Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Dzsudzsák ebben a stadionban játszhatna

2012.01.10. 13:19

A Dinamo Moszkva új stadionját idén tavasszal kezdik el építeni. Ha a 2018-as oroszországi világbajnokság helyszíne lesz, akkor 45 ezer, ha nem, 33 ezer férőhelyes lesz.

A leginkább egy bálnára emlékeztető új stadionban nemcsak futball-, hanem hokipálya is lesz, az építés költségvetése 450 millió dollár. Az eredeti, 1928-ban épített stadion váza érintetlen marad, a pályát kilencven fokkal forgatják el, megszűnik a futópálya.

A jelenlegi pályát talapzatig visszabontják, így fér majd el az új aréna. Ezt a megoldást alkalmazták Lipcsében is, ahol a 2006-os vb-re alakították át a stadiont.

Az, hogy Dzsudzsák leendő pályája ott lesz-e a 2018-as vb helyszínei közt, azért kérdéses, mert Moszkva csak két stadionnal pályázhat. A Luzsnyiki már fix, mellette ez és a Szpartaké jöhet még szóba.

A VTB Stadion és Aréna névre keresztelt komplexumban 6750 VIP-helyet és 98 VIP-boxot alakítanak majd ki, a hokisoknál további 82 box lesz. A KHL-ben szereplő hokicsapat pályája 12 ezres lesz, ami koncertekre még háromezerrel bővíthető. A létesítményen belül lesz egy pláza, ötcsillagos szálloda, uszodák, irodák és lakások is.

A pénz nagy részét a csapat főtulajdonosa, az állami tulajdonú VTB bank adja névszponzorként. Az építő az óriásstadionokkal foglalkozó AEG lesz.

A 19 millió eurós Dzsudzsák a Dinamo Moszkva legdrágább játékosa lehet, ha aláírják a szerződést.