Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Barcát verő kupaellenfele lesz a Vidinek

2012.06.26. 10:15
Az UEFA svájci központjában, Nyonban, hétfőn elkészítették az európai futballkupák 2012–13-as idénye első két selejtező fordulójának sorsolását. Mind a négy magyar induló érdekelt volt és nem verhetetlen ellenfeleket kaptak. Két szlovák és két albán klubbal kezdenek a magyar kupaindulók.

A Bajnokok Ligájában a magyar bajnok Debrecen a selejtező második körében az albán bajnokkal, a Skënderbeu Korcëval kezd július 17-én, vagy 18-án. Az első meccset idegenben játsszák majd.

A Debrecen Albánia hatodik legnagyobb városába utazik. 103 éve, 1909. április 15-én a politikus és költő, Hilë Mosi alapította klub története során csak most lett harmadszor bajnok, viszont úgy, hogy megvédte tavaly kivívott elsőségét. A klub eddig egyszer – tavaly – indult európai kupában. A ciprusi APOEL-lel szemben úgy esett ki, hogy gólt sem lőtt, viszont hatot kapott. A bajnokságban egyetlen ponttal előzte meg a Teuta Durrest. A csapat legjobbja a korábban nyolc csapatban is, a svájci Neuchatelben is megfordult Daniel Xhafaj volt, aki 11 góllal a legeredményesebb játékos is lett. A Skënderbeunak a cseh Stanislav Levy az edzője és a keretben horvát, szlovén és nigériai játékos is szerepel.

A négy magyar közül az Európa Ligában induló Videoton kapta a legnehezebb ellenfelet. A fehérváriak a pozsonyi Slovannal játszanak a selejtező második körében, július 19-én. A Slovan a májusban véget ért bajnokságban Zsolna és a Nagyszombat mögött a harmadik lett. A klubot 1919-ben alapították, nyolcszor nyert csehszlovák, hatszor szlovák bajnokságot. Legnagyobb sikerét 1969-ben érte el, amikor a Barcelona legyőzésével KEK-et nyert, többek közt a Torinót és a Portót is kiverte előtte. Több válogatott futballista is – Juraj Halenar, Filip Sebo – van a keretben. Halenar 14 góljával a második lett a 2011–12-es bajnokság góllövőlistáján.

„Úgy tűnik, mindig a nehezebb feladatok jutnak nekünk. A mostani sorsolás sem kivétel ez alól. Már az öt lehetséges ellenfél is rendkívül erős volt, közülük véleményem szerint a lehető legnehezebb jutott nekünk" – mondta Paulo Sousa, a székesfehérváriak portugál vezetőedzője. „Az előttünk álló feladatokat azonban meg kell oldani, és ez a helyzet most is. Kiegyensúlyozott párharcra számítok, így a szurkolóknak döntő szerepük lehet. A közelben fogunk pályára lépni, ezért roppant fontos, hogy a lehető legtöbb szurkolónk biztasson minket az idegenbeli meccs első percétől a hazai visszavágó utolsó másodpercéig".

Ugyancsak szlovákkal kezd az MTK is. Az élvonalba most visszakerülő, a Debrecennel szemben a Magyar Kupát tizenegyesekkel elbukó fővárosiak július 5-én a Szenice vendégei lesznek, egy héttel később pedig a Hungária körúton rendezik az EL első selejtezőkörének visszavágóját. A nyugat-szlovák klubot 1921-ben alapították és nagyon sokáig nem játszott meghatározó szerepet sem a csehszlovák, sem pedig a szlovák futball életében. 2009-ben még a negyedosztályban szerepelt, és 2010-ben a megszűnő Inter Bratislavával történt egyesülésével lett élvonalbeli. A Szenice negyedik lett a bajnokságban, az MTK-hoz hasonlóan kupadöntőt játszott, de a Zsolnával szemben, hosszabbításban bukta el. Csak tavaly mutatkozott be a nemzetközi kupában, az EL-ben a Salzburggal szemben 0-3-mal, majd 0-1-gyel végzett.

„A kalapunkban hasonló játékerőt képviselő csapatok voltak. Mindenképpen jó, hogy nem kell sokat utazni, ráadásul szlovák együttesekkel sok felkészülési mérkőzést játszottunk már. Természetesen jó csapatról van szó, azonos erősségű gárdák küzdelmét várom” – nyilatkozta az MTI-nek Garami József vezetőedző. Az MTK, ha továbbjut, a legutóbbi szezonban BL-negyeddöntős ciprusi APOEL-lel találkozik.

A Debrecenhez hasonlóan a Honvéd is albán ellenfelet kapott, és ugyancsak idegenben, a Flamurtari Vlorë otthonában kezd az EL első selejtezőfordulójában. Az 1923-ban alapított albán klub eddig egyszer, 1991-ben lett bajnok, háromszor nyerte meg a kupát, a legutóbbi bajnokságban a negyedik lett, csak az FK Tirana kupasikere – és az, hogy éppen a bajnok Skënderbeu volt a másik döntős – révén indulhat európai kupában.

Ahogy a Slovan, a Flamurtari is elmondhatja magáról, hogy egyszer már legyőzte a Barcelonát. Az 1987–88-as UEFA-kupa harmadik körében Albániában 1-0 lett, a visszavágót 4-1-re nyerték a katalánok. A Flamurtari éppen ebben a szezonban, és a legutóbbiban hajtotta végre azt a bravúrt, hogy túlélte az európai kupasorozat első körét. Kilenc korábbi indulásából hétszer azonnal kiesett.

„Őszintén bevallom, nem ismerem az albán csapatot, ezért az együttes erősségét sem tudom megítélni" – mondta Marco Rossi, a kispestiek vezetőedzője. „Az első feladatunk az lesz, hogy minden információt begyűjtsünk az albán csapatról. A Flamurtari papíron jó ellenfélnek tűnik, de csak a két mérkőzés után derül ki, hogy jó volt-e a sorsolásunk. A játékosok legjobb tudásuk szerint készülnek a megmérettetésre, az biztos, hogy az utolsó csepp vérünkig küzdünk majd a sikerért."

Továbbjutása esetén a Honvéd Dzsudzsák Balázs korábbi csapatával, a kameruni Samuel Eto'ót is foglalkoztató orosz Anzsi Mahacskalával találkozik.  • Vennék
  • Hírek