Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az utolsó helyre száműzte Vanczákékat a FIFA

2011.12.30. 15:54

A Svájci Labdarúgó Szövetség (SFV) 36 pontos levonással sújtotta a Siont, miután a nemzetközi szövetség (FIFA) kilátásba helyezte, hogy kizárja a svájci csapatokat a nemzetközi kupákból.

A pénteki ítélet értelmében a magyar válogatott Vanczák Vilmost is foglalkoztató kupagyőztes a harmadikról az utolsó helyre csúszik le a tabellán, és mínusz 5 pontról folytatja a bajnokságot. Az utolsó előtti Lausanne 11 pontnál tart.

A Sion nyáron a FIFA tiltása ellenére igazolt le hat futballistát, közülük többen pályára léptek az Európa Ligában. Az európai szövetség (UEFA) emiatt kizárta a klubot a sorozatból, de egy svájci bíróság később úgy döntött, az UEFA-nak vissza kell vennie Vanczákékat az EL-be. Az UEFA ezt nem tette meg, és a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely a javára ítélt.

A FIFA két hete úgy határozott, hogy a Sion minden aktuális ellenfele 3-0-val kapja meg azt a 12 mérkőzést, amelyen jogosulatlanul igazolt játékos szerepelt, és január 13-ig adott haladékot a svájciaknak a helyzet rendezésére. A kizárás veszélye miatt az SFV most behódolt a FIFA akaratának, igaz, a pontlevonás mellett nem adta oda az ellenfeleknek a 3-0-s meccseket, mondván: az szétzilálná a bajnokságot.

A botrány azzal kezdődött, hogy a sioniak leigazolták Stefan Glarnert, Jose Goncalvest, Mario Mutsch-t, Pascal Feindounót, Billy Ketkeophomphone-t és Gabrit, noha a FIFA megtiltotta nekik az erősítést, miután 2008-ban szabályellenesen szerezték meg Egyiptomból a most 38 éves Esszam al-Hadarit (a képen), aki az Al Ahlitól érkezett.

Az akkori négyéves szerződésből csak egyet töltött le a kapus. Egyiptomi klubja hiába perelt akkor a FIFA-nál, a nemzetközi szervezet a Sionnak adott igazat, de ezt a döntését aztán 2010. július 1-én megváltoztatta, a kapust négy hónapra eltiltotta, a Siont pedig kizárta az átigazolásokból.