Tizenöten voltak Spanyolország ellen

2012.07.03. 12:30

A legfontosabb kérdés eldőlt: Spanyolország az olaszok 4-0-s legyőzésével megvédte Eb-címét.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Giorgio Napolitano soha életében nem futballozott ezért nem is tudja felmérni, mennyi feszültséggel és energiával jár, de hangsúlyozta a második helyen végzett olasz csapatról: „Ez volt a legjobb ajándék mindenkinek, kezdve velem."

  • Giorgio Chiellini nehezen emészti meg a vereséget, de arra biztatta csapattársait, hogy meg kell tanulniuk veszíteni, és mindent beleadni a következő győzelemért. Chiellini a reptéren várakozó rajongóktól meghatódott, nem is gondolta, hogy ekkora szeretettel fogadják majd őket.

  • Mats Hummels nem számított arra, hogy Olaszország a döntőig jut. Az Eb kezdetekor Hummels felállított magában egy dobogós sorrendet, de Prandelli válogatottja nem szerepelt benne. A német védő nem Balotellit, hanem Pirlót tartja az olaszok legnagyobb erősségének, Löw is rá fordította a legnagyobb figyelmet. Kiemelte Montolivo és De Rossi játékát is. Hummels cáfolta a korábbi vádakat, hogy a németek nem voltak elég jók a kevésbé veszélyes csatárok, Balotelli és Cassano ellen. Szerinte kétségtelen, hogy az olaszok is elsőosztályú csatárok, hiszen hasonlóan kiemelt klubokban játszanak, mint Van Persie, Nani és C. Ronaldo.

  • Több ezer hamis márkajelzésű focimezt és egyéb ruházati terméket találtak egy szlovák kamionban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei Nagylak térségében; az áru piaci értéke meghaladja a 30 millió forintot. A sofőr által bemutatott okmányokból kiderült, hogy a jármű textilárut szállít Törökországból Szlovákiába.

    A pénzügyőrök a jármű szigorított ellenőrzése során a rakományban 520 szerzői jog alatt álló Eb-focimezt és több mint 7 ezer, márkavédett jelzésű szabadidőruhát, farmernadrágot, alsónadrágot, férfiinget, pólót, sálat, övet találtak. A szakértő előzetes véleménye szerint valamennyi focimez és a többi ruházati termék is hamisítvány.

  • A hollandok korábbi kiválósága, Ruud Gullit szerint a spanyol válogatott a valaha létezett legjobb csapat. Gullit úgy véli, Del Bosque válogatottja lekörözi az 1958 és 1970 közötti brazilokat és azt a holland nemzeti tizenegyet is, melyben ő játszott.

    „Van egyáltalán gyenge pontjuk? Azt hiszem, hogy nincs. Egy ilyen nagyszerű csapat egyetlen gyenge pontja az lehetne, ha nem éheznének a sikerre, de az ő esetükben ez sem igaz" - zárja gondolatmenetét a Daily Mailben a holland.

  • A válogatott cserekapusa egyszemélyes show-t adott elő az Eb-ünnepségen. Előbb üdvözölte a szurkolókat és megköszönte azoknak, akik a helyszínen szorítottak értük, majd a társak méltatásába kezdett.

    Később Iniesta örömét fejezte ki, hogy Eb-győzelmük miatt ennyi vidám arcot láthatott az utcákon.

  • spanyolunnep15
  • spanyolunnep13

    ;

  • Az ünnepléshez felállított színpadon ugrálnak a játékosok, Arbeola legalább a negyedik üveg pezsgőt locsolja szét. Pepe Reina mikrofont szerzett és énekel, érezhetően emelkedett hangulatban van már a kapus.

    spanyolunnep16
  • Egy órás késéssel érkezett a Cibeles térre a spanyol válogatott busza, ahol több százezer szurkoló fogadta őket.

    Most egyenként köszöntik a buszról leszálló tornagyőztes játékosokat.

  • A spanyolok edzője a legvisszafogottabb a buszon, kedves tanár úr módjára integet a szurkolóknak és játékosaival ellentétben vizet iszik.

  • Másodpercenként több mint 15 ezer üzenetet küldtek a Twitter használói, amikor a spanyol válogatott megszerezte negyedik gólját a döntőben, és ezzel a közösségi mikroblog új, sporttal kapcsolatos rekordot állított fel.

    Februárban a Super Bowl döntő utolsó három percében a másodpercenkénti 12 233 üzenet volt a csúcs.

  • Ünnepelnek a spanyolok
  • A tervek szerint fél kilenckor kellett volna megérkezniük a játékosoknak a Cibeles térre, de jelenleg legalább félórás késéssel kell számolni.

    A szervezéssel ettől függetlenül nincs gond, a szurkolók is fegyelmezetten ünnepelnek.

  • spanyolunnep7
  • A buszból kihajolva lengetik az Henri Delaunay-kupát a spanyolok, nem lesz ennek jó vége.

  • spanyolunnep3
  • spanyolunnep0
  • Xabi Alonso pezsgővel locsolja az embereket a busz tetejéről, Sergio Ramos az Eb-kupával pózol.

  • A játékosok összeölelkezve, italozgatva énekelnek, integetnek a spanyol szurkolóknak, ahogy a busz végighalad Madridban. Az utcákon mindenhol tömegek fogadják az Eb-győzteseket, sokan követik a menetet. A Cibales téren épp koncert van.

  • Magyarországon a feleségek 60 százaléka nézte az Európa-bajnokságot, míg a kevésbé szoros párkapcsolatban élő nők inkább külön programot szerveztek maguknak - derült ki egy felmérésből.

    A nők szerint a férfiak fele egyedül néz meccset, ezzel szemben a megkérdezett férfiak kétharmada követte magányosan az összecsapásokat. A férfiak 44 százaléka mondta, hogy ha partnerrel néz meccset, az általában a felesége, barátnője. A nők válaszaiból azonban kiderül, hogy ez az arány magasabb: 59 százalékban kettesben nézték az Eb-t a magyarok, 69 százalék az otthoni kanapéról.

  • Paul Krugman amerikai Nobel-díjas közgazdász gratulált Spanyolországnak a győzelméhez, és úgy vélte, hogy az öröm a spanyolokat most egy kicsit nagyobb költekezésre sarkallja és növeli a lakosság önbizalmát a nehéz gazdasági helyzet ellenére.

    Az első adatok alátámasztják Krugman véleményét. A spanyol szállodák és éttermek szövetségének hétfői közleménye szerint a spanyol bárok és éttermek 40 százalékkal több bevételre tettek szert a mérkőzés éjszakáján. A madridi kereskedők, étterem- és bártulajdonosok bevétele több mint 20 millió euróval nőtt az Eb ideje alatt, azaz június 8. és július 1. között.

  • Mario Balotelli volt barátnője, Raffaella Fico a németek elleni mérkőzés előtt mondta el neki. Balotelli először nem tudott megszólalni, aztán azt mondta, ez a legjobb hír a világon. Április 29-én szakítottak, de Fico szerint jó apa lesz belőle, mert szerető és kedves partner. Leszögezte, pénz nem kell neki, nem akart egy gazdag focistát ilyen módon megfogni.
    Fico szakított Balotellivel, aki karácsonykor feleségül kérte és gyereket akart tőle, de nem maradtak együtt, bár a legfrissebb hírek szerint újrakezdik. Egy dolog biztos a lány szerint, hogy a gyerek neve Balotelli lesz.

  • A friss Eb-győzteseket szállító busz csak másfél óra múlva érkezik meg, de a madridi Cibeles tér már most tömve van a spanyol fanatikusokkal, akik ünnepi hangulatban várják a válogatottat - írja a Marca online közvetítése.

  • Mario Balotelli értéke 250 millió euró, legalábbis az ügynöke, Mino Raiola szerint. Az Eb-n nyújtott kimagasló teljesítménye után és a képességei alapján a világ legjobb labdarúgói közé emelkedett, és klubjának, a Manchester Citynek nem hiányzik a pénz, ezért Balotelli jelenleg megfizethetetlen. „Ha mondanom kellene egy árat, akkor azt felelném, hogy Ballotelli értéke 250 millió euró. Gondolják, hogy elment az eszem? Csak annyira, mint a Manchester City tulajdonosainak."

  • Hétfő délután hazaérkezett a futballtörténelemben először Eb-címvédő spanyol válogatott. A repülőgépből kilépve a csapatkapitány Iker Casillas emelte magasba az Eb-trófeát. A tervek szerint az együttes előbb János Károly királlyal találkozik, majd nyitott tetejű buszon hajt át a városon egészen a Cibeles térig, és várhatóan százezer drukkerrel együtt folytatják az ünneplést.

  • Délután négy körül hazaért az aranygép, a futballisták buszon indultak a belvárosba ünnepelni. Itt lehet élőben követni az eseményeket.

  • Iker Casillas szerint a spanyol labdarúgás legcsodálatosabb időszaka érkezett el. A rajongóknak és a játékosoknak a pályán ezt egyaránt meg kell köszönni. A kapus úgy látta, hogy a harmadik gól ölte meg az olaszok játékát. Casillas sejti, hogy most egész Spanyolország nagyon boldog, de elmondta, nem volt olyan könnyű nyerni az olaszok ellen, mint ahogyan sokaknak tűnt.

  • A 4-0-ás vereség után nem volt csendes az olasz sajtó, hol gyászolták a végetért olasz álmot, hol bíráltak, a spanyol csapat kiváló szereplését viszont elismerték. A La Repubblica szerint ez nem egy mérkőzés volt, hanem egy látványos futball-lecke. A főcímben azért megköszönték a szereplést: „Köszönöm egyébként, Olaszország!" Il Messaggero: „Spanyolország belép a történelemkönyvekbe, Olaszország könnyekben." A Corriere dello Sport együttérez a csalódott válogatottal: „Az álom vége:"

  • Gianluigi Buffon megosztotta rajongóival, hogy volt egy, álma ami véget ért, de folytatódik. Bízik benne, hogy az olasz válogatott még jobb lesz a brazíliai vb-re. A megleptés nem az volt Buffon szeirnt, hogy Casillas emelte a magasba a trófeát, hanem az, hogy a spanyolok az olaszok ellen játszottak a döntőben. Ezt kevesen várták. „Sohasem akartam látni, ahogyan csalódottak és szomorúak vagytok"- üzent a kapus a rajongóinak. Érdekes metaforával élve szerinte elsodorta őket a spanyolok hulláma, de legközelebb delfinként fognak túljutni rajtuk.