Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Harminchét éve nem vertük Bulgáriát

2012.02.29. 14:16
A magyar válogatott a másfél évet kihagyó Szalaival a csatársorban kezd a szerdai, bolgárok elleni, győri barátságos találkozón. A keretben nincs sok újdonság, Kádár és Buzsáky is kezdhet. Illene megvernünk a még csak alakuló ellenfelet, már csak azért is, mert ez majdnem negyven éve nem sikerült.

A súlyos sérülése után felépült Szalai Ádám közel másfél év kihagyás után ismét kezdő lehet a magyar válogatottban, a kapuban pedig Bogdán Ádám áll majd a Győrben 18 órakor kezdődő, bolgárok elleni barátságos találkozón.

Egervári Sándor szövetségi kapitány a szerda délelőtti edzés után hirdette ki a kezdőcsapatot, amelyben szerepel Kádár Tamás és Buzsáky Ákos is. „Miután a keret javarészt a tavalyi csapatra épül, a kezdőben sincs nagy meglepetés" - idézte Egervárit az mlsz.hu. "Visszatért Pintér Ádám, aki az utóbbi hónapokban sérülése miatt nem játszhatott a válogatottban, valamint helyet kap Buzsáky is, aki jó formában szerepel a Queens Park Rangersben, és kíváncsi vagyok rá, hogyan tud beilleszkedni ebbe a fontos csapatrészbe."

Majdnem negyven éve nem vertük Bulgáriát

Huszonkettedszer játszunk a bolgárokkal: a korábbi huszonegyből tizenkettőt nyertünk meg, ők ötöt, négyszer döntetlen lett, a gólkülönbség 51-21 a javunkra. A kedvező összesített mérleg ellenére az elmúlt évek egymás elleni meccsei a vendégek fölényét mutatja, ugyanis legutóbb 1975 májusában, azaz 37 éve győztük le őket, az azóta lejátszott négy találkozón háromszor kikaptunk, egyszer ikszeltünk. A legutóbbi, Szófiában 2005 októberében játszott világbajnoki selejtezőn két góllal kikaptunk, míg a legutóbbi magyarországi mérkőzés - szintén vb-selejtező - 1-1-es döntetlen lett 2005 márciusában.

Egyedül Szabics Imre küzd némi problémával, ő fogászati kezelésen volt a keddi edzés előtt. „Néhány hete Grazban betömték az egyik fogamat, de nem sikerült tökéletesre, mert vasárnap ismét elkezdett fájni. Mivel a fájdalom nem múlt el hétfőre sem, az edzőtáborban fájdalomcsillapítót kaptam, kedd reggel pedig egy budapesti fogorvosnál kivették a tömést, gyökérkezelték, de nyitva hagyták a fogat, a kezelést csak a válogatott meccs után, Grazban fejezem be. Bár folyamatosan érzek némi fájdalmat, ez nem zavar az edzésmunkában, és a szerdai játékomnak sem lehet akadálya" - mondta a Sturm Graz csatára.

Várható kezdőcsapatok

Bogdán Ádám - Varga József, Korcsmár Zsolt, Juhász Roland, Kádár Tamás - Hajnal Tamás, Pintér Ádám, Buzsáky Ákos, Dzsudzsák Balázs - Szabics Imre, Szalai Ádám


Nikolaj Mihajlov - Staniszlav Manolev, Jordan Minev, Nikolaj Bodurov, Petar Zanev - Vladimir Gadzev, Borisz Galcsev, Hriszto Zlatinszki, Goergi Szarmov - Valerij Bozsinov, Ivelin Popov.

Ljuboszlav Penev, az átalakulóban lévő bolgár válogatott szövetségi kapitánya azt reméli, tisztább képet kap játékosairól a meccsen. "Nehéz mérkőzésre számítok, hiszen a magyar válogatott egy erős csoportban jól teljesített az Európa-bajnoki selejtezőkön, mi pedig most kezdjük építeni a jövő csapatát. A szerdai meccsen az a célom, hogy viszontlássam azokat a taktikai elemeket, amiket gyakoroltunk, és szívvel-lélekkel játszunk az önbecsülésünkért is. Legyen tartása a csapatnak. Igyekszem reális képet kapni a játékosaim felkészültségéről, ezeken a meccseken dől el, hogy kikre lehet számítani a közeljövő összecsapásain."

A találkozó játékvezetője a svéd Jonas Eriksson lesz.

A további barátságos találkozók szerdán

Grúzia-Albánia 15
Lettország-Kazahsztán 15
Moldova-Fehéroroszország 16
Montenegró-Izland 18
Izrael-Ukrajna 18
Ciprus-Szerbia 18
Románia-Uruguay 19
Luxemburg-Macedónia 19
Tunézia-Peru 19
Málta-Liechtenstein 19:30
Törökország-Szlovákia 19:30
Dél-afrikai Köztársaság - Szenegál 19:35
Dánia-Oroszország 19:45
Chile-Ghána 20
Svájc-Argentína 20:30
Ausztria-Finnország 20:30
Horvátország-Svédország 20:30
Görögország-Belgium 20:30
Németország-Franciaország 20:45
Észak-Írország - Norvégia 20:45
Szlovénia-Skócia 20:45
Olaszország-Egyesült Államok 20:45
Lengyelország-Portugália 20:45
Írország-Csehország 20:45
Wales-Costa Rica 20:45
Anglia-Hollandia 21
Spanyolország-Venezuela 21:30  • Vennék
  • Hírek