyő-szöktetés, nevezhetjük bárminek, védő lefutva, labda 14-ről bebombázva, külsővel.

4. Inter-Reggina

A Juventust kizárták a Serie B-be, Zlatan az Interhez távozott. Egyik kedvence onnét a Regginának löbbölt gól, olyan, amilyeneket Totti szokott. Valóban remek.

5. Svédország-Olaszország, EURO 2004

A sarkazások sorát nyitja a majd' nyolc évvel ezelőtti Eb-n szerzett. Ilyen helyzetben ilyet csinálni, sőt, felismerni a lehetőséget, ami valójában nincs is, aztán összehozni, kétségtelenül csodagól.

6. Inter-Bologna

Ibra leghíresebb sarkazása, Olaszországban az év góljának is megválasztották. Nagyon nehéz mozdulat, ez se jutott volna senkinek az eszébe. Magassága miatt neki igen, simán megcsinálta.

7. Inter-Atalanta

Zlatannak ez azért kedves, mert ezzel nyerte el a 2009-es olasz gólkirályi címet. Technikailag nem nehéz, a meglepetés a lényeg, illetve, hogy 4-3-ra alakította vele az állást.

8. Arsenal-Barcelona

Barcelonai kiruccanása nem lett hepiend, de szép pillanatok azért akadtak. Ilyen volt a londoni BL-meccs, amikor a svéd két góljával hamar lerendezte a továbbjutást a Barca. Különösen az első klassz, Piqué óriási labdáját átvétel nélkül emelte át a kapuson.

Melyik a legjobb?

9. Magyarország-Svédország, vb-selejtező, 2005.

Nyernünk kellett volna, hogy maradjon esélyünk, a hosszabbításban már látszott, hogy nem lesz meg, majd Zlatan bevitte a kegyelemdöfést. Eltolta a védők mellett a labdát, aztán kilőtte a rövid felsőt, de úgy, hogy Király Gábor a kezét se tudta felemelni.

A könyvében így ír a gólról a csatár: "Elrúgtam, aztán csend lett, Olofra (Mellberg) néztem, aki csóválta a fejét. Lehet, hogy csak én láttam, hogy bement, vigyorogtam, és szaladtam a kapu mögé ünnepelni".

Hazánkban a találat a "fucking goal"-ként lett híres, Lothar Matthäus szövetségi kapitány így írta le a pálya melletti interjún.

10. Lecce-Milan

Egy gól, amit mi választottunk a svédnek, de biztos nem ellenkezne: Leccében két jobb helyzetben lévő védőt is lefutott, majd ritka nagy lövést eresztett a bal felsőbe. Nehéz eldönteni, hogy ez bombagól vagy emelés, mert neki egy sima emelésében is akkora erő van, mint másnak a bikázásában. A FIFA is nevezte a gólt Puskás-díjra, de a legjobb háromba nem került be.