Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Čech: Nem emlékszem, mi volt a videókon

2012.05.20. 12:38

A Bajnokok Ligája-döntő hőse az egyenlítő gólt és győztes 11-est szerző Drogba mellett a három büntetőt fogó Petr Čech lett. A Chelsea-kapus az elődöntőben Cristiano Ronaldo tizenegyesét védő Manuel Neuer fölé nőtt teljesítményével.

Čechnek kulcsszerep jutott abban, hogy a Chelsea egyáltalán a hosszabbításig eljutott. A Bayern, ha nem is mindig veszélyeztette a kaput, szinte két félidőn át nyomás alatt tartotta. Čechnek végig koncentrálnia kellett, míg a müncheni Neuernek alig akadt dolga, az első félidőben csak Kalou lövése ment kapura. Čech viszont egy ösztönös, de furára sikerült mozdulattal, egyszerre kézzel és lábbal tolta ki a betörő Robben lövését.

A müncheni Müller góljánál tehetetlen volt, a közeli, földre pattintott fejest nem tudta kontollálni, csak belekapott. Szerencséjére Drogba öt percel később egyenlíteni tudott, mint később elmondta, a második félidő hosszabbítással együtt utolsó nyolc perce kellett ahhoz hogy megnyugodjon és magabiztossá váljon.

Szüksége is volt rá, Robben a hosszabbításban büntetőt lőtt, lehet, hogy egy beguruló labda zavarta meg, de a kapus jól érezte az irányt és kivédte.

Az irányt a büntetőpárbajban is mindig érezte, de Lahm, Gomez és Neuer lövése bement. Ez utóbbi különösen bosszanthatta, kapustársa meglehetősen sután rúgott a labdába. A két utolsó bayernes, Olic és Scweinsteiger azonban hiába próbálkozott.

Olic megtorpant, mielőtt lőtt, Čech kivárt, és jól vetődött a bal alsó felé. Az utolsó büntetőt Schweinsteiger lőtte, ő sem egy lendületből hajtotta végre: „Arra várt, hogy elmozduljak, végül a helyes irányt választottam. De szerencsém is volt, a ladba a kapufáról pattant ki mögöttem, nagyon féltem, hogy rólam megy a kapuba."

„Nagyon büszke voltam mindenkire, amikor egyenlítettünk, nem volt könnyű. A büntetőknél mindig jó irányba mozdultam, és amikor az egyikhez hozzáértem, kezdtem elhinni, hogy legalább egyet megfoghatok. Aztán kettő lett belőle" - mondta Čech.

A kapus készült a büntetőkre az edzéseken, de nem tudatosan választotta ki a sarkokat. „Habár néztem a meccs előtt ki, hogy lövi, de elfelejtettem, mit olvastam ki a videókból. Akkora volt rajtam a nyomás, hogy csak arra tudtam gondolni, hogy hibázok."

A müncheni Neuer az elődöntőben nagyon komolyan készült a büntetőkre, C. Ronaldo és Kaká lövését is megfogta úgy, hogy közvetlenül a meccs előtt, laptopon nézett a Real-játékosok büntetőiről összeállítást. Neuer ezúttal nem volt ilyen sikeres, csak Mata nem túl jól helyezett lövését tudta kiütni.

„Mind a hatszor jó irányba mozdultam, és háromszor mentettem, jól megtanultam a leckét" -  összegzett Čech, aki már az FA-kupa döntőjében is brillírozott, a legjobbkor tolta ki a liverpooli Carroll fejesét,amit szinte mindeki a gólvonal mögött látott. A kapust idei teljesítményéért már korábban az év legjobb cseh futballistájának választották.

BL-döntő: kisebb kihágások, 140 előállítás

A rendőrség vasárnapi közlése szerint 140 embert állítottak elő a müncheni döntő előtt, alatt és után. A kihágások a tömegközlekedési eszközökön való blicceléstől a hamisított mezek árusításán és petárdák durrogtatásán át könnyű testi sértésig terjedtek. A hatóság szóvivője szerint súlyosan nem sérült meg senki. 15 személyt tartottak benn tovább kihallgatásra, a többiek szabadon távozhattak. Az angol és német szurkolók hazautazása rendben lezajlott, közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy a szigetországból érkezettek többsége - boldogan és többé-kevésbé alkoholos befolyásoltság alatt - már éjjel hazaindult. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek