Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Ezt Ronaldo nem felejti egyhamar

Európa-bajnokság, 6. nap

2012.06.14. 02:16

A nap gyerekcsínye

Váratlanul két versenyezőnk is van. Az edzésen a lehúzott gatyájú, pucsító cserekapus seggére lövöldöző majdnem komplett svéd csapat (Wiland szerencséjére Ibrahomvic nem volt a környéken, lehet, hogy a könnyebb combsérülését kúrálta). A másik versenyzőnk szólóban követte el tettét. Joachim Löw talán a minapi fikaevést próbálta elhomályosítani, amikor meccs közben a pálya szélén lépegetve egy labdaszedő gyerek háta mögé lopódzott, és váratlanul kiütötte a labdát a hóna alól. Itt mindenkin volt nadrág, és őszintébbnek tűnt a megtréfált gyerek mosolya, mint Wilandé.

A nap gólja

A duplázó Gomez második gólja, amit feltűnően visszafogottan ünnepelt.

A nap feltámadása

A portugáloké nagyban, a dánoké kicsiben. A portugálok az első körös vereségük után visszaszerezték az esélyüket a továbbjutásra a dánok megverésével, akik viszont a meccsen belül csináltak kisebb csodát azzal, hogy felálltak 0-2-ről. Igaz, semmire sem mentek vele.

A nap képe

Francia játékosok jégmellényben

A nap hőse

Lehetne Pepe is, hiszen nem törte el senkinek a lábát, viszont a németek elleni kapufája után a dánoknak már fejelt is egy gólt. De róla kaptak is egyet a portugálok, Bendtner második fejeséhez asszisztált. Maga a sokszor lesajnált dán csatár is lehetne a nap hőse, hiszen két góljával visszahozta a meccsbe a csapatát. De mégis Mario Gomez lesz az, aki már az első fordulóban is győzelemhez segítette csapatát a góljával, most ráadásul duplázott is. A németek három góljából hármat szerzett.

A nap Fernando Torrese

Ez teljesen egyértelmű. Játékos annyira letaglózva még nem ünnepelte csapata győzelmét, mint Cristiano Ronaldo. Két meccsén még nem szerzett gólt, amit pedig kihagyott a dánok ellent, azt legfeljebb egy dönőben szórt mesterhármassal feledtethetné. Hogy miért nem örül, ha nyernek? Raul Meireles nyilatkozata talán közelebb visz a megoldáshoz. Szerinte ugyanis Portugáliának már csak azért is tovább kellene jutnia csoportjából, hogy jóbarátja, Ronaldo megelőzze Messit az Aranylabdáért folytatott küzdelemben. A dán szurkolók Messi, Messi kántálással kedveskedtek Ronaldónak, aki a meccs után erre azt nyilatkozta újságíróknak, hogy az sem baj, ha ő nem lő gólt, csak nyerjék meg az Eb-t. Nameg azt is, Messiék tavaly ilyenkor már rég kiestek a Copa Americán. Küldjük szeretettel Ronaldónak Messi harmadik gólját, amit a braziloknak lőtt barátságos meccsen a múlt héten.

A nap vágása

Feltűnő volt, hogy az eltiltása miatt egyelőre nézőként foglalkoztatott, Ronaldót hajbeültetéssel elhomályosító Wayne Rooney hajába belekapott a szél a franciák elleni meccsen. Aztán jött a hír, hogy kicsit visszább is kellett már vágni a frizurát.

A nap gépe

Egy Boeing 767-es. A Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics ezzel repült Harkivba, hogy megnézze a német-hollandot. A meccsre összesen 55 magánrepülőgép érkezett, és jött egy német repülő is, újságírókkal és a csapat családtagjaival, de húsz percet várakozniuk kellett, mert egy holland gép nem volt olyan előzékeny, hogy az általuk amúgy nem használt lépcsőt átadják.

A nap bukása

A hollandoké. Matematikai esélyük ugyan még van a továbbjutásra, de két vereséggel kezdő csapat még soha nem élte túl a csoportkört. Utolsó csapatként a hollandok is szereztek gólt, van Persie végül belőtte a sokadik helyzetét, de csak a szépítésre volt elég.

A nap futballírója

Figyelem, nem bírója, írója. A holland Leon De Winter a Spiegelnek nyilatkozott arról, hogy miért kíséri gyülőlködés a német-holland meccseket. Nyilván előjött a II. világháború, bár a fene sem gondolta volna, hogy az ellopott biciklik hagytak mély nyomokat a hollandokban. A köpködéssel végződött Rijkaard-Völler-affér értelmezésére viszont átadnánk a szót:   „Rijkaard próbált kommunikálni Völlerrel, hogy elmondja, csak egy darab szar, de mivel semmi reakciót nem kapott, felhúzta magát" - válaszolta az író. Csak jeleznék, hogy léteznek íróválogatottak, magyar is van, sőt, 2008-ban megnyerte az Európa-bajnokságot. Az LMP-s képviselő Kukorelly Endre például ott spílerkedett.

A nap nem voltja

A rendőrség szerint nem volt majomhuhogás a hollandok edzésén, minden eddiginél messzebb elkerülte az Eb-t a 0-0-s meccsek réme, nem láthattunk még értékesített 11-est sem (eddig csak a görögnek fújtak be büntetőt, de kihagyták a ritka ajándékot). A gólátlag kiemelkedő volt, négy gól meccsenként.

A nap spanyolriasztó adata

Mind a két meccsen az a csapat veszített, amelyik többet birtokolta a labdát. A dánoknál 60 százalékban, a hollandoknál 61 százalékban volt a labda. De talán mégis azért aggódhatnak leginkább a spanyol szurkolók, hogy Fernando Torres kedző lesz.