Collina: Felkészítettük a gólbírókat az ilyen helyzetekre

2012.06.20. 21:12

Az UEFA főbírója, Pierlugi Collina szerdán délután értékelte a csoportmérkőzéseken nyújtott játékvezetői és asszisztensi teljesítményeket. Collina elégedett a színvonallal, Vad II. István hibáját, bár nem nevezte meg, emberi mulasztásnak nevezte, de állította, felkészítették a segítőket ilyen helyzetekre.

„Az Európa-bajnokságra kiválaszott 12 játékvezető egyértelműen a legjobbak közé tartozik. Az első 24 meccsen nyújtott teljesítményükkel elégedettek vagyunk. Igyekeztünk egységes szemléletet teremteni, hogyan értelmezzék a szabályokat a pályán, különösen a lesre és a buktatásokra vonatkozóan. Azt hiszem, ez az egységes szemlélet megvalósult eddig" – mondta Collina.

Az olasz bíró szerint az asszisztensek (partjelzők) képzésében is előreléptek. Az Eb előtt külön is foglakoztak velük korábban asszisztensként műkődő bírók, ekkor is a leshelyzetekre koncentráltak. Az Eb leshelyzeteiről már gyors statisztika is készült. 302 esetből 289-et helyesnek ítélt a játékvezetői testület, tehát 95,7 százalékban jól döntöttek az asszisztensek. A felmérésbe csak azok a helyzetek kerültek be, amikor a lesvonaltól maximum egy méterre volt a partjelző. Collina még fontosabbnak nevezte, hogy 19 lesgólt viszont nem adtak meg.

Az Eb minden meccsén hat bíró ténykedik, a játékvezető, a tartalék játékvezető, és a két asszisztens mellett két kiegészítő játékvezető. Az utóbbiak az alapvonalnál állnak, a gólvonal mellett a 16-oson belüli szabálytalankodásokat figyelik.

Az UEFA statitsztikája szerint a 24 meccsen 16-szor vettek részt egy döntés meghozatalában, a kapuknál elhelyezkedő segítők. „Ezek között három olyan eset volt, amikor dönteni kellett arról, hogy bent volt, vagy sem. Két döntés teljesen korrekt volt, a harmadik sajnos rossz. Ez egy emberi hiba volt, ami az emberi léttel együtt jár. Az egyetlen gond az, hogy ilyen helyzetekre számos BL, EL-meccsen és Európa-bajnoki selejtezőn készültünk. Mindent megtettünk a felkészítésben, kemény képzést adtunk a segítőknek, hogy minden szituációra készen álljanak" - mondta Collina.

Collina nem mondta, mondhatta ki, de valószínűleg az angol–ukrán meccs meg nem adott góljára utalt, ahol sem Kassai Viktor játékvezető, sem Vad II. István segítő nem jelzett.  • Hírek
  • Hírek