Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Vasutascsapat, a kapusuk meg Dániel

2012.05.22. 15:50 Módosítva: 2012.05.22. 15:55

A diósgyőri - azon belül is állítólag a Commandos nevű - ultracsoport „Dániel: Hív a Duna, vár a MÁV!" felirattal reagáltak a Haladás elleni, vasárnapi NB I.-es bajnokin Dániel Péter múlt heti akciójára, a politikai aktivista vörös festékkel öntötte le a Horthy Miklós kormányzónak állított szobrot.

Az MLSZ és a sporttörvény is tiltja a rasszista, antiszemita szlogeneket, a szövetség már vizsgálja, hogyan mehetett át egy ilyen transzparens a szombathelyi stadion biztonsági rendszerén. Diósgyőrben szabadkoznak, pedig akkor is felelősek saját drukkereikért, ha nem otthon játszottak. Szombathelyen látták a drapériát, de nem értették.

„Az UEFA rendezvényein tilos politikai üzeneteket közvetíteni, de ez egy magyar bajnoki volt, ami nem tartozik ebbe a kategóriába. A sporttörvény és az MLSZ biztonsági szabályzata azonban rendelkezik arról, hogy antiszemita, rasszista feliratok nem szerepelhetnek a transzparenseken. A felelősség nem csak a találkozót rendező klubé, tehát a Haladásé, hanem a Diósgyőré is, mert a feliratot az ő szurkolóik tették ki. Egy klubnak felügyelnie kell a drukkereire. Persze a Haladásnak is ugyanakkora a felelőssége, hiszen ők a saját stadionjukba engedték be a vendégeket. Ha tudtak a transzparensről, azért, ha nem, akkor azért. A transzparenseket minden esetben át kell vizsgálni. Jó kérdés, hogy értették-e egyáltalán az üzenet jelentését, de tekintve, hogy ez egy aktuális ügy, illett volna képben lenni" - mondta Samu István, az MLSZ biztonsági bizottságának elnöke. Azt is hozzátette, nyilván a szurkolók felelőssége is ugyanekkora, hiszen ők tették ki a szöveget. Ha sikerül beazonosítani, kik voltak, kitilthatják őket a hazai stadionokból.

Samu elmondta, az MLSZ sürgősen vizsgálatot fog indítani az ügyben, hivatalos levélben már értesítették is a Haladást. Biztonsági ellenőr egyébként nem volt a meccsen, de ez nem is kötelező, általában kiemelt kockázatú találkozóra rendelik ki.

A sporttörvény vonatkozó paragrafusa szerint

71. § (1) A néző a sportrendezvény helyszínére akkor léptethető be, ha:

d) nem tart magánál mások iránti gyűlöletre uszító feliratot, zászlót vagy egyébként jogszabály által tiltott önkényuralmi jelképet,

(2)225 A szervező köteles azt a résztvevőt, aki a sportrendezvény megtartását, illetve mások személyi és vagyonbiztonságát veszélyezteti, vagy rasszista, gyűlöletre uszító, másokban félelmet keltő, vagy másokat megbotránkoztató, nem a sportszerű szurkolással, buzdítással összefüggő magatartást tanúsít, e magatartások abbahagyására felszólítani.

(3)226 Ha a résztvevő a sportrendezvény időtartama alatt az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek nem felel meg, vagy a (2) bekezdés szerinti magatartást a rendező figyelmeztetésére nem hagyja abba, a sportrendezvényről el kell távolítani.

Megkerestük a Haladást is, Tóth Miklós ügyvezető igazgató hétfő este kapta meg a hivatalos értesítést az MLSZ-től. Ő maga is látta a feliratot, de nem értette az üzenetet. „Őszintén szólva fogalmam sem volt róla, hogy antiszemita jelentése van. A cserekapusunkat Rózsa Dánielnek hívják, a Haladás ráadásul egy vasutascsapat, nem is értettem, mit akarnak ezzel mondani." Az ügyvezető azt is elmondta, nem hallott Dániel Péter múlt heti akciójáról, könnyen lehet, hogy a biztonságiak sem, ezért engedték be a transzparenst. Bővebbet még nem tud mondani, most fog egyeztetni az érintettekkel.

Dudás Hunor, a Diósgyőr ügyvezető igazgatója ott volt a találkozón, de nem látta a feliratot. Azt mondta, ez a szombathelyiek felelőssége, hiszen ők engedték be transzparenst.