Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Hat brazillal kezdődik a Libertadores-kupa

2012.01.27. 16:50

A selejtezőkkel megkezdődött Dél-Amerika legrangosabb futballtornájának, a Libertadores-kupa 2012-es szezonja, amely már az 53. kiírás. Ahogy minden évben, ezúttal is az argentin és a brazil csapatok szereplését kíséri a legnagyobb figyelem. A 38 indulóból Brazília hat, Argentína pedig öt csapatot indít és ismét részt vesz Mexikó, három klubbal, a maradék nyolc dél-amerikai tagállam is három-három csapattal indul.

Az erőviszonyok alapján már a csoportköröket is kisorsolták, 12 klub pedig selejtezőt játszik egymással, amelynek első meccseit ezen a héten játszották.

Argentínából az elmúlt két szezonnak, az Aperturának és a Clausurának a bajnoka a Vélez és a Boca Juniors már csoportkörös. Ahogy a két idény összesített táblázatának harmadikja és negyedikje, vagyis a Lanús és a Godoy Cruz is. Argentína azért indíthat öt csapatot, mert legutóbb a legjobb eredményt érte el a második számú kupasorozatban, a Copa Sudamericanában. Ennek jogán az Arsenal Sarandi a selejtezőben kapott helyet.

A legutóbb Libertadores-kupát a brazil Santos  nyerte, amely a fináléban az uruguayi Penarolnál volt jobb 2-1-es összesítéssel. Neymar csapata ennek jogán indulhatott. Mellette a tavalyi bajnok (Corinthians), a kupagyőztes és egyben bajnoki második (Vasco da Gama) és a Séria A bronzérmese (Fluminense) csoportkörös.

Selejtezőre kényszerült a legutóbbi szezon 4. és 5. helyezettje, a Flamengo és az Internacional. Hasonlóra kényszerült a tavalyi döntős is, a Penarol, amley csak harmadik lett a 2010–2011-es összesített bajnoki kiírásban. Ennek ellenére a legsimábban hozta a selejtező első körét, 4-0-ra győzte le a venezuelai rekordbajnokot, a Caracas FC-t. A további öt meccsen is hazai győzelem született, amelyek közül a legmeglepőbb, hogy a bolíviai Real Potosí 2-1-re győzte le a Ronaldinhóval, Deividdel és Renato Abreuval felálló Flamengót.

A selejtezőkör ereményei

Arsenal (argentin)-Sport Huancayo (perui) 3-1 (Córdoba 21., Zelaya 35., Mosca 87.),
Real Potosí (bolíviai)-Flamengo (brazil) 2-1 (Centurión 30., Britez 57., ill. Luiz Antonio 28.)
Penarol (uruguayi)-Caracas FC 4-0 (Freitas 35., Zalayeta 38., Joao Pedro 63., Estoyanoff 70.)
El Nacional (ecuadori)-Libertad (paraguayi) 1-0 (Anangonó 43.)
Internacional (brazil)-Once Caldas (kolumbiai) 1-0 (Leandro Damiáo 11.)
Unión Espanola (chilei)-UANL (mexikói) 1-0 (Barriga 58.).