Ákos, Bátor
1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Két villanás elég volt az olaszoknak

2012.06.18. 23:12
Az Eb C csoportjából Cassano fejesével és Balotelli látványos góljával Prandelli csapata került a negyeddöntőbe.

Cesare Prandelli alaposan átalakította csapatát az írek elleni utolsó csoportmeccsükre. Az olaszok négy védővel és Di Natalével a csatársorban igyekeztek megszerezni a három pontot.

A kezdés azonban kis híján rémálomba fordult az olaszok számára, egy eladott labdával a védők hozták helyzetbe Doyle-t, aki egyedül vezethette volna a labdát rá Buffonra, de az utolsó pillanatban utolérték és mentettek előle. Tizennégy másodperc telt el a mérkőzésből.

Az olaszok a folytatásban mezőnyfölényt alakítottak ki, sokkal többet birtokolták a labdát. Pirlo szervezett, a támadókhoz azonban nem sikerült eljuttatni a labdát. A félidő derekán az írek is több ígéretesnek tűnő akciót vezettek,  de a tizenhatosnál egyéni hibák miatt elfogytak ezek a támadások.

A harmincadik percben Balzaretti tört be a bal oldalról a tizenhatoson belülre, Di Nataléhez játszott, aki a labdalevétel után fordulásból lőtt, próbálkozása elakadt egy ír védőben. Többen tizenegyest reklamáltak az olaszok közül, de nem volt az.

A következő komoly lehetőség ismét az olaszok előtt adódott. Marchisio nagyszerű labdájával Di Natale nyargalt a szélen a tizenhatosig, a kijövő Given mellett is elment, kisodródott helyzetből még igyekezett a kapu felé kotorni a labdát, de a gólvonalról St. Ledger mentett.

Egy perccel később már a gólvonalon álló Duff sem tudott segíteni. Pirlo szöglete veszélyesen kanyarodott az ötösön belülre, Cassano fejese pedig Given kezéről a gólvonal mögé vágódott. Duff hiába vágta ki a labdát, egyértelmű volt a gól.

Mivel a spanyol–horvát 0-0-ra állt a félidőben, ezért az olaszok álltak továbbjutásra a szünetben.

A fordulás után a Prandelli-csapat igyekezett mindent megtenni, hogy ez a részükről így is maradjon. A szélen nem először remekül bekapcsolódó Balzaretti révén Cassano rövid időn belül kétszer is helyzetbe került, próbálkozásait azonban blokkolták az ír védők. A következő lehetőség Di Natale előtt adódott, egy gyors akció után szélről leadott lövését Given védte.

A kezdeti rohamokból a folytatásban visszavettek az olaszok, elsősorban a mezőnyjáték dominált. Az írek ugyan próbálkoztak becsülettel, a minőség azonban hiányzott a játékukból. A hetvenkilencedik percben tették végül igazán próbára Buffont, Andrews erőteljes szabadrúgását csak kiütni tudta az olasz kapus.

A győzelmet végül a csereként beálló Balotelli biztosította be. Pirlo szöglete után a Manchester City csatára látványos mozdulattal, a kapunak háttal, félfordulatból talált be. A másik mérkőzést 1-0-ra nyerték a spanyolok, így mellettük az olaszok mentek tovább a csoportból.