Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Balotelli: A döntőben négy gólt rúgok

2012.06.29. 10:40
Történelmi győzelemnek nevezte a Cesare Prandelli vezette válogatott Európa-bajnoki döntőbe jutását az olasz sajtó, amely szerint az olaszok a német politikának is gólt rúgtak.

Varázslatos Itália, Super Mario, Kaiser Mario, Germania Kaputt, Ciao Germania, Olaszország-Németország 2-1 - szóltak az olasz újságok a válogatott csütörtök esti, 2-1-es sikerét ünneplő első oldalas címei.

„Olaszország óriásai. Történelmi éjszaka. Fantasztikus Azzurri" -  írta a Corriere dello Sport. A vezércikk szerint az olaszok németek feletti győzelme - az Eb előtt az olasz futballt ismételten sújtó bundabotrány és főleg a gazdasági válság nehézségei közepette - „visszaadta az országnak a boldogságot". „SuperMario, hagyd magad átölelni!" - ünnepelte az újság a két gólt szerző Mario Balotellit , aki „végre hagyta megcsodálni vele született tehetségét".

Ami a címvédő és világbajnok spanyolok elleni vasárnapi döntőt illeti, a sportújság Joachim Löw német szövetségi kapitányt idézte, aki szerint „Itália legyőzhetetlen". „A spanyolok most már tudják, kik vagyunk" - tette hozzá a lap.

„Kijevben négy gólt rúgok!" - ígérte Balotelli. A Corriere varsói tudósítója szerint a lengyelek is az olaszoknak szurkoltak a németek ellen, és Balotelli góljai „Angela Merkel kancellár kapujába találtak be". Balotelli-showról és a németek KO-vereségéről írt a Gazzetta dello Sport. „Balotelli merev szobra végre életre kelt" - hangoztatta a lap. „Ez volt életem legszebb napja" - nyilatkozta „Supermario", az újság szerint pedig még a „tökéletes és hibátlan" Prandelli is könnyekig meghatódott saját csapata sikerétől. „A mérkőzés előtt többször lekopogtam és vasat fogtam: nem akartam én lenni az első az olasz kispadon, aki veszít a németek ellen" - mondta Prandelli arra utalva, hogy az olaszok még soha nem kaptak ki Eb-n vagy vb-n a németektől.

Giancarlo Abete, az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke biztos abban, hogy Prandelli szövetségi kapitány marad, noha a szakember azt mondta: hiányzik neki a mindennapos edzés, ezért az Eb után - függetlenül a végeredménytől - átgondolja a jövőjét. „Németország feladta Balotellivel szemben" - írta a Corriere della Sera napilap úgy fogalmazva, hogy „az olaszok játéka és egy 22 éves fiatalember döntötte le azokat, akiknek erősebbnek kellett volna lenniük". A németek Európa urai, de a labdarúgásban mi irányítunk - szólt a Corriere kommentárja.

A kapus, Gianluigi Buffon volt az egyedüli, aki haragosan hangoztatta, hogy „nem lett volna szabad ennyit szenvednünk, az utolsó öt percben a tűzzel játszottunk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a spanyolok ellen hibázzunk". Andrea Pirlo kijelentette: „Most már végigcsináljuk!". A Libero címoldalára a Merkel fejét elrúgó Balotelli került. Olaszország a Mariókra bízta magát: Balotellire, a miniszterelnök Montira, és Draghira, az Európai Központi Bank elnökére - írta az újság.