Az ukránok hozták vissza a mélypontról az Eb-t

Európa-bajnokság, 4. nap

2012.06.11. 01:30

Igazán unalmas meccshez két nagycsapat kell a jelek szerint, a szombati német-portugál már csak a második legrosszabb mérkőzés az Európa-bajnokságon, miután végre bemutatkoztak az angolok és a franciák is. Tipikus 0-0-s meccset játszottak, csak közben a semmiből valahogyan szereztek két gólt. Mutathatnánk videót is, de az állóképek talán jobban visszaadják a meccs dinamikáját.

 2012-06-11T161728Z 366079971 LR2E86B198THH RTRMADP 3 SOCCER-EURO

Amilyen előzmények után kezdték az angolok a tornát (nem volt szövetségi kapitányuk májusig, amikor pedig lett, rohamosan elkezdtek fogyni a játékosaik), talán nem is csoda, hogy elképesztően gyenge teljesítményt nyújtottak.

A sokak által titkos favoritnak tartott franciák viszont egy 21 meccses veretlenségi szériával érkeztek, ehhez képest hozták a semmit. Aki nem látta, most megtudhatja, milyen meccsről maradt le, tökéletesen visszaadja Laurent Blanc francia szövetségi kapitány nyilatkozata: „Elégedetlen vagyok, hogy nem nyertünk, de örülök, hogy nem vesztettünk". És még tett egy megjegyezést a támadófutballt nehezítő hőségre. Valóban, ő is a hónaljfoltos edzők táborát gyarapította a 35 fokos melegben.

Az angolok stratégája, Roy Hodgson is elmondta, amit ilyenkor el kell, de mindennél beszédesebb, hogy a meccs utolsó percében cserélt, nehogy történjen még valami. Nem is fogtak ki rajta a franciák. (Mazochisták itt olvashatják a meccs írásos összefoglalóját.)

Hogy az angolok tudnak-e javulni a következő, svédek elleni meccsre, azt a látottak alapján bátorság lenne kijelenteni. Bár az angol szakblogunk szerzője előzetesen azt írta, hogy „Jó lenne persze győzni is, de a döntetlen talán még jobb eredmény lenne. Győzelem esetén ugyanis az angol sajtó vezérletével újra mindenki esélyesként kezelné az angolokat (beleértve magukat a játékosokat), márpedig a dimatteói forgatókönyv csak az underdog pozíciójából működik. Az angol válogatottnak, jobb híján, most ez jutott.". Erre azért talán ő sem számított. Mindenesetre Wayne Rooney eltiltásából még mindig van egy meccs. Ő most még át sem öltözhetett, viszont a hajába már belekap a szél.

Sevcsenko, köszönjük

Alig lett vége az Eb legpocsékabb 90 percének, rögtön jött az ukrán-svéd, és mintha folytatódott volna a francia-angol, azzal a különbséggel, hogy végre sokan voltak a stadionban. Az első három nap csak a pénteki lengyel-görög nyitómérkőzésen (56 070), valamint a szombati német-portugálon (32 990) adták el az összes jegyet. Az Eb eddigi messze legjobb meccsén, a vasárnapi spanyol-olasz rangadón közel 1500 üres hely maradt. A VIP-rész azért szellős volt, a beígért politikai bojkottot sokan megtartották, a díszpáholyban Michel Platini, az UEFA elnöke nézte a meccset Viktor Janukovics ukrán államfővel.

 000 Par7154176

Ami kellemes meglepetés volt, az a svédek szép váltómeze, azt pedig lehetett tudni, hogy Ibrahomvic a semmiből is tud kapufát fejelni. Aki a szünetben kikapcsolta a tévét, az egyáltalán nem hibáztatható ezért. Akik kitartottak, azokat a hosszú gyötrődés után végül megjutalmazta a sors a második félidőben, mégpedig messze nem úgy, ahogy arra számítani lehetett.

