Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Készülnek az orvosok, itt a portugál-holland

2012.06.17. 09:46
Vasárnap este az Eb utolsó csoportkörében a portugálok a hollandokkal találkoznak. A 2006-os vb óta ez a meccs nem jelent mást, mint csontzenét. Öreg rókák és új tehetségek, Boulahrouz, van Bommel, de Jong és Pepe a fedélzeten.

A németországi világbajnokságon 2006. június 25-én a portugálok és a hollandok a nyolcaddöntőben találkoztak, és a vb-k történetének legdurvább küzdelmét vívták. Ivanov játékvezető 16 sárgát és 4 piros lapot osztott ki, ami abszolút rekord. Bár a meccs minden idők egyik legdurvább világbajnoki találkozója volt, a játékvezető sokszor azt sem tudta, mit fúj vagy milyen lapot húz elő. Sepp Blatter FIFA-elnök szokásával ellentétben ezt nem hagyta szó nélkül, javasolta is Ivanovnak, hogy magának is kellett volna egy sárgát adnia. A meccset végül Maniche góljával a portugálok nyerték, eljutottak egészen az elődöntőig, ahol a franciák verték ki őket.

A hollandoknál a legdurvább szabálytalanságok van Bommel, Boulahrouz és van Bronckhorst  nevéhez fűződtek. C. Ronaldót aprították a legjobban, igaz, sokáig nem kellett, mert Boulahrouz combrúgása után le kellett cserélni az akkor még csak hatalmas reménységnek kikiáltott fiatal manchesteri játékost. A csak Kannibálnak becézett holland később Figót is lekönyökölte, ez már Ivanovnak is elég volt ahhoz, hogy lezavarja a pályáról.

A portugáloknál Costinha járt élen a favágásban, a második félidőre már ki sem kellett futnia a pályára. Aztán érdekes módon a játékmester Deco próbálta átvenni a helyét. Az 58. és 78. perc között foci helyett K1 volt, ekkor 9 sárgát és 2 pirosat adott Ivanov. A meccs egyik legemlékezetesebb jelenete volt, amikor a kamera megmutatta, hogy Boulahrouz, van Bronckhorst és Deco békésen ücsörög egymás mellett a lelátó előtt.

Az akkor pályára lépők közül a jelenlegi portugál keretben Ricardo Costa, Hugo Viana, C. Ronaldo, Hélder Postiga szerepel, míg a hollandoknál Boulahrouz, Kuyt, van der Vaart, Robben, Heitinga, van Persie, van Bommel, Sneijder, Stekelenburg. Nyilván nem Robben vagy van Persie jár majd élen a mészárlásban, mégis nagy a holland fölény.

A 2006-os főkolomposok közül csak van Bronckhorst hiányzik, de őt nyilvánvalóan tudják pótolni Heitingával, vagy de Jonggal, aki a 2010-es vb-döntőben és a Manchester Cityben is bizonyította, milyen jó a küzdősportokban, erről leginkább Xavi Alonso tudna mesélni.

Costinha a portugáloknál nagy hiányzó lesz, de az ő helyére meg kineveltek egy világklasszis zúzógépet, a rettegett Pepét. Pepe ide vagy oda, hatalmas fölényben a hollandok, ő egyedül, vagy némi segítéséggel kevés lesz. Ha szorgalmasan dolgozik az erőfölény kiegyenlítésén, idő előtt kiállítják. Nem beszélve arról, hogy de Jongék még a vb-ről hozott friss emlékekkel léphetnek pályára. A spanyolok elvették tőlük a világbajnoki címet, most a másik ibériai válogatotton állhatnak bosszút.

2006: Portugália-Hollandia: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HmFZ7AlATMo

De Jong lerúgja Xabi Alonsot: http://www.youtube.com/watch?v=LSyINhwk31I
Holland-spanyol Vb-döntő: http://www.youtube.com/watch?v=EiyHR3llyKU


  • Vennék
  • Hírek