Szurkoló se kell, hogy félbeszakadjon a meccs

2012.09.24. 18:09

A Rayo Vallecano - Real Madrid spanyol bajnokit vasárnap este nem tudták lejátszani, mert a mérkőzés előtt valaki elvágta a reflektorok kábeleit a stadionban, ráadásul a beléptetőrendszerrel is problémák akadtak.

A világítás korábban már egy magyar érintettségű nemzetközi kupameccset is szabotált, de összedőlt kapu, a pályán feltörő víz, szétszakadt háló és egy tehén is okozott már gondot futballmérkőzéseken, az időjárásról nem is beszélve. Összegyűjtöttünk néhány olyan emlékezetes esetet, amikor nem a tűzijátékok, vagy berohanó nézők miatt szakadt félbe, csúszott egy-egy mérkőzés.

Az MTK-nak mindenből jutott

Magyar szempontból talán a leghírhedtebb eset az 1997-es MTK–Rosenborg Bajnokok Ligája-selejtezőn történt. Az első meccsen az aktuális magyar bajnok 3-2-re vezetett az akkor nagy névnek számító norvég bajnok ellen Egressy duplájával és Kenesei egy góljával, amikor a 68. percben a stadion világítása kialudt. Bár az Elektromos Művek mindent megtett, hogy elhárítsa a problémát, de a meccset már nem folytatták, a másnapi újrajátszáson pedig 1-0-ra kikapott az MTK. A Rosenborg a visszavágón is nyert, 3-1-re verték a magyar bajnokot.

Hat évvel később, 2003-ban az MTK a skót Celtic ellen játszott BL-főtáblára kerülésért, a meccset akkor is kínos incidens szakította meg, pedig ezúttal a Puskás Stadion volt a helyszín. A második félidő 15. percében már 2-0-ra vezetett a skót klub, amikor az MTK térfelét elöntötte a víz. Az öntözőrendszer adta meg magát, ami miatt percekre meg kellett állítani a játékot. A skótok az áradás után még kettőt vágtak, ezzel el is döntötték a továbbjutást.

Az MTK-nak az idén egy hálóválsággal is meg kellett birkóznia, az Újpest elleni bajnoki rangadó közel 10 perces késéssel indult, mert az egyik hálót össze kellett ragasztani. A hazaiak játékosai celluxszal és szigetelőszalaggal foltozták be a lyukat.

Játékos és szurkoló is döntött már össze kaput

Az 1994-es világbajnokságnak sok emlékezetes momentuma volt, de van egy, amit senki nem felejt, ha ébren tudott maradni Mexikó-Bulgária nyolcaddöntőig. Egy bolgár szöglet után a közép-amerikaiak játékosa, Bernal fejelte ki a kapu torkából a labdát. A lendület vitte tovább, próbált megkapaszkodni a hálóban, arra viszont nem számított, hogy a tartóvas megadja magát. Miután Bernalt kibogozták a hálóból, az egész kaput ki kellett cserélni (a videón 7.35-től), emiatt közel húsz percig állt a mérkőzés. A nyolcaddöntőből a bolgárok jutottak tovább, hosszabbítás és tizenegyesek után.

Négy évvel később a Bajnokok Ligája elődöntőjében birkózott meg hasonló problémával a Bernabeu személyzete. A Real Madrid a Borussia Dortmundot fogadta, a spanyol szurkolók pedig annyira beindultak a meccs előtt, hogy kidőlt a szektoruk előtti kapu (a videón 6.45-től). A stadion személyzetét váratlanul érte a dolog, több mint egy órát csúszott a kezdés, de a madridi focistákat ez nem zavarta meg, 2-0-ra, nyertek, és mivel a visszavágón nem született gól, így bejutottak a döntőbe. Ott a Juventust verték 1-0-ra.

A borjú áttör a középpályán

Épphogy elkezdődött a Mexikó-Salvador világbajnoki selejtező a mexikóvárosi Azték-stadionban 2009-ben, amikor méhek lepték el a vendégek kapuját és az egyik pályamikrofont. Az invázió miatt a bíró leállította a mérkőzést, a pályamunkások pedig poroltóval igyekeztek elzavarni a méheket. A találkozót 10 perccel később tudták folytatni, a hazaiak 4-1-re nyertek.

Méhek okoztak problémát délebbre is. Idén áprilisban a brazíliai Fluminense de Feira–Juazeirense találkozón a lelátóról menekült, ki merre látott az invázió miatt, a bírónak és a játékosoknak viszont már erre sem volt idejük, a földre vágták magukat. A méhtámadás után ment tovább a meccs, amit a Fluminense nyert 4-1-re.

Egy borjúval találták magukat szemben a pályán a lengyel alsóligás meccs játékosai szeptember elején. A fürge állat békésen szaladgált a félpályáig, ahol az egyik focista ráijesztett, aztán hazáig kergette.

Özönvíz, jégeső, beázott stadion

Az Európa-bajnokságok történetében először kellett félbeszakítani meccset az időjárás miatt. Az ukrán-francia találkozó Donyeckben már eleve szakadó esőben indult, néhány perccel a kezdés után a játékvezető a villámlás miatt az öltözőbe parancsolta a csapatokat. A nézők közül többen remekül szórakoztak miközben szétáztak, a találkozó közel egy óra múlva folytatódott. A csoportmeccset franciák nyerték 2-0-ra.

A vihar idén júliusban egy magyar bajnokit is szabotált.  A Siofók-Honvéd meccset a nyitófordulóban a 86. percben kellett félbeszakítani a villámlás és a jégeső miatt. Tíz perc kényszerszünet után játszották le a maradék öt percet, de ekkor a néhány száz fős közönségnek már nyoma sem volt a lelátókon.

Az 1974-es világbajnokságon az NSZK–Lengyelország elődöntő csúszott közel másfél órát, miután Frankfurtban a talaj használhatatlanná vált egy felhőszakadásban. Az özönvíz olyan nagy volt, hogy a helyi tűzoltóságnak kellett hengerelnie és szivattyúznia a pályát. A tűzoltók munkájának köszönhetően meccset végül megrendezték, Gerd Müller góljával 1-0-ra nyertek a németek.

A 2005-ös Konföderációs kupa döntőjében a frankfurti stadion beázott tetőszerkezete miatt állt a játék, 2008-ban pedig a Nürnberg–Wolfsburg meccsen a Bundesliga történetében először nem tudtak egy találkozót végigjátszani az időjárás miatt.  • Hírek
  • Hírek