Két Puskás Stadion is lesz

2012.02.07. 12:05 Módosítva: 2012.02.07. 12:21

A felső karéj elbontásával 40 ezres befogadóképességgel megmarad és üzemel a vb-selejtezőkön a régi Puskás-stadion az MLSZ kérésére. Közben februárban nemzetközi tervpályázatot írnak ki egy új, mellé épülő 45 ezres, 60 ezresre bővíthető arénára, amelyre 30-35 milliárdot szánnak. 2015-re kész lehet az új Puskás, és akár a régi is megmaradhat atlétikai stadionná átalakítva - erről számolt be Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

A stadionépítések 2012-es üteméről és anyagi lehetőségeiről így nyilatkozott: „A debreceni aréna és az Albert Stadion építése elkezdődik idén: a tendereztetés szakaszába léptek az előkészületek. A Puskás Stadion építése kicsit lassabb lesz, mert ott olyan döntés született, hogy a bontás helyett megpróbáljuk megtartani átmenetileg a régi stadiont. Az MLSZ kérésére felülbíráltuk a korábbi terveket, így egyelőre megmaradna a régi pálya, a felső lelátók karéjait elbontanák, a középsőt pedig megerősítik - így a labdarúgó világbajnoki-selejtezők idején egy 40-45 ezres befogadóképességű átmeneti stadion működne a régi átalakításával.”

„Így tehát az új aréna építésének két-két és fél éve alatt nem marad az ország nagy stadion nélkül. Közben párhuzamosan elkezdik építeni - nem a régi helyén, hanem mellette - az új Puskás Stadiont, amelynek tervezésére nemzetközi pályázatot írnak ki februárban. A néhány hónapos elbírálás után 30-35 milliárd forintból készülhetne az új, szintén 45 ezres stadion, amely a széksorok távolságának szűkítésével akár 60 ezresre lesz bővíthető, mondjuk egy BL-döntő rendezése esetén. A munkálatok 2013 elején indulhatnának és 2015-re meglehet az új Puskás” – mondta Bánki Erik.

A régi stadion későbbi sorsa további megfontolások és vizsgálatok tárgya: „miután az atlétikai szövetség futópályás nagy stadiont igényel és tervben is van egy ilyen fejlesztés ezen a területen, így a költséghatékonyság akár a régi stadion megmaradását is eredményezheti az új mellett” - helyezte kilátásba a sportpolitikus. Egy korábbi stadionfejlesztési tervben 2017-re az atlétáknak és a kerékpárosoknak is új létesítményeket ígértek.

A Sportkórházat is fejlesztik

Más nagy sportberuházások közül kiemelte a Sportkórház ügyét: „7 milliárdos igénye lenne a mostani épület befejezésének, felszerelésének. Most annak a lehetőségét vizsgáljuk, hogy más, jó állapotban lévő egészségügyi intézmények területén, azok átszervezésével megspórolható-e a 4-5 milliárdos építkezés. Mindenképpen szeretnénk az intézményt és a rendszert egyben tartani. Keressük tehát az új helyét, ha találunk olcsóbb megoldást.”  • Hírek
  • Hírek