Bemutatták a debreceni stadion terveit

2012.05.03. 15:11

2014-ben már a húszezer férőhelyes új stadionban játszhat a Debrecen futballcsapata, a stadionnak 12,5 milliárdból kellene elkészülnie. A látványterveket csütörtök délelőtt mutatták be.

Kósa Lajos polgármester arról beszélt, a világon is egyedi építészeti megoldásokat is alkalmaznak. Ezt megerősítették a jelenlegi tervek, amelyek Bordás Péter nevéhez köthetőek.

A dehirnek Bordás februárban a következőket mondta: „Meg kell valósítanunk a lehetetlent, ami még nincs Európában. Nagyon jó színvonalon kell megépíteni ezt a stadiont, ami egyszerre jelképezi a Nagyerdő rekreációs lehetőségeit, otthonos, és az erdőhöz, ehhez a kiváló környezethez is illeszkedik. Másrészt meg természetesen szimbolizálnia kell a futballt, hiszen ezért jön létre."

Bordás elmondta: Magyarország első 4. generációs stadionja épül fel a városban, vagyis a futballmérkőzések rendezésén túl más események megtartására is folyamatosan alkalmas létesítmény születik. A 20 020 férőhelyes stadion terveinek engedélyeztetési eljárására a nyáron kerül sor, ősszel pedig nyílt közbeszerzési eljárással választják ki a kivitelezőt. Ha a tender eredményes lesz, ősszel a munkálatok is elindulhatnak.

A Sport, fejlesztés, Cívisváros – a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Projekt című konferencián a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a stadion megvalósításakor "védett környezetben kell dolgozni, az útvonalakat a természet jelölte ki". A mostani Nagyerdei Stadion déli oldalához igazítják majd az új létesítményt - amely a futópálya hiánya miatt kisebb lesz elődjénél -, az északi oldalon felszabaduló terület pedig rendezvényhelyszínként vagy télen akár jégpályaként funkcionálhat majd. Az 1930-as években épült stadion mementójaként meghagyják az északi oldalon álló két tornyos kaput - tette hozzá Bordás Péter.

A mostani Csónakázó-tó Pallagi úti sarkától a stadion déli oldaláig 1100 méteren a létesítményt egy megemelt, a fák lombkoronájáig érő sétány öleli majd körbe, így a lehető legkevésbé kell megbolygatni a Nagyerdőt. A tervezők egy aszimmetrikus stadiont álmodtak meg, amelynek keleti oldala kisebb lesz a főtribünként funkcionáló nyugati lelátónál.

Kósa Lajos elmondta: a tervezésnél már az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2015-től bevezetendő új szabványaira is figyelemmel voltak. A Nagyerdei Stadion UEFA 4. kategóriás arénaként - Bajnokok Ligája-döntő, világbajnoki mérkőzés és Európa-bajnoki döntő kivételével - bármilyen futballmeccs megrendezésére alkalmas lesz. Kósa véleménye szerint a korábbi beruházások - Főnix Csarnok, atlétikai stadion, sportuszoda - már bebizonyították, hogy érdemes belefogni nagy fejlesztésekbe, Debrecen pedig példaként állhat más nagyvárosok előtt ezen a téren.

Vígh László, a projekt irányításáért felelős kormánybiztos hozzáfűzte: a kormány célja, hogy Magyarországon 4-5 ilyen, UEFA 4. kategóriás stadion épüljön fel. A debreceni stadion után az Albert Stadion és a Puskás Stadion következhet - mondta.

Bács Zoltán, a DVSC Futballszervező Zrt. elnökségi tagja közölte: a klub célja, hogy az új stadionban az átlagos bajnoki mérkőzéseken is elérjék a 10 ezres nézőszámot, míg a rangadókon telt házat várnak.

„A tervek alapján tényleg fantasztikus lesz a stadion. Itt már nem az van, hogy van egy focipálya és körbe letéve pár szék. Normális kiszolgálóhelyek vannak és olyan közösségi terek, ahová nem csak a meccs napján, hanem máskor is el tud menni az ember, szóval a mai kornak teljes mértékben megfelel. Mi sok olyan stadiont láttunk már Nyugat-Európában, Kelet-Európában is, amitől tátva maradt a szánk, mert olyan dolgok vannak benne. Ha ez a stadion meg fog épülni, akkor beáll a sorba, és tényleg nagyon büszkék lehetünk majd rá. Igazi közösségi tér lehet” – nyilatkozta a lapnak Dombi Tibor, a DVSC játékosa.  • Tippek
  • Biztosítás