Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Labdadajkálgatók bukása

2012.06.18. 15:43 Módosítva: 2015.05.16. 04:40

Hamarosan pályán a labdabirtoklás királyai, addig is érdemes vetni egy pillantást arra, hogy a spanyolokon kívül kik szeretik maguknál tudni a labdát, és mire mennek vele.

Azzal nem lepünk meg senki, ha eláruljuk, hogy az UEFA labdabirtoklási listáját toronymagasan a spanyolok vezetik, 63 százalékkal. Még csak két meccset játszottak, de a horvátok ellen sem fog sokat romlani ez a mutatójuk.

Az viszont már meglepő, hogy a második helyen az oroszok állnak, a franciákkal holtversenyben, 56 százalékos mutatóval. Érdekes, hogy pont azon a meccsen nem volt az oroszoknál többet a labda, amikor fölényesen verték a cseheket (4-1 az oroszoknak, 49-51 a labdabirtoklás a cseheknek). A lengyelek ellen már 57-43 volt a labdabirtoklás az oroszoknak, egy gólt szereztek. Aztán a mezőnyfölény még nagyobb volt a görögök ellen (62-38), de ez már nem érett góllá, hiába volt 25 kísérletük a meccsen.

Az oroszok után a labdabirtoklás értelmének élő cáfolata, a holland csapat következik. Ők mindegyik mecsükön többet birtokolták a labdát ellenfelüknél, (57-43 a dánok, 52-48 a németek és 58-42 a portugálok ellen), átlagosan 54 százalék a mutatójuk, eredményük két rúgott, öt kapott gól, nulla pont.

54 százalékos a németek átlagos labdabirtoklása is. Náluk a meddő mezőfölény csúcscsapata, a hollandok elleni meccsen ugyan kevesebbet volt a labda, mégis nyertek, aztán a másik két meccsükön többet birtokolták, és úgy is nyertek. Százszázalékosok.

Labdabirtoklás
Spanyolország 63 százalék
Oroszország 56 százalék
Franciaország 56 százalék
Hollandia 54 százalék
Németország 54 százalék
Csehország 52 százalék
Horvátország 52 százalék
Ukrajna 50 százalék
Dánia 49 százalék
Svédország 48 százalék
Anglia 46 százalék
Görögország 46 százalék
Lengyelország 46 százalék
Olaszország 46 százalék
Portugália 43 százalék
Írország 40 százalék

Hogy visszadjuk a labdabirtoklás híveinek a hitét, a már kieső csapatok közül a dánoknál a játékidő 48 százalékában volt a labda. De hogy egy kicsit mégis elbizonytalanítsuk őket: a hollandokat úgy verték a dánok, hogy nem náluk volt többet a labda (43-57), a portugáloktól úgy kaptak ki, hogy jóval többet birtokolták azt (58-42), a németektől meg egyszerűen simán kikaptak.

Az egyértelmű, hogy aki a spanyolokkal találkozik, az nem fogja a labdabirtoklási mutatót kitenni az ablakba. De az olaszokat ez nem is érdekli, 60-40 volt a labdabirtoklás a spanyoloknak, de a meccs 1-1 lett. Az írek már nem jártak ilyen jól. Az eddigi legnagyobb differencia az Eb-n: 66-34. Az elképesztő fölénynek 4-0 lett az eredménye. A horvátoktól is kaptak hármat. Így azért azt sem állítanánk, hogy az a siker repectje, ha nincs egy csapatnál a labda.

A szintén már búcsúzó svédeknél is három meccs alatt 48 százalékos volt a labdabirtoklás. Az sem meglepő , hogy nem a lengyelek és a görögök diktálják a tempót a meccseiken (46 százalék), de az igen, hogy a portugálok játéka mennyire nem a labdatartásra épül, a játékidő 43 százalékában van csak náluk az irányítás.

Végül egy egészen másik statisztika, de magyarázatot ad arra, hogy miért buktak el a labdaszerető oroszok és hollandok. Ebben a két csapatban voltak az Eb legpocsékabban célzó játékosai. Kerzsakov 11 kísérlete szállt fölé vagy mellé, egy a kapufára és csak egyetlen egy találta el a kaput. A hollandoknál Robben kilencszer trafált mellé, és csak háromszor lőtt pontosan.

A hollandok meccsenként átlagosan 11-nél is többször eresztettek meg rossz lövést, az oroszok majdnem tízszer pazaroltak el így lehetőséget. Jó kísérletük pedig alig több, mint hat volt meccsenként.

Eddig egyébként Ronaldo találta el legtöbbször a kaput, 13-szor. Van Persie, Sneijder és Robben összesen 14-szer. A portugál kétgólos, a három holland egyet hozott össze.  • Vennék
  • Hírek