Ki volt a legjobb Real- és Barca-edző?

2012.10.07. 16:28

Hollandok, bajszos spanyol legenda és az új generáció. Az alábbi összeállításban szavazhat, melyik legendás trénerre emlékszik a legszívesebben, vagyis ki volt a legnagyszerűbb tréner a Real Madrid, illetve a Barcelona kispadján.

Múlt és jelen

Senki nem ült többet a Real Madrid padján a spanyol Miguel Munoznál. Az edzőlegenda 1960 és 1974 között irányította a klubot, és 595 meccsen dirigálta a csapatot. Munoz közel másfél évtizedes realos időszakához kilenc bajnoki cím, két BEK-győzelem, két Spanyol Kupa-győzelem fűződik, és ő volt az első a futball történetében, aki játékosként, aztán edzőként is megnyerte az első számú nemzetközi kupát Európában.

A holland Leo Beenhakker több mint negyvenéves edzői karrierjéből hármat a Real Madridnál töltött el a nyolcvanas években. A tréner 1986 és 1989 között három bajnoki címet, egy kupát és egy Szuperkupát is szerzett a Hugo Sanchezzel felálló Madriddal. 1991-ben egy szezonra aztán visszatért, de akkor nem lett bajnok.

Beenhakker nemrég Magyarországon is megfordult, néhány hónapig az Újpest technikai igazgatója volt.

Ki a legnagyobb a Realnál?

A spanyol válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Vicente Del Bosque négy éven át volt az első csapat edzője a Realnál, de ez is elég idő volt ahhoz, hogy a klub egyik legsikeresebb korszakát vezényelje le. Del Bosquével 2000-ben és 2002-ben is Bajnokok Ligáját nyert a klub, 2001-ben, 2003-ban bajnokok voltak, 2002-ben pedig az európai Szuperkupát és az Interkontinentális Kupát is megnyerték. Ennek ellenére 2003-ban nem hosszabbították meg szerződését, Florentino Perez azért rúgta ki, mert akkor a BL-t nem sikerült behúznia. 2010-ben világbajnoki győzelemre, idén pedig Eb-győzelemig vezette a spanyol válogatottat, amelynek jelenleg is ő a szövetségi kapitánya.

A 2008-ban kinevezett José Mourinhónak a Bajnokok Ligája még nem jött össze a Realnál, de a portugál már nyert bajnokságot, Spanyol Kupát és Szuperkupát is a madridiak edzőjeként. Szerződése 2016-ig szól, korábban a Portóval és az Interrel is BL-győztes volt, valószínűleg addig nem nyugszik, amíg ez a Reallal is sikerül. Az idei szezon rajtja nem sikerült túl jól, de a csapat egyre jobb formában játszik az elmúlt hetekben, a Bajnokok Ligájában és a bajnokságban is egymás után nyerik a meccseket.

A hollandok és Guardiola

Egy korszakot töltött el az FC Barcelona edzőjeként a klub korábbi holland sztárja, Johann Cruyff. Összesen nyolc éven át volt a katalánok trénere 1988 és 1996 között, irányítása alatt játszott Sztoicskov, Romário, Michael Laudrup és Ronald Koeman is. Négy bajnokságot nyertek egymás után 1991-től kezdve, 1989-ben KEK-et, 1992-ben pedig a Wembley-ben a Sampdoriát verve BEK-et nyertek, de a Spanyol Kupa és Szuperkupa-győzelem sem maradt el. Közel két évtizeden át ő volt a Barcelona történetének legsikeresebb trénere.

Néhány évvel később, 1997-től egy újabb holland szakember évei következtek a Barcelona edzőjeként. Louis Van Gaal három éven át volt a Barcelonánál, kétszer nyertek bajnokságot, egyszer kupát, és még az európai Szuperkupa is összejött a Borussia Dortmund ellen. A sikerek ellenére megosztó személyiség volt a klubnál, többen keményen kritizálták, 2000-ben távozott.

Ki a legjobb a Barcelonától?

Három év múlva ismét egy holland ülhetett le a kispadra. A korábbi válogatott játékos, Frank Rijkaard a Barcelona saját nevelésű játékosaira épített néhány nagy nemzetközi sztárral kiegészítve a keretet. Rijkaard szép sikereket ért el, valójában vele indult az egyesület aranykora: 2004/2005-ös és a 2005/2006-os szezonban is bajnokságot nyertek, 2006-ban az Arsenal ellen a Bajnokok Ligája-győzelem is meglett, ami tizennégy év után a klub első nagy európai sikere volt. Később elmaradtak az eredmények, 2008-ban távozott.

Helyére a Barcelona B csapatát irányító korábbi Barca-játékos, Pep Guardiola került, akinek legsikeresebb időszakát köszönheti a katalán klub. Három bajnoki címet, két Bajnokok Ligáját, két Spanyol Kupát, három Spanyol Szuperkupát, két Európai Szuperkupát és két klubvilágbajnoki címet gyűjtött be a klubnál. Negyvenegy évesen lett a Barca legnagyobb legendája, aki négyéves edzősködése alatt tizennégy trófeát nyert, és csak a Barcelonára jellemző egyedi játékstílust talált ki, és valósított meg.  • Tippek
  • Hírek