Vigyázzon, ha focimeccsen rá akar gyújtani!

2012.04.24. 08:58
A magyar futballklubok egy része komolyan veszi a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. A Győr tiltja, a Diósgyőr és a Honvéd dohányzóhelyeket jelölt ki a stadionban. A Videoton mindent megtesz a nézők, köztük a dohányzók kényelméért. A Fradi, a Debrecen és az Újpest viszont a hallgatást választotta, és nem árulja el, mit tesz a nemdohányosok védelmében.
000 DV350727
Fotó: Michael Gottschalk

Március 31-én lejárt a nemdohányzók védelmében hozott törvény 3 hónapos türelmi ideje, a futballstadionok azonban - nyílt légterű létesítményként - nem tartoznak a 2012. január 1-től hatályos törvény hatálya alá. Tengelits András, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Kommunikációs Főosztályának vezető tanácsosa, sajtóreferense szerint viszont „nemes kezdeményezésnek tekintendő és a nemdohányzók védelme szempontjából is üdvözlendő, ha egy sportlétesítmény nemdohányzó intézménnyé kíván alakulni. A stadion nemdohányzó intézménnyé nyilvánítása az üzemeltető hatáskörébe tartozik. Ennek hiányában javasoljuk, hogy a nemdohányzók védelme érdekében az intézmény belső szabályzatában rögzítve jelöljenek ki nemdohányzó, valamint dohányzó szektorokat a lelátókon."

A Győr klubmenedzsere, Horváth Cs. Attila elmondta, az ETO fokozatosan állt át: „Tavaly év végén kezdtük bevezetni, hogy füstmentes legyen a stadion. Szurkolói igény is volt rá, a hangosbeszélőn, a médián keresztül folyamatosan kértük a drukkereket. A szektorokban a türelmi idő alatt sem lehetett dohányozni, a büfénél volt kijelölt dohányzóhely. Április elsejétől tilos a dohányzás, eddig kértük, mostantól kötelező, egyeztetünk a rendezői gárdánkkal, odafigyelünk a törvény betartására. Bízom a nézőkben, a dohányos ember a moziban, a színházban is kibírja azt a két órát anélkül, hogy rágyújtana."

Szabó Gergő, a Videoton FC sajtófőnöke kevesebb konkrétummal válaszolt, a klub célja, hogy a mérkőzéseikre kilátogató szurkolóink a lehető legjobban érezzék magukat úgy, hogy senkit se diszkrimináljanak. „A törvényi előírásokat a nemdohányzók védelmében életbe lépett törvény kapcsán is maximálisan be kívánjuk tartani, ugyanakkor ennek érdekében jelenleg még zajlanak az egyeztetések a Sóstói Stadion üzemeltetőjével a lehető legjobb megoldás érdekében. Ezt ráadásul nem csak a magyar törvények, hanem az UEFA irányelvei alapján is tesszük, melyeket szintén követendőnek tartunk."

Más döntést hozott a Diósgyőr, a DVTK úgy értelmezte, a törvényi korlátozások nem szabadidős jellegű sportrendezvényekre is vonatkoznak. „A Diósgyőr a sport és az élet minden területén a jogkövető magatartás híve, ezért a Diósgyőri Stadion szabályai is megváltoznak. A lelátón nem, csak a kijelölt dohányzóhelyeken lehet rágyújtani." A klub annyira komolyan veszi saját, szigorú szabályát, hogy az április 7-i, Paks elleni hazai meccsen a rendezők két dohányzó szurkolót kivezettek a lelátóról.

Cigizőhelyek Diósgyőrben

- A büfé a napos oldalon

- A villamossínek felőli oldalon a lépcső alatt, a mellékhelyiségeknél, a gyár felőli oldalon a lépcső teraszán

- V, Y, L, O szektorok alatt, a középső nyugdíjas, a középső ultra-, a középső gyár felőli hazai, és a középső vendégszektor alatt (Forrás: dvtk.eu)

Szintén határozott elképzelései vannak a Honvédnak, bár épp ellenkező döntést hoztak, mint Diósgyőrben: a klub nem tervezi, hogy nemdohányzó lesz a stadion, nem szektoronként választják szét a dohányzókat és nemdohányzókat, hanem kijelölnek dohányzásra alkalmas helyeket, ennek betartását a biztonsági szolgálat fogja ellenőrizni. Ha valaki megsérti a szabályt, figyelmeztetik.

Az Újpest nem nyilatkozik, míg nem kap állásfoglalást az ÁNTSZ-től, ugyanígy kivár az FTC is. A klub kommunikációs asszisztense, Tóth Edit többszöri megkeresés után elmondta, hogy a klub szem előtt tartja a jogszabályokat, „de ezzel kapcsolatban semmit nem szándékozunk nyilatkozni." A klub honlapja szerint ellentétes határozatokat kaptak az ÁNTSZ-től, így amíg az ügyben nincs megegyezés, végső, egyértelmű állásfoglalás, addig az Albert Flórián Stadion nemdohányzó helynek minősül, de dohányzásra kijelölt helyeken lehet cigarettázni.

A Debrecen marketingvezetője választ ígért, de nem jelentkezett, a DVSC-nél nem tudták megmondani, ki az illetékes, és a klub nem is válaszolt.

Az Index.hu kérdései a klubokhoz a dohányzási tilalommal kapcsolatban

- milyen intézkedésekkel készül a klub a változásra?
- hogyan fogja a klub ellenőrizni a törvény betartását?
- megerősítik-e a rendezői gárdát?
- mit tesznek, ha a tiltás ellenére valaki mégis rágyújt a lelátón?
- mi történik, ha például egy nyugdíjas rendező nem tudja a dohányzás abbahagyására bírni a nehezebben kezelhető, balhésabb  szurkolókat, a B-közép tagjait?
- tudomásuk szerint mekkora büntetés jár a klubnak és a szurkolónak, ha az ellenőrző szerv dohányzó drukkert lát a lelátón?  • Tippek
  • Bankszámla