Adalbert
15 °C
21 °C

Messi, a földönkívüli

2012.03.08. 21:26

Nyolcadszor lőtt a szezonban három vagy több gólt Lionel Messi - hét Barca, egy válogatott -, amikor a Bajnokok Ligájában öt gólig jutott a Bayer Leverkusen 7-1-es legyőzésekor, szerdán. Ő lett az első, akinek összejött az öt BL-meccsen.

A Barca-csatár saját és Marco van Basten, Ruud van Nistelrooy, Andrij Sevcsenkó, Simone Inzaghi és Dado Prso rekordját döntötte meg, mindannyian egyszer-egyszer voltak képesek négy gólra. Messi két év után szerzett újra legalább négyet a sorozatban, először az Arsenalt szórta meg 2010 tavaszán.

Messi az ötössel idénybeli hét BL-találkozóján már 12 találatnál jár, tavaly ennyivel lett gólkirály, és ennyi a csúcs is, amit van Nistelrooyjal közösen tart. Összesen 49-en áll a sorozatban, Thierry Henry 50-nel harmadik, Sevcsenkó 58-cal második, a 71 gólos első, Raúl még kicsit odébb van. A kieséses szakaszt nézve viszont már az argentin vezet, 24-gyel, míg a második Raúl és Sevcsenko csak 18-szor, Filippo Inzaghi 16-szor talált be.

Sorozatban negyedik BL-gólkirálysága felé halad Messi, itt is saját és van Nistelrooy csúcsára hajt, ami jelenleg 3-3 elsőség. A listán most Mario Gomez a második 6, Seydou Dumbia, Alex Frei, Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani 5-5, Cristiano Ronaldo, Sergio Callejón és Karim Benzema 4-4 góllal, ők mindannyian versenyben vannak még. A BEK-ben csak a bayernes Gerd Müller tudott négyszer gólkirály lenni.

A Barcelonában Messi 42 meccsen 48 gólnál jár a szezonban, a klub színeiben 24 évesen 228-at szerzett, nyolc kell neki, hogy megdöntse a rekorder Cesár Rodriguezt. Messinek az elképesztő gólmennyiség mellett van még az évadban 20 asszisztja is, ami a legjobb irányító középpályások egyévnyi mennyiségének felel meg.

Ha mindehhez hozzávesszük az argentin válogatottat, Messi 53 gólnál tart a 2011-12-es szezonban, március 8-án.