Öngyilkos lett a REAC klubigazgatója

2012.03.02. 08:26 Módosítva: 2012.03.02. 09:01

„A REAC elnöksége mély fájdalommal tudatja azt az iszonyatos hírt, mely egyben számunkra felfoghatatlan is, klubunk igazgatója, Kutasi Róbert 2012. március 1-jén az értelmetlen halált választotta” – közölte a honlapján a klub péntek reggel. Kutasi nemcsak a REAC klubigazgatója volt, hanem a Magyar Labdarúgó Szövetségben az NB II.-es bizottság elnöke, korábban a szövetség elnökségi tagja is.

Budapest 2005. november 25. Kutasi Róbert a Magyar Labdarúgó Szövetség  elnökségi tagja érkezik az elnökségi ülésre. Mögötte Kisteleki István a Magyar Labdarúgó Liga elnöke.
Budapest 2005. november 25. Kutasi Róbert a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja érkezik az elnökségi ülésre. Mögötte Kisteleki István a Magyar Labdarúgó Liga elnöke.
Fotó: Illyés Tibor

A klubot kedden érte el más csapatoknál nem látott mértékben a bundabotrány, amitől Kutasi összeomlott, és vélhetően ezért vetett véget az életének. Három napja egyszerre hat volt és jelenlegi REAC-játékost fogtak el a rendőrök. Az ügyészség közleménye szerint őrizetbe vették, majd gyanúsítottként hallgatták ki K. Vince, Cs. Gergő, K. András, V. Zoltán, K. Balázs, E. Károly jelenlegi és volt futballistát. (S. Balázst még két hete vették őrizetbe.)

A Nemzeti Sport csütörtökön közölt interjút Kutasival, aki egyik élharcosa volt a fogadási csalás ellen küzdőknek, és aki ősszel, amikor kerületi kitüntetést kapott, még így beszélt: „hiszem, hogy hasonló fantasztikus dolgokra leszünk képesek együtt, mint a korábbi négy éves NB I.-es szereplésünk volt”. A mostani interjúban – élete utolsó nyilvános szavaival – azt mondta: „Vége az életemnek (...) Amiért harcoltam, mind semmivé vált, abban a klubban gyűrt maga alá a mocsok, amelyért dolgoztam, azok az emberek tettek tönkre, akikben megbíztam. Csúzlival lövöldöztem az aknavetőkre, s belátom, vereséget szenvedtem".

A gyanú szerint a rendőrök által kedden őrizetbe vett játékosok 2007 és 2009 között összesen nyolc NB I.-es bajnoki vagy Ligakupa-mérkőzés eredményét befolyásolták, esetenként 2000, 2500 euró, illetve egy esetben 100-110 ezer forintért.

Nem volt idegenkezűség

Mucsi Nóra, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese elmondta: 2012. március 1-én, délután az XIV. kerület egyik épületének folyosójáról egy 48 éves férfi, feltehetően öngyilkossági szándékkal leugrott és a helyszínen életét vesztette. A lefolytatott helyszíni szemle során idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, a további eljárást a BRFK rendkívüli haláleseti osztálya folytatja le.

A bundabotrány miatt már vettek őrizetbe korábbi rákospalotai labdarúgót: a gyanú szerint S. Balázs 2007 szeptembere és 2008 májusa között a REAC játékosaként elfogadta „egy eddig be nem azonosított személy” ajánlatát, hogy „fejenként legalább 2500 euró ellenében, további játékostársaival együtt részt vesz” összesen négy meccs eredményének a befolyásolásában. A mérkőzéseket a REAC-nak két góllal kellett elveszítenie.

Sopron 2008. április 6. Bucsik István (balra) a REAC menedzsere, Kutasi Róbert (középen) a REAC klubigazgatója és Takács Róbert Simon Tibor emléktáblájánál.
Sopron 2008. április 6. Bucsik István (balra) a REAC menedzsere, Kutasi Róbert (középen) a REAC klubigazgatója és Takács Róbert Simon Tibor emléktáblájánál.
Fotó: Németh Péter

Az ügyészség közleménye szerint a négyből három esetben a mérkőzésen a kívánt eredmény született, így „S. Balázs a bundaügyben már korábban előállított és kihallgatott H. Gábornak két alkalommal 2500 eurót adott át, míg egy esetben egy eddig ismeretlen személytől 100 ezer forintot kapott”. Ebben az időszakban Cs. Gergő, K. Vince, K. András és V. Zoltán egyaránt a REAC játékosa volt, ahogy a már korábban előállított és többször kihallgatott H. Gábor is.

Az MLSZ sajtófőnöke is volt Kutasi

1964. február elsején született. A másodosztályú Ganz-Mávagban futballozott, egy élvonalbeli meccse volt a Honvédban. A Sport plusz Foci újságírója lett 1990-ben, pillanatnyilag is lap egyik munkatársa volt, aki a jövő hétre cikket ígért, amelyben leírja véleményét a klubnál történtekről. "Olyan lettem, mint egy teszhalott" - idézte őt a lap pénteki száma.

Rövid ideig volt a Nemzeti Sport munkatársa is. Az újságíró válogatott csapatkapitánya is volt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) sajtófőnöke volt, amikor Bicskei Bertalan volt a válogatott kapitánya, 2000-ben.

Simon Tiborral dolgozott együtt a BVSC-nél 1999 és 2001 között, a REAC-hoz 2001-ben került, Simonnal együtt. 2002 áprilisában, Simon brutális meggyilkolásakor a család képviselője volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport