Virgil
0 °C
3 °C

A szépséges Zlatan is nagyszájú

2012.12.14. 08:02

A Paris Saint Germain női csapatában szintén játszik egy svéd csatár, Kosovare Asllani, akit nemcsak balkáni származása, de tehetsége miatt is Zlatan Ibrahimovićhoz hasonlítanak, és olykor csak úgy emlegetik, „a szépséges Zlatan".

Asllani koszovói albán szülők gyermekeként született Svédországban, jégkoronggal és futballal is próbálkozott, de végül az utóbbi mellett maradt. 15 évesen már egy másodosztályú svéd csapatban, a Vimmerbyben játszott, és kitűnt remek fizikai adottságaival, technikájával. Ontotta a gólokat, a csapat 48 meccsén 49-szer volt eredményes.

Nem is volt kérdés, hogy innen az első ligába kell mennie, így 2007-től már a Linköpingsben játszott, ahol 37 meccsén 21 gólt szerzett. 2009-ben mindent, svéd bajnokságot, kupát, szuperkupát nyert a klubbal. Ezért is szerződött el egy szezonra az USA-ba, majd visszatért eredeti klubjába, de sérülése miatt nem tudott igazán formába lendülni. 2012-ben egy rövid kritianstadi kitérő után a PSG-be ment, így összetalálkozott Ibrahimovićcsal, akivel elég jóban vannak, és nemcsak azért, mert egymáshoz hasonlítják őket.

A labdát elég jól kezelő, agresszíven játszó Asllaninak nem kellett sok idő a PSG-nél, hogy Ibra fölé nőjön, ha olyan sok gólt nem is rúg, egy dologban már megelőzte. Övé lett a PSG leggyorsabban rúgott gólja. Az Arrasnak 26 másodpercnyi játék után emelt gólt, míg Ibra a Lille-nek 27 másodperc után talált be.

„Abban is hasonlítunk Zlatannal, hogy én is azonnal kimondom, ami a szívemen van, szerintem ez nagyon fontos" - mondta a csatárnő, aki eddigi nyolc PSG-meccsén hét gólt rúgott.

Asllani a svéd válogatottban 2008-ban játszott először, 31 meccsén öt gólt szerzett, sokak meglepetésére azonban a 2011-es világbajnokságra ki sem vitték. Hiába az egyik legnagyobb tehetség, és hiába vállalt nagy szerepet a kvalifikációban, Thomas Dennerby kapitányt nem győzte meg. Az új vezető, Pia Sundhage azonban már számol vele.