Mert addig még talán papírforma volt, hogy a svédek megszerezték a vezetést az Eb-n a házigazda jogán szereplő ukránok ellen, és hogy éppen Ibrahimovic, az sem szenzáció. De az ukránok ahelyett, hogy összecsuklottak volna, hamar egyenlítettek a már leírt, 35 éves Sevcsenko fejesével, akit többen kiköveteltek volna a válogatottból. Aztán a vezetést is megszerezték, megint a régiből valamit elővevő Sevcsenko fejesével, egy szögletnél éppen Ibrahimovicot előzte meg. Végül kiderült, hogy a svédek csak ellenünk rúgják be a helyzeteiket az utolsó pillanatban. A meccs alapján akár két szoros meccs is lehet az ukrán-francia és az ukrán-angol, és ez nem a házigazdának rossz kilátás. Hogy mi lesz a svédekkel, arról svédbloggerünk gyászjelentése alapján nem tennék határozott állításokat. (A meccs góljai itt nézhetők meg, összefoglaló a 2-1-es hazai győzelmről pedig itt olvasható.)

Ukrajnában ukránnak lenni jó

A nézők tehát hálásak lehetnek az ukrán focistáknak, vendégfogadásuk ugyanakkor még szokatlan a nyugati turistáknak. Negyven holland például hiába kereste azt a kempinget, amiért fizettek, Lembergben pedig három taxist azért rúgtak ki, mert tripla áron vittek utasokat a reptérről a központba. Ugyanitt (vagy ha úgy tetszik, Lvivben) azért háborodott fel a polgármester, mert a szurkolói központban orosz kommentárral ment az ír-horvát meccs. És ez ugyanaz a város, ahol öt kilométert kell gyalogolni a stadionig. És a svéd szurkolóknak is meggyűlt a bajuk a kempinggel. Arról panaszkodnak, hogy délután háromra már elfogy a sör, a kemping pedig a szupermarkettől messze van.

Vannak azért elégedett turisták is (igen, az ott Juhász Roland, Ferenczi István, Torghelle Sándor és Czitkovics Péter, és igen, a lelátón, és nem a zöld gyepen).

Az állatjósos őrület tovább tart, Fred, a harkivi állatkert borza és Funtik, a kijevi szurkolói zónában fellelhető malac elé is tettek egy-egy tál kaját, az egyik ezt, a másik amazt válaszotta a francia-angol meccsre, ami viszont döntetlen lett. Arról viszont nincs hír, hogy az óriási disznó kapott-e döntetlenes moslékosvödröt, vagy belekényszerítették ebbe a szakmailag lehetetlen helyzetbe.

A lengyelekkel is csak a baj van

A társházigazda sem jobb vendéglátó, legalábbis a spanyolok a fűre fogták az olaszok elleni döntetlenjüket, és már hivatalosan is panaszt tettek a gdanski stadion gyepszőnyege miatt. Del Bosque pedig védekezik, szerinte nem csatár nélkül álltak fel, csak több középpályással, hogy övék legyen a labdabirtoklás. Mourinho azért így is megtalálta katalán kedvenceit.

Az olaszok jókevét ez nem veszi el, az angolokhoz és a franciákhoz hasonlóan ők is elégedettek a döntetlennel, speciel ők joggal. Prandelli kapitány szerint Ghiaccerini volt a legjobb olasz a spanyolok ellen, szerintünk De Rossi, de a legeslegjobb továbbra is egy spanyol, és az Iniesta.

Ami viszont komoly aggodalommal töltheti el a holland szurkolókat, az a pocsék holland csapat legjobbjának, Sneijdernek az állítólagos sérülése. Nem lehet tudni, ki kell-e hagynia a hollandok sorsát eldöntő, németek elleni meccset, ami szakbloggerünk szerint sima ügy lesz.

A következő meccsig pedig nézzenek videókat. Ír szurkolók inkább olvassák ezt. A szurkolók, köztük a semlegesek is, pedig az Eb-s percről percrét, ahonnan ennek a cikknek a nagy részét is merítettük.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM