Dömötör
-1 °C
14 °C

Spanyolország 11-es dráma után döntős

2012.06.27. 23:51
Donyeckben játszották az Eb első elődöntőjét szerdán: kiegyenlített 0-0-ás 90 perc után a hosszabbításban a spanyolok megnyerhették volna, már sokkal jobban játszottak, csak ők támadtak, de Portugália kihúzta a tizenegyesekig. Ott viszont elbukott úgy, hogy C. Ronaldo nem is rúghatott.

9 perc kellett az első spanyol helyzethez, Iniesta cselezett le a bal oldalon, valahogy vissza is gurult a labda a tizenegyespontra, ahol Arbeloa érkezett nagy rössel, és azzal a lendülettel fölé is vágta a ziccert.

Egy perc múlva Iniesta lőtt távolról, sokkal ment fölé, majd Cristiano Ronaldo következett a másik oldalon: az erre a szintre gyenge Arbeloát úgy fűzte be, ahogy akarta, Piquének kellett besegítenie. Szerelni ő sem tudott, előbb szabadrúgás lett, utána C beadta, de Casillas lehúzta a labdát.

Újra Iniestának adódott lehetősége egy remek akció végén, megnézte, de centikkel újra fölé csavarta a labdát.

A 30. percre kezdtek fölénybe kerülni a portugálok, nem ment a tiki-taka, David Silva kifejezetten pontatlanul játszott.

Sőt, a védelem másik oldala is megingott, itt Jordi Alba volt a sebezhető, ő passzolta el a labdát 25 méterre a kaputól, ráadásul C. Ronaldóhoz, akit Ramos és Piqué gyorsan megtámadott, így estében, elhamarkodva lőtt centikkel mellé. Casillas rajta volt, de a lövés szép volt.

A 40.-ben Busquets passzolta el a labdát a kezdőkörben, persze ő is C. Ronaldónak, aki indított, majd megindult üresbe, de Sergio Ramos feltartotta. Meg is kapta érte a sárgát a spanyol.

A meglepetésre kezdőbe került csatár, Negredo munkaideje az 53. percben járt le, haszontalan volt, alig jutott el hozzá a labda, jött is helyette Fabregas, és visszaállt a spanyolok alapfelállása ezen az Eb-n, a 4-6-0, a csatár nélküli stratégia.

A portugálok indultak jobban a szünet után, ez valójában több Arbeloa-hibában és Almeida nagy távoli lövésében nyilvánult meg. Arbeloa nem csak C. Ronaldót, de Coentraót sem tudta tartani, amikor a portugál balhátvéd keveredett föl hozzá.

Fabregas szűk 10 perc után helyzetbe került, Iniestától már ment a gól értékű passz, de Joao Pereira még épp a 16-os előtt lerántotta. Közben beállt Navas is Silva helyett, és a spanyolok újra kezdtek magukhoz térni: Fabregas megerősítette a középpályát, Navas területet nyitott a jobb oldalon.

Jött is egy ígéretes támadás középpályás labdaszerzés után, de Xavi passz helyett lőtt, pont Rui Patricio kezébe.

A 73.-ban C fölé lőtt centikkel egy szabadrúgást vagy 28-ról, és egyre inkább egyértelművé vált, hogy aki egy gólt kapar, mehet a döntőbe C. Ronaldo előtt adódtak továbbra is jó lehetőségek, nem helyzetből, szabadrúgásból. 32-ről lőhetett Xabi Alonso felesleges szabálytalansága után, de Arbeloa a sorfalban röplabdás mozdulattal blokkolt, így újra jött a szabad, immár 23-ről - de ez meg centikkel ment fölé újfent.

A 86.-ban del Bosque mester levitte Xavit is, így elhasználta mindhárom cseréjét, miközben a portugálok csak csatárt cseréltek csatárra, Almeidát Nelson Oliveirára.

Xavi helyett Pedro jött, már két szélsővel, két belső támadó és két belső védekező középpályással játszottak a spanyolok a változatlanul felálló portugálok ellen.

A 90.-ben minden spanyol feljött egy oldalsó szabadrúgáshoz, a labdát kifejelték, és indult a kontra, igen szépen, két passzal C. Ronaldóig, aki ziccerbe hozhatta magát a labdaátvétellel, de rosszul nyúlt hozzá - így is helyzetben volt, ám 14 méterről ballal fölé vágta.

Kezdődhetett a hosszabbítás, amiben a spanyolok már végig domináltak, de csak a 103. percre jutottak helyzetig: Jordi Alba balbekkről kiderült, hogy balszélső, zseniálisan ment el az emberek mellett a szélen, az alapvonalról tökéletesen adott középre, viszont Iniesta hat méterről nem helyezte elég jól vagy nem lőtte elég erősen a labdát, és Rui Patricio óriási bravúrral védett. Meccslabda volt, méghozzá óriási.

Két perc múlva közel 30-ról, C-szögből lőhettek szabadot a spanyolok, váratlanul Sergio Ramos állt oda, rúgta rá, és mindössze centikkel ment a jobb felső fölé.

A 111.-ben ment a következő spanyol helyzet, jobb oldalon fejlődött a támadás Iniestától Navashoz, aki passzolt, majd lövőhelyzetben visszakapta: elhúzogatta a labdát kiszorított helyzetig, és onnan lőtte rá, hogy nehezebb legyen. Ki is védte Rui Patricio, a kipattanó meg Pepéről a kezébe csorgott vissza.

A portugálok a hosszabbításra teljesen elfáradtak, saját térfelükre szorultak, jött cseréből Custodio a hosszabbítás szünetében, ő sem segített.

Pedro ki is ugrott szinte félpályánál, persze aki látta az egész szezonját, tudta, hogy ez csak akkor lenne helyzet, ha senki nem állna a kapuban - befutották, leszerelték. Utána maga kezdett el cselezgetni a tizenhatos vonalán, már be is fűzte a két védőt, lövőhelyzetben volt, ám ahelyett az ellenfélhez passzolt.

A török bíró lefújta, tizenegyesek. Xabi Alonso kezdte, Patricio védte, jött Moutinho, Casillas védte, Iniesta behelyezte, Pepe behelyezte, Piké behelyezte, Nani piszkosul bevágta a felsőbe, Ramos  - a Bayern elleni hibája után - bepapenkázta, de jobban, mint Pirlo, majd jött Bruno Alves, és keményen a lécre rúgta. Ez volt a portugálok második hibája, a spanyolok egyetlen rontással álltak.

Cesc Fabregason volt a sor, ha belövi, döntősök: telibe helyezte a jobb kapufát, a labda a vonal fölött végigpörgött, és a másik oldalhálóba pattant.

C. Ronaldo lett volna az utolsó portugál, de nem került sorra, csapata kiesett, Spanyolország jutott az Európa-bajnokság döntőjébe 0-0 után tizenegyesekkel, 4-2-vel.