Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Szégyenpadra kerültek az írek

2012.06.19. 16:57

Pont nélkül, 1-9-es gólkülönbséggel búcsúztak a tornától az írek, ezzel messze a leggyengébb csapat lettek az Eb-n. A szintén pont nélküli hollandok gólkülönbsége 2-5. A svédek sem voltak eddig még jók egy döntetlenre sem, 3-5-ös a gólkülönbségük, ami simán lehet rosszabb, mert még játszanak a franciákkal. Azért megkockáztatjuk, hogy nem fognak hat góllal kikapni, így nem korai az írek pocskondiázása.

Az 1-9-es gólkülönbség  van annyira szép teljesítmény, hogy ne csak az Eb mostani csapataihoz mérjük az íreket, hanem keressünk neki helyet az Európa-bajnokságok történetében. 1980 óta vannak csoportmeccsek, onnan indulunk.

Sztojkovicsék égése

Az 1984-es Eb-re a jugoszlávok Walest, Bulgáriát és Norvégiát megelőzve jutottak ki. Ahol aztán felállították az eddigi Európa-bajnokságok negatív rekordját, a három csoportmeccsen tíz gólt kaptak. Ez eggyel több, mint a mostani íreké. A teljesítményüket viszont valamelyest javítja, hogy kétszer annyit rúgtak, mint Keane-ék, kereken kettőt. Így lett ez is mínusz nyolc.

A jugoszlávok 2-0-s vereséggel kezdtek a belgák ellen, az ellenfélnél az Eb-k legfiatalabb játékosaként pályára lépett Enzo Scifo is (ő már csak második, miután mostani Eb-n a holland Jetro Willems nála is fiatalabban kapott lehetőséget). Majd jött az igazi rémálom, kaptak egy ötöst az akkor formálódó dán csapattól (már a pályán volt az alig húszéves Michael Laudrup, Elkjaer-Larsen, a most a dánok kispadján ülő Morten Olsen). A jugoszlávok harmadik meccse már szoros volt. 3-2-t játszottak a házigazda, és későbbi győztes franciákkal. A jugoszlávok még vezettek is, aztán a káprázatos Platini mesterhármast rúgott. Ebben a jugoszláv csapatban már játszott, sőt gólt lőtt Dragan Sztojkovics, (a másodikat, 11-esből), és minden idők talán legjobb szlovén játékosa, Srecko Katanec.

Schmeichelt alázták meg

A dánok az Eb-selejtezőkön Olaszországgal, Svájccal, Walesszel, Fehéroroszországgal voltak egy csoportban. Az olaszok mögött másodikok lettek, a pótselejtezőn Izraelt intézték el 8-0-s összesítéssel. Aztán az Eb-ről nulla ponttal, 0-8-as gólkülönbséggel kullogtak haza. Ha azt vesszük, hogy azonos pont esetén a rúgott gólok szoktak számítani, akkor a 2000-es dán válogatott minden idők legpocsékabb Eb-csapata.

A tornán Schmeichel már védett, de nem volt ott egyik Laudrup sem. A világbajnok - és a később az Eb-t is megnyerő - franciák ellen kezdtek, sima 3-0 lett a vége (gól: Blanc, Henry, Wiltord). Aztán a hollandok is rúgtak egy hármast (Kluivert, Zenden, R. de Boer), majd a csehek lenullázták őket, miközben Smicer kétszer is betalált. Ez után a szégyenletes teljesítmény után ült a kispadra Morten Olsen, és irányítja a mai napig a dánokat.

Sztojcskov nélkül, Berbatov meg kevés volt

A bolgárok a horvátokat, a belgákat, az észteket és Andorrát megelőzve jutottak ki a 2004-es portugáliai Eb-re. Aztán pontosan úgy végeztek, mint most az írek: 0 pont, 1-9-es gólkülönbség.

Sztojcskov már régen nem volt, Balakov sem, Sztilian Petrov volt a kapitány és játszott már Berbatov. Rögtön az első meccsen a mostaninál klasszisokkal erősebb svédek ellen beleszaladtak a késbe, 0-5 (gólszerzők: Ljungberg, Ibrahimovic, Henrik Larsson (2), Allback). A négy évvel ezelőtti katasztrófa után magukat újjáépítő dánok kettőt lőttek a 70-szeres válogatott Zdravko Zdravkovnak (gól: Tomasson, Gronkjaer). Aztán, ahogy az íreknél, a csport utolsó meccsén jöttek az olaszok. Martin Petrov még a vezetést is megszerezte, de Perotta egyenlített, aztán a 94. percben Cassano megnyerte a meccset az olaszoknak. A 2-1-es győzelem ellenére kiestek a veretlen olaszok, mivel a svéd-dán meccsen a mindkét csapat számára megfelelő 2-2-es eredmény született. A minden idők legrosszabb Eb-csapat címért vetélkedő négy csapat közül ezt a bolgár válogatottat intézte el a leggyengébb csoport. A bolgárokat - és a sportszerűséget - megalázó svédek a negyeddöntőben 0-0-t játszottak a hollandokkal, és 11-esekkel kiestek. A dánokat a csehek verték 3-0-ra.

5-1 után 1-9

Az írek az oroszok mögött, Örményországot, Szlovákiát, Macedóinát és Andorrát megelőzve végeztek a selejtezőcsoport második helyén. A pótselejtezőn Észtországot 5-1-es összesítéssel intézték el.

Az Eb-n az írek előbb a horvátoktól kaptak ki 3-1-re, majd a hihetetlen fölényben játszó spanyolok rúgtak nekik egy négyest, végül hiába kezdtek jól az olaszok ellen, csak kaptak kettőt.

Az vigasztalhatja az íreket, hogy minden idők legjobb szurkolótábora is az övék.

Kik voltak a torna leggyengébbjei?

1980: Görögország, 1 pont, 1-4-es gólkülönbség

1984: Jugoszlávia, 0 pont, 2-10-es gólkülönbség

1988: Dánia és Anglia, 0 pont 2-7-es gólkülönbség.

1992: Szovjetunió, 2 pont, 1-4-es gólkülönbség

1996: Törökország, 0 pont, 0-5-ös gólkülönbség

2000: Dánia, 0 pont, 0-8-as gólkülönbség

2004: Bulgária, 0 pont, 1-9-es gólkülönbség

2008: Görögország, 0 pont, 1-5-ös gólkülönbség, címvédőként

2012: Írország, 0 pont, 1-9-es gólkülönbség