Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Így ritkán szívatják a Chelsea-kapust

2012.06.01. 21:51 Módosítva: 2012.06.02. 10:54
Amikor már mindenki a lefújást várta, jött az élete első válogatott meccsét játszó Gyurcsó és győztes gólt vágott a csehek kapujába. Két jó Dzsudzsák-megmozdulás döntött.

A futball-Európa-bajnokságra készülő csehek fogadták péntek este azt a magyar válogatottat, amely ellenük ott 1979 óta nem tudott nyerni.

Már a mérkőzés elején vezetést szerzett az Egervári-csapat. A hazaiak a tizenhatos előtt fellökték Varga Józsefet. A szabálytalanság után a magyarok nem kértek sorfalat, Dzsudzsák gyorsan a hosszúba emelt, a másik kapufánál a sorfalat állítgató meglepett Cech pedig nem ért át. 1-0-ra vezetett Magyarország. A váratlan gól után a kilencedik percben csehek először dolgoztatták meg Bogdánt. Plasil baloldali szabadrúgásból próbált a hosszú sarokba csavarni, de próbálkozását magabiztosan fogta a kapus. A következő lehetőségből már kapuba találtak a hazaiak, de a találatot megelőző beívelés alatt Kolár eltakarította az útból Juhászt, a szabálytalanság miatt a játékvezető nem adta meg a gólt.

A huszonharmadik percben érkező egyenlítő találat legalább annyira a mieink érdeme volt, mint az ellenfélé. A lyukat rúgó Varga mellől érkező beadás Barost találta meg a magyar tizenhatoson belül. Juhász fogta a cseh támadót, majd a labdával együtt a csatár lábát is kirúgta. Az angol játékvezető partjelzőjének intésére tizenegyest adott. A büntetőnél nem volt szerencséje Bogdánnak, az irányt eltalálta ugyan, de begurult alatta Kadlec tizenegyese. Két hete Cech Robben ugyanígy lőtt labdáját megfogta a BL-döntőben.

A csehek a folytatásban irányítottak, de úgy tűnt, egy héttel az Eb-rajt előtt nem akarnak meghalni a pályán.

A szünet után Pilar 50. percben leadott kapáslövése volt az említésre méltó. A cseh nyomás a 60. percben kis híján gólt eredményezett. Rezek fejesét Bogdánnak kellett szögletre tolnia. Öt perccel később ismét a hazaiak veszélyeztettek, Kadlec fejese Hubnik elé hullott ez ötösön belül, Bogdán azonban ismét - most lábbal - tudta hárítani a közeli próbálkozást. A magyar válogatott a félpályát is alig lépte át.

Egervári csapata energiáját a védekezésbe fektette, úgy tűnt, a döntetlen megfelelő eredmény mindenkinek. Már a lefújást várták, amikor Bogdán kirúgása után Dzsudzsák bal szélről tökéletes, 40 méteres passzt adott a tizenhatoson belül egyedül ácsorgó Gyurcsónak, aki egy levétel után szélről a hosszú sarokba bombázott. A Puskás Akadémia nevelése élete első válogatott mérkőzésén rögtön gólt lőtt. Ráadásul győztes gólt,  a magyar válogatott ugyanis két kapura lövéssel meccset nyert, és harminchárom év után győzött a csehek ellen.

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: „Külön öröm, hogy ilyen okosan futballozott a csapat. Szerettünk volna többet a támadó harmadban lenni, de az ellenfél nagyon ránk erőltette az akaratát. Jó teljesítményt nyújtottak a debreceniek, Gyurcsó pedig eldöntötte a találkozót, de örülök, hogy Dzsudzsák Balázs góllal és gólpasszal járult hozzá a sikerhez. Remélem, hogy hétfőn az írek elleni összecsapást megfelelő állapotban tudjuk majd kezdeni".

Jegyzőkönyv

Csehország–Magyarország 1–2 gólszerzők: Kadlec (24., 11-esből), illetve Dzsudzsák (6.), Gyurcsó (88.)
Prága, 16 ezer néző v.: Lee Probert (angol)
sárga lap: Pilar (72.), illetve Kormcsár (11.), Vanczák (76.) 
 
Csehország:
-----------
Pet Cech – Theodor Gebre Selassie, Tomás Sivok (Roman Hubnik, a szünetben), Michael Kadlec, David Limbersky - Jaroslav Plasil (David Lafata, 79.), Petr Jirácek (Tomas Hübschmann (79.) - Jan Rezek (Frantisek Rajtoral, 72.), Daniel Kolár (Vladimír Darida, 61.), Václav Pilar - Milan Baros (Tomás Pekhart, 61.)

Magyarország:
-------------

Bogdán Ádám - Vanczák Vilmos (Halmosi Péter, 83.), Korcsmár Zsolt, Juhász Roland (Mészáros Norbert, 39.), Laczkó Zsolt - Koltai Tamás, (Gyurcsó Ádám, 64.) Varga József, Pintér Ádám, Dzsudzsák Balázs (Debreceni András, 92.) - Szakály Péter (Szabics Imre, 89.) - Szalai Ádám (Németh Krisztián, 90.).