Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Mourinho majdnem kinyomta a szemét, így lett híres

2012.04.27. 18:26

A pénteki sajtótájékoztatón Guardiola hivatalosan is bejelentette, amit már az utóbbi napokban is sejteni lehetett, távozik a Barcelona kispadjáról. Utóda eddigi másodedzője, Tito Vilanova.

000 Par6924310
Fotó: Jose Jordan

Nem túlzás azt mondani, hogy a 42 éves - tehát Guardiolához hasonlóan ugyancsak fiatal - Vilanovát akkor ismerte meg jobban a világ, amikor José Mourinho a tavalyi Szuperkupa-döntőn egy kispadnál kialakult balhé közben belenyúlt a szemébe. Ezen kívül volt még egy komolyabb műtétje tavaly novemberben, amiről a Marca állította, daganatot távolítottak el egyik fültőmirigyéből. Tito, vagy teljes nevén Francesc Vilanova i Bayó a Guardiola-korszak alatt mindig is a háttérben maradt, csak akkor nyilatkozott, ha a vezetőedző nem vett részt egy sajtótájékoztatón.

Játékosként nem futott be akkora karriert, mint elődje, de ő is a Barcelona fiataljai közt kezdte. A középpályán játszó Vilanova 1988 és 1990 között ott volt a Barca B-ben, de mivel nem tudott felkerülni az első csapatba, az ugyancsak katalán UE Figueres-hez távozott. Az első osztályban három évig, de mindössze 26 meccsen játszott, ekkor már a Celta Vigo futballistája volt (1992-1995). Ezután még megfordult a Mallorcában, a Lleidában, az Elchében és a Gramenetnél, igazán sikeres futballista azonban sosem lett belőle.

Edzői karrierje ennél lényegesen sikeresebb, igaz, eddig elsőszámú tréner sosem volt, csak segítő. Miután a harmadosztályú Terrasa FC-nél dolgozott technikai igazgatóként, 2007-ben elvállalta a másodedzőséget a Barcelona B-nél, ahol Guardiola lett az edző. Innen indult közös karrierjük, az akkor negyedik ligás csapatot a következő szezonra feljuttatták a harmadosztályba. Guardiola így emlékezett vissza érkezésére: "Köszönöm, Tito! Tavaly visszamondtad az ajánlatokat, hogy egy ligával lejjebb legyél, és együtt dolgozzunk."

Sikerei másodedzőként a Barcelonával

- háromszoros spanyol bajnok

- Spanyol Kupa-győztes

- háromszoros Szuperkupa-győztes

- kétszeres Bajnokok Ligája-győztes

- kétszeres Európai Szuperkupa-győztes

- kétszeres klubvilágbajnok

Mivel egyiküknek sem volt első osztályú edzői tapasztalata, 2008-ban némi meglepetésre kerültek az első csapat élére. A Barcelona gyakorlatilag ugyanazt a korszakát élte, mint most, Frank Rijkaard irányítása alatt kifulladtak (akkor a holland mellett másodedzője, Neeskens is távozott). A drukkerek és a közvélemény félelme alaptalannak bizonyult, a Guardiola-Vilanova páros az első évben minden klubrekordot megdöntött, hat trófeát, köztük a bajnokságot, a kupát és a Bajnokok Ligáját is megszerezte.

Guardiola ezt a szezont még végigviszi a csapattal, utána jön Vilanova. Az idényből négy bajnoki és egy május 25-i, Bilbao elleni Spanyol Kupa-döntő van még hátra.