Szabina
2 °C
15 °C

A bundaügy miatt kirúgott Aczél perli a Haladást

2012.01.07. 17:31 Módosítva: 2012.01.07. 17:34

Aczél Zoltán a munkaügyi bírósághoz fordult, mert a Haladás NB I.-es csapata decemberben megvált az edzőtől. A Haladás közgyűlése azért menesztette a csapat vezetőjét, mert a rendőrség fogadási csalás miatt őrizetbe vette, és meggyanúsította a volt játékos/edzőt. Aczél 1,5 millió forintot, másfél havi fizetését kapta meg.

A Haladás.hu szerint a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft nevére szóló levelet péntek kora délután kapta kézhez a csapat. Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője nem árulta el, hogy milyen indokkal perelt Aczél, és mik a szándékai.

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága december közepén felfüggesztette a sportszakmai tevékenység alól Aczél Zoltánt, a Haladás vezetőedzőjét, aki azóta szabadlábon védekezik. A gyanú szerint Aczél a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntő előtt elfogadta játékosai, Sütő László és Horváth Gábor ajánlatát, amely arra vonatkozott, hogy fejenként 3-4000 euró ellenében legalább két góllal elveszítik a mérkőzést. Aczél ekkor azt ígérte, hogy a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően fogja összeállítani. Az elkövetői kör végül Aczél és játékosai hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodás szerinti jogtalan kifizetésre nem került sor.

A 2009. május 23-i ZTE-Siófok bajnoki előtt Aczél - a gyanú szerint - szintén elfogadta két játékosa ajánlatát, melynek értelmében 4000 euró ellenében ő is részt vesz a mérkőzés eredményének befolyásolásában. Aczél - a gyanú szerint - tudva arról, hogy a manipulációban játékosként pontosan kik vesznek részt, a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően állította össze és a meccs után átvette a neki ígért 4000 eurót.

A siófoki meccsekkel összefüggésben Horváth Gábor és Sütő László mellett még egy labdarúgót, Andruskó Attilát, továbbá K. Zsolt FIFA-licences játékosügynököt már korábban őrizetbe vették a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai. Andruskó és Sütő teljes körű, feltáró jellegű beismerő vallomást tett